Rien Poortvliet: ik sprak met zijn vrouw tijdens een expo op paleis Soestdijk

Corrie Poortvliet trots op expositie kerstkaarten van Rien Poortvliet in Paleis Soestdijk

Corrie Poortvliet trots op expositie kerstkaarten van Rien Poortvliet in Paleis Soestdijk, foto Caspar Huurdeman

Rien Poortvliet (1932-1995) maakte maar liefst 23 jaar een speciale kerstkaarten voor Koningin Juliana en Prins Bernhard. Aan deze schilderijtjes waren ze zeer gehecht. Tot 15 januari 2015 waren deze te zien in Paleis Soestdijk. “Het is een expositie die mijn man verdient”, vond Corrie Poortvliet. 

'Was getekend'Rien Poortvliet , Paleis Soestdijk

‘Was getekend’Rien Poortvliet , Paleis Soestdijk

Vrijdag 19 december 2014. In de Orangerie van Paleis Soestdijk vindt vandaag de opening plaats van een mini expositie met werken van Rien Poortvliet. Het betreft een collectie van 23 door hem voor de Koninklijke Familie gemaakte kerstkaarten.
Een lieve vrouw gekleed in stijlvol zwart en wit verwelkomt de gasten. Ze lijkt zo weggelopen te zijn uit de werken van Rien Poortvliet. Meteen denk ik: dat is mevrouw Poortvliet de echtgenote van de bekende kunstenaar.

Marianne Visser van Klaarwater interviewt Corrie Poortvliet

Marianne Visser van Klaarwater interviewt Corrie Poortvliet

Rien Poortvliet: Corrie was de grote kracht achter hem

En ja hoor, zij is inderdaad Corrie Poortvliet. Getroffen door haar warmte zie ik in haar de grote kracht achter zijn werk. Ze wil nooit meer een andere man, vertrouwt ze me toe. “Zo een als hij vind ik toch nooit meer. We waren het niet altijd met elkaar eens, hoor. Hij was een leeuw en ik een waterman. Ik vind dingen nooit zo snel erg.
Op mijn 62e kwam ik alleen te staan. Ik heb nooit het gevoel gehad; er moet weer een man in mijn leven zijn. Ik vind het nu fijn om alleen te zijn. Ik denk dat ik nooit meer verliefd zal worden. Nu helemaal niet meer. Ik ben 39 jaar getrouwd geweest met Rien. Ik vind het nergens meer zo goed als met hem.”

Rien Poortvliet kwam vaak op Paleis Soestdijk

Corrie, die vlakbij Paleis Soestdijk woont, noemt de expositie juist hier een cadeau. “Het is ook een cadeau voor hem, Dat verdient hij ook.”

'Was getekend'Rien Poortvliet , Paleis Soestdijk

‘Was getekend’Rien Poortvliet , Paleis Soestdijk

Rien Poortvliet en zijn band met de Koninklijke Familie

Het bezoek aan het Paleis maakt veel bij haar los. Vroeger kwam ze met haar man regelmatig dineren bij Koningin Juliana en Prins Bernhard. Tussen de Koninklijke Familie en Corrie Poortvliet en haar man bestond een sterke band.

'Was getekend'Rien Poortvliet , Paleis Soestdijk

‘Was getekend’Rien Poortvliet , Paleis Soestdijk

Wereld Natuur Fonds

Hoe de relatie tussen de Koninklijke Familie tot stand kwam weet ze niet precies. “Prins Bernhard was betrokken bij het Wereld Natuur Fonds. Wellicht ligt daar de link.”

 olifanten, was getekend Rien Poortvliet

olifanten, was getekend Rien Poortvliet

Hertengeweien

Of ze een favoriet werk heeft? “ Ik kan allen maar zeggen waarvan ik niet hield. Van grote koppen met hertengeweien, van die grote koppen van wilde zwijnen. Zelf zei hij: ‘de mensen vinden het mooi. om de natuurgetrouwe stofuitdrukking van hun vacht te zien.
Zelf hield ik vooral van schetsen met prachtige okerkleurige achtergronden met allemaal varkens, reeën of allerlei dieren door elkaar. Collages noemen ze dat.”

eetzaal Paleis Soestdijk

eetzaal Paleis Soestdijk

Herinneringen

Wandelend door Paleis Soestdijk ontwaken de herinneringen. In de witte eetzaal staat op een foto een gedekte eettafel afgebeeld. Corrie: “Aan tafel kwamen de gesprekken los.
Samen met andere jachtvrienden kwamen we jaarlijks rond Kerstmis bij Prinses Juliana en Prins Bernhard dineren. Hoe of dat was? Daarover ga ik weinig of niets zeggen.”
Thuisgekomen van de voorafgaande jacht in de bossen van paleis het Loo kreeg Rien altijd eerst een kop koffie met een bal gehakt, Guitig zegt Corrie: “Je wist maar nooit wat je die avond zou krijgen. Grapje natuurlijk. Het diner was natuurlijk altijd heerlijk en stijlvol.”.

de wereld van Rien Poortvliet

de wereld van Rien Poortvliet

de wereld van Rien Poortvliet

In de grote zaal herinnert ze zich nog dat hier na het overlijden van Rien een boek van hem werd aangeboden aan de Prins Bernhard.Het heette ‘de wereld van Rien Poortvliet’.In dit gedenkboek vertellen vrienden en dierbaren zoals zijn vrouw Corrie, zijn zonen Harm en Tok, aan zijn Duitse vriend Horst Reetz hun verhalen over Rien.
Ze herinnert ze zich nog hoe Prinses Juliana haar kort na het overlijden van Rien een arm gaf. “Samen liepen we naar de uitgang. Toen ik wegreed zag ik dat ze het gordijn een beetje opzij schoof om mij uit te zwaaien. Ik weet nog dat ik dacht: ‘dat zo’n eenvoudige vrouw als ik uitgezwaaid wordt door een koningin!”

23 kerstkaarten

'Was getekend'Rien Poortvliet , Paleis Soestdijk

‘Was getekend’Rien Poortvliet , Paleis Soestdijk

Dan komen we in de woonkamer. Hier is de mini–expositie van 23 kerstkaarten die Rien met kerstmis naar de Koninklijke Familie stuurde. Bij het binnengaan roept ze verrukt: “Deze werken heb ik in geen jaren meer gezien.”

'Was getekend'Rien Poortvliet , Paleis Soestdijk

‘Was getekend’Rien Poortvliet , Paleis Soestdijk

Vooral deze geschilderde kerstwensen in de vorm van originele schilderijtjes waren voor Corrie Poortvliet extra speciaal om terug te zien. Zij zag de werkjes altijd maar kort. Zodra ze klaar waren ging Rien de kerstkaart altijd persoonlijk op Paleis Soestidijk brengen. Het was een tijdloze kerstgroet aan de toenmalige bewoners; Prinses Juliana en Prins Bernhard.

Wist je dat?

Wist je dat het Veluws Zandsculpurenfestival in 2014 ”de wereld van Rien Poortvliet” in zand uitbeeldde? Corrie Poortvliet vond dit een ware hommage aan haar man Rien.
Wil je meer weten over exposities met werken van Rien Poortvliet? Kijk dan op de website van het Rien Poortvlietmuseum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *