Mammoetexpert Dick Moll: gaat op zoek naar 35.000 jaar oude skeletten

Mammoetexpert in Amsterdam Expo

Mammoetexpert Dick Moll laat me een mammoet zien in Amsterdam Expo

Mammoetexpert Dick Moll

Mammoetexpert Dick Moll geldt als een van de grootsten ter wereld.  Over hem hield Expo Amsterdam van 27 november 2014 tot 1 maart 2015 de expositie “Giants of the Ice Age”.  Je waande je in een tijd van 35.000 jaar geleden.

Mammoetexpert Dick Mol ''mammoeten hebben enorme slagtanden''

Slagtanden van mammoet,

Neanderthalers en mensen in andere delen van de wereld beleefden 35.000 jaar geleden de IJstijd. Op de nog droge bodem van de Noordzee leefden mammoeten, wolharige neushoorns en andere reuzen.

Ouderdom en leefwijze van de mammoet

Mammoetexpert Dick Mol op expeditie

Mammoetexpert Dick Mol op expeditie

Het klinkt ongelooflijk, maar aan de hand van een slagtand kan een mammoetexpert  de ouderdom en leefwijze van een mammoet te achterhalen. Wat de mammoet at, hoe oud hij was, ja zelf hoe vaak hij paarde, “Hoe vaak hij paarde?” vraag ik mammoetexpert Dick Mol.Ongelovig kijk ik hem aan.

Grootste mammoetexpert

Dick Moll staat wereldwijd bekend als de grootste mammoet expert ter wereld, Ondanks zijn vak als douane-beambte doet hij al 40-45 jaar onderzoek naar mammoets. Daartoe bereist hij de wereld. Op jacht naar ikonen van de IJstijd bezocht  hij zowel gouddelvers, als schaapherders en natuurvolkeren.
De laatste vondst van deze mammoetexpert was een opgraving in Namibië in de zomer van 2014. Het betrof een mammoetskelet van 4 miljoen jaar oud. “Op zo’n moment krijg je toch een Indiana Jones gevoel over je,’ vertelt hij me tijdens de expositie over de IJstijd, Giants of the Ice Age.

Mammoetexpert Dick Moll vindt grootste mammoetskelet

skelet mammoet

skelet mammoet

Grote delen van het skelet

“Grote delen van het skelet lagen nog in anatomisch verband. Het gaat om een grote stier met een schouderhoogte van 320 cm. Op de oever van de rivier Ekuma is hij ca 4 miljoen jaar geleden gestorven.
Deze vondst is bijzonder omdat we mammoeten bijna uitsluitend kenden van losse kiezen en slechts een enkel skeletdeel. Nu kunnen we aan de hand van dit bijna complete skelet vaststellen hoe groot deze uitgestorven giganten geweest zijn en er ongeveer uitzagen.”

#Mammoetexpert

#Mammoetexpert

Permafrost, uitdaging voor Mammoetexpert

Vooral de plaats van de vondst was opvallend. Regelmatig worden mammoetskeletten gevonden in de permafrost van Siberië. Zoals de schedel van een mammoet aan het begin van de expositie over de IJstijd, Giants of the Ice Age, Deze was maar liefst 35 meter hoog. Het werd in 1971 gevonden en is ongeveer 35.000 jaar oud!
Dat mammoeten niet enkel in Siberië voorkwamen blijkt uit de expo over de IJstijd, Giants of the Ice Age. Vooral Nederland was een mammoetland. Ze leefden op de bodem van de Noordzee.

en de mens leefde met hen

en de mens leefde met hen #Mammoetexpert

Paringsdrift

Maar hoe zit het met de paringsdrift van de mammoet? “Evenals de olifanten kennen ook de mammoeten een bronstijd. (Bij de vrouwtjes olifant is dat slechts één maal in drie jaar). Ook in hun gedrag lijken mammoeten op olifanten. Zo weten we dat mammoeten heel gezellige dieren zijn., ze zijn graag samen. Ach, eigenlijk zijn mammoeten gewoon olifanten. Alleen noemen wij ze mammoeten.”

Slagtand

Hoe kan je aan de slagtand weten hoe oud ze zijn? Mammoetexpert Dick Moll: “De hoorns kan je vergelijken met ijshoorntjes die aan elkaar groeien. Hoe meer ze aan elkaar groeien des te meer spiralen ontstaan er. Aan de maaginhoud  kunnen we herleiden wat hij at. Trouwens, evenals mensen kennen de pubers ook een nozemgedrag.”

Museum Naturalis

Voor de expositie Giants of the Ice Age bedacht Museum Naturalis een fascinerend panorama over de IJstijd in Nederland. Trouwens, een bezoek aan ‘’the Giants of the Ice Age’’ is zo levensecht door de reuzen van IJstijd, sabeltandtijgfers, holenberen, mammoeten en uiteraard de mens zelf, de Neanderthaler. Voor even waan je je in de IJstijd

Giants of the Ice Age

Giants of the Ice Age #Mammoetexpert

tips

Voor de expositie “the Giants of the Ice Age’’ werd gebruik gemaakt van foto’s genomen in onderstaande grotten.

Wist je dat

Wist je dat Museum Naturalis met 35.000 objecten uit de IJstijd wereldwijd op de 5e plaats staat van belangrijkste musea over natuurhistorie? In Leiden valt trouwens nog veel meer te ontdekken.
Wil je je verdiepen in de boeken van Dick Moll. Kijk dan op de site van Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *