Spaanse Rijschool met Anky van Grunsven

Anky van Grunsven spreekstalmeester op 29 en 30 november show Spaanse Rijschool

Anky van Grunsven spreekstalmeester op 29 en 30 november show Spaanse Rijschool

Spaanse Rijschool met Anky van Grunsven als spreekstalmeester. Dat evenement vond plaats op 29 en 30 november 2014 in Ziggo Dome Amsterdam.  De prachtige klassieke dressuur van de Spaanse rijschool werd voorafgegaan door het klassieke ballet van Scapino.  Anky van Grunsven sprak de show aan elkaar. In het fraaie landgoed Duin en Kruidberg stelde ik haar op 6 oktober enkele vragen.

DSC_0072

Interview Marianne Visser van Klaarwater met Anky van Grunsven op Landgoed Duin en Kruidberg, Santpoort

De Spaanse rijschool is trots op haar tradities

De Spaanse rijschool dateert uit 1565 en is trots op haar tradities. Zelf ben je drievoudig Olympisch kampioene. Gaat er nu een nieuwe wereld voor je open?
Anky: ‘Nee. Ik ben voor mijn plezier begonnen en doe dat nog steeds.”

Anky van Grunsven en klassieke rijkunst

De Spaanse Rijschool heeft je gevraagd om hun show aaneen te praten tijdens hun optreden op 29 en 30 november in Ziggo Dome te Amsterdam. Waarom zei je ja?
Anky: “ Ik vind het vooral interessant vanuit de traditie van de klassieke rijkunst. Je hoort meer over de achtergronden. Over wat er allemaal komt kijken voor zo’n show en waarbij je doorgaans niet stilstaat. Een paard boeit heel veel mensen. En dan al die knappe kerels op een paard!”

de Spaanse rijschool is cultuur en kunst

De klassieke rijkunst van de Spaanse rijschool is cultuur en kunst, maar de moderne rijkunst wordt vooral gezien als acrobatiek. Wat betekent die one-liner voor jou? 
“ Niets. Het gaat erom dat je het beste uit het paard haalt. Dat doet ieder op zijn eigen manier. Als je iets wil, dat het paard niet kan, dan lukt het niet. De een heeft meer talent dan de ander. Het moet erin zitten, anders krijg je het er niet uit.”

Raszuivere Lippizaners

De Spaanse rijschool treedt op met raszuivere Lippizaners, hoe is je ervaring met hen?
“Ik heb nog nooit op een Lippizaner of een ander barok paard gereden.  Of toch… een keer in het voorprogramma van een optreden van de Spaanse Rijschool in Portugal.”

Quarterhorses

In de sport rijd je vooral op quarterhorses. Totaal ander karakter lijkt me dan LIppizaners.
“ Ik ben niet zo van het rasverhaal. Het gaat erom dat je een paard hebt dat bij je past. Het ligt er ook aan wat je doel is en wat je leuk vindt.”

Verschil sport en show

 Welk verschil zit er tussen de sport- en showwereld van paarden?
“Weinig. We rijden dezelfde figuren. Maar waar ik dat alleen doe, gebeurt dat in de Spaanse rijschool met acht mensen in een carrousel op Oostenrijkse muziek. Pirouettes, sprongen, etc.”

Anky van Grunsven

Anky van Grunsven in Landgoed Duin en Kruidberg, Santpoort

Strauss

Voor de show op 29 en 30 november krijgt het Ziggo Dome een Weense sfeer. Filmbeelden vertonen de historie van de Spaanse rijschool, Wenen en haar paleizen. De paarden bewegen zich op de muziek van  Oostenrijkse componisten met name van Strauss en Mozart.  Wat voor invloed heeft muziek op een paard?
“Bij Bonfire moest ik goed letten op de keuze van de muziek. Bij harde rock ging hij nog harder rijden. Je moet zoeken naar de balans tussen welke muziek jezelf mooi vindt en welke muziek je paard prettig vindt. Je moet je aan je paard aanpassen.”

Paardenfluisteraars

Wat voor betekenis hebben paardenfluisteraars bij paarden met  nog ongecontroleerde sprongen?  “Ik geloof niet in paardenfluisteraars. Je moet het paard op een duidelijke manier onderrichten. Doe je dat, dan kan je er alles mee. Het gaat vooral om lichaamstaal, omgang., optreden. Kortom: alles heeft te maken met communicatie tussen jou en het paard.”

Tips van 10tips4trips

Spaanse Rijschool in Wenen. Genieten van paardendressuur op een prachtige locatie vol historie. e
Duin-en Kruidberg; wandelen, eten, slapen,en vooral genieten van natuur,kunst en historie,

Wist je dat

Wist je dat er in Nederland ook een Spaanse Rijschool bestaat? Ze treden regelmatig op.

Wil je Anky van Grunsven volgen? Kijk dan op de website van website Anky van Grunsven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *