Koninkrijksconcert 2014, in gesprek met de koning maakte ik een blunder

Ontvangst Koning Willem Alexander in de hal van Theater de Meervaart te Amsterdam tijdens #j Koninkrijksconcert 2014
Koninkrijksconcert 2014. Ontvangst Koning Willem Alexander in de hal van Theater de Meervaart te Amsterdam tijdens

Koninkrijksconcert 2014 vond op 15 december plaats in De Meervaart met als gast koning Willem Alexander. Diverse artiesten traden op voor de Koning. 

Koninkrijksconcert 2014 herdenkt bekrachtiging Statuut door koningin Juliana

Het Koninkrijksconcert 2014 herdacht het feit dat Koningin Juliana op 15 december 1954 het Statuut van het Koninkrijk bekrachtigde. Dit Statuut regelt de onderlinge verhoudingen tussen Europees en Caribisch Nederland en de landen st Maarten, Aruba en Curaçao. Dit jaar was Koning Willem Alexander te gast  wegens de 60e verjaardag van het Statuut.

Ronald Plasterk gastheer Koninkrijksconcert 2014

“Als je de wereldkaart pakt, dan zou je het zo nooit verzinnen”, stelde gastheer  Ronald Plasterk  over de samenstelling van het Koninkrijk. “Zelfs het computerspel ‘game of thrones’ is niet te vergelijken met ons Koninkrijk, ” aldus de Minister van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Eberhard van der Laan gastheer Koninkrijksconcert 2014

Evenals gastheer Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam is volgens Plasterk het woord  “Samen” het sleutelwoord voor de toekomst van het Koninkrijk.  Zowel in het nastreven van economische en sociale doelen als in het samen genieten van de mooie dingen in het leven.
Het programma van het Koninkrijksconcert 2014 sloot hier mooi op aan door de diversiteit en verbondenheid tussen de landen op muzikale wijze te vieren.

Tramharmonie, #koninkrijksconcert 2014
Tramharmonie,# koninkrijksconcert 2014

Tramharmonie

Indrukwekkend was het optreden van de Amsterdamse Tramharmonie. Het woord harmonie duidt hier op de samenklank en eenheid van het orkest. Onder leiding van Jacco Nefs behoort het tot de beste amateurorkesten van Nederland. Met hun versie van “Van Oranje”van Carl Witrock dingt de Tramharmonie naar de eer om op muzikale wijze het slotevenement  af te ronden van ‘’200 jaar Koninkrijk.”  Ook andere musici zijn in de race. Van orkesten tot draaiorgels en carillons.

Geert Chatrou
Als een zingende nachtegaal zo mooi was tijdens het Koninkrijksconcert 2014 het optreden van kunstfluiter Geert Chatrou. Hij beheerst de kunst van het fluiten zondert instrument, ja zelfs zonder zijn vingers.

# koninkrijksconcert 2014
# koninkrijksconcert 2014

Lucas van Merwijk en de Cubop van City Big Band

Virtuoos was ook het optreden van Lucas van Merwijk en de Cubop van City Big Band. Zodra je hun muziek hoort, kan je niet stil blijven zitten. Zij zorgden dan ook voor de muziek tijdens de Afterparty.

SjorsvanderPanne tijdens #Koninkrijksconcert 2014
Sjors van der Panne tijdens #Koninkrijksconcert 2014

Sjors van der Panne ontroert tijdens Koninkrijksconcert 2014

Puur Nederlands was tijdens het Koninkrijksconcert  2014 het optreden van Sjors van der Panne. Zaterdag 20 december zong hij in de finale van  ‘’the Voice of Holland”. Als enige binnen deze zangwedstrijd zingt hij alleen maar Nederlands.”Ik word heel gelukkig van alleen maar Nederlandse muziek”, vertelde hij. Met hart en ziel zong hij het lied ‘’Laat me”” van Ramses Shaffy.

Yumarya tijdens #Koninkrijksoncert 2014
Yumarya tijdens #Koninkrijksoncert 2014

Yumarya Grijt laat Koninkrijksconcert 2014 swingen 

Life, Music and love. Daarover zong Yumarya Grijt. Als kind zong ze al in een gospelkoor op Curacao. Nu zong ze als enige in het Papiements.  Haar optreden voor de Koning vanavond noemde ze een hoogtepunt van haar optreden. “Het is velen niet gegeven om op te mogen treden voor de Koning.”
Voor Mischu Laika was het de tweede keer dat ze voor de Koning optrad. De eerste keer was in 2002 voor het Kroonprinselijk  paar op Sint Maarten. Haar stem is als een zoete melange van Caribische reggae en soul. Het was voor haar een grote eer om nu voor Koning Willem Alexander te mogen zingen. Trots voegde ze daaraan toe: “en nu met mijn eigen muziek.”

Typhoon

Typhoon op blote voeten tijdens Koninkrijksconcert 2014

Op blote voeten voor de Koning staan zingen. Dat durfde hiphop artiest Typhoon, een Nederlandse artiest van Surinaamse afkomst.  “Ik moet de vloer voelen’’ gaf hij als reden.  Vanuit zijn tenen zong hij de prachtige soul “God geef mij kracht.”
God geef mij kracht om te veranderen wat niet te accepteren is
geef me de moed om te accepteren wat niet te veranderen is
God geef me de wijsheid om het verschil hiertussen te zien
Vanuit zijn muzikale rijkdom vol ritme vormde Typhoon een en al eenheid en harmonie met de melodie en het ritme van zijn band.

Kortom een avond vol harmonie en eenheid ondanks de verscheidenheid binnen het Koninkrijk.

AO boekje Beatrix, gezien door Caribische ogen

Boekje voor koning tijdens Koninkrijksconcert 2014

Na het concert vond een informeel samenzijn plaats met allerlei politici.. Aan een van de tafels stond de Koning heel gezellig te praten met o.a. minister Plasterk. Zomaar knikte de koning me vriendelijk toe.
Dat was voor mij het moment om een graai in mijn tas te doen. Daarin zaten door mij geschreven AO-boekjes met als titel ”Koningin Beatrix gezien door Caribische ogen.” Snel gaf ik de koning een boekje. Tot mijn schrik was dit niet het boekje over zijn moeder, maar mijn AO boekje over seksueel misbruik. Haastig nam Ik het boekje uit handen van de koning om hem alsnog het juiste boekje te geven.
https://www.youtube.com/watch?v=utdyDJwXjQ8

swingende finale #Koninkrijksconcert 2014
swingende finale #Koninkrijksconcert 2014

Tips van 10tips4trips

• AO boekje: Koningin Beatrix, gezien door Caribische ogen.
• 
Theater de Meervaart, Amsterdam Osdorp.

Wil je meer weten over de jaarlijkse Koninkrijksdag? Kijk dan op de website van het Koninklijk Huis. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *