Libelle 80 jaar: hun mode, recepten, horoscoop, verhalen inspireren me

Marianne Visser van Klaarwater feliciteert Franska Stuy met 80 jarige Libelle

Marianne Visser van Klaarwater feliciteert Franska Stuy met 80 jarige Libelle

Een tijdreis met 80 jarige Libelle. Deze zin dwarrelde bij mij op tijdens een bezoek aan de redactie van Libelle. Daar vertelde hoofdredactrice Franska mij dat Libelle al 80 jaar bestaat. Zelf ken ik het blad al 56  jaar. Als vanzelf gleden mijn gedachten af naar eind jaren ’50.
Als kind van acht logeerde ik regelmatig aan de Eemdijk, vlakbij Bunschoten en Spakenburg.  De weidse weilanden gaven mij een gevoel van vrijheid.  Rond de boerderijen loeiden de koeien, blaften de honden en rook het naar hooi. Het water kwam er nog uit de pomp.

Strips in Libelle

Als kind zag ik daar voor het eerst de Libelle. Ik kon er eindeloos in bladeren. Vooral van de strip kreeg ik rode wangetjes. Mijn enthousiasme stak mijn moeder zo sterk aan, dat ze een abonnement nam.
Mijn moeder  keek vooral naar de knippatronen en recepten. Samen met mijn vader had ze een drukkerij. De was deed ze nog op een schrobbord in een wastobbe. Mijn vader deed niets in het huishouden, want dat was in die tijd nog  ‘‘vrouwenwerk”.

Libelle mode

Libelle mode

Libelle en seks

De seksuele revolutie eind jaren ’60 luidde met een spiernaakte Phil Bloom in het programma Hoepla een nieuw tijdperk in. Rond 1970 verschenen er in de supermarkten en bij kiosken bladen met op de cover vrouwen met blote borsten.
Dat bezorgde me slapeloze nachten, want ik zag hoe mijn verloofde naar die vrouwen keek. Ik wilde er zo mooi mogelijk uitzien. In de Libelle las ik nu vooral de rubrieken over schoonheid en mode. Nog steeds geven de modereportages mij inspiratie om er elke dag leuk uit te zien.

defile

defile

Mijn ingezonden brieven aan Libelle

De jaren tachtig kondigden zich aan met het aftreden van Koningin Juliana. Daarmee kwam er een eind aan het defilé op Soestdijk. Libelle wijdde met haar rubriek ingezonden brieven aandacht aan persoonlijke herinneringen aan koningin Juliana.
Daartussen stond ook een brief van mij.  Mijn ouders en ik woonden vlakbij het paleis. Met het brutaler worden van de maatschappij doken de mensen in de jaren ’70-’80 over het tuinhek om bloemen te stelen en deze op het bordes van de koningin te leggen. Om dat te voorkomen stond mijn vader elke Koninginnedag op wacht bij zijn bordes.

recept

recept

Lekker eten dankzij Libelle

In 1982 vond ik het geluk bij de man met wie ik 27 jaar intens gelukkig was: Roel Visser (1946-2008). Om hem te verwennen maakte ik dankbaar gebruik van het weekmenu van Libelle. De liefde van de man gaat door de maag, toch? Toen in 1985 de post haar bestellingen staakte, belde ik ze verontrust op. Want nu moest ik zelf een weekmenu bedenken.
Medio jaren ’80 won ik met het recept voor een lekkere appeltaart een appelboom bij Libelle. En dat terwijl we zes hoog op een flat woonden! Gelukkig bood de Flevohof uitkomst. Daar kwam mijn boom te staan. Nog steeds kook ik bijna dagelijks uit Libelle.

Goede doelen van Libelle

Eind jaren ’90 beloonde Libelle mijn ingezonden brief over een slechtziende man met honderd gulden. Deze schonk ik aan hem. Na een jarenlang verblijf in een verpleeghuis woonde hij sinds kort zelfstandig. Om het milieu te sparen zette hij koffie en thee van weggespoeld douchewater. In de loop van de jaren hield Libelle talloze acties voor het goede doel. Ik herinner mij nog een brief van Sheherazade, Miep Racke, waarin zij mij liet weten in haar veel gelezen rubriek geen aandacht te besteden aan een door mij genoemde actie voor kansarmen. De stortvloed van aanvragen was daarvoor te groot. Zo zal het nog wel steeds zijn.

Reizen

Libelle cover

Libelle cover

In 2010 plaatste Libelle een brief van mij waarop mensen konden reageren. Het betrof een reis van mij naar Istanbul. Ik was anderhalf jaar weduwe en bang voor de eenzaamheid. Daarom besloot ik om in mijn eentje naar een stad te gaan waar ik niemand kende, de weg niet wist en waarvan ik ook de taal niet sprak. Wel combineerde ik dit met het maken van een reportage voor Palet; kunst kijken en doen. Al vele jaren behoren reizen en uitstapjes tot de wekelijkse aanbiedingen van Libelle. Grote trekpleister is haar eigen Libelle-week op het Almeerder strand.

Marianne Visser van Klaarwater biedt haar boek ''doorheen het leven, doorheen de dood''' aan aan Paus Franciscus I

Marianne Visser van Klaarwater biedt haar boek ”doorheen het leven, doorheen de dood”’ aan aan Paus Franciscus I

Libelle-Academy

Sinds enkele jaren bestaat de LIbelle-academie. In 2011 volgde ik de cursus ‘Creatief Schrijven’. Dat was niet voor niets. In 2012 verscheen bij Boekscout mijn boek ‘doorheen het leven, doorheen de dood ‘, over de spirituele ontwikkeling van mijn man aan het eind van zijn leven. Op 23 oktober 2013 bood ik dit boek aan aan Paus Franciscus I.
In 2014 schreef ik het boek ‘’het geloof van Oranje: over de roeping Gods.” Geplaatst binnen kaders over het ontstaan van Nederland en zijn grondwet ga ik in op de betekenis van het geloof voor de regerende vorsten binnen het Huis Oranje Nassau.

Zo vormde en vormt Libelle voor mij steeds weer een bron van inspiratie. En dat al gedurende 56 jaar. Zie voor meer info de website van libelle.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.