Stichting Vaarwens laat terminale patiënten genieten van hun laatste wens

Evert en Inge; de initiatiefnemers tot stichting Vaarwens
Evert en Inge; de initiatiefnemers tot stichting Vaarwens

In 2007 besloten Inge de Graaf en Evert Stel om hun woonboot Meander beschikbaar te stellen om vaarwensen van terminale patienten te vervullen. Sinsdien gaan ze regelmatig een dagje varen met mensen in hun laatste levensfase.

De Meander
De Meander


Wat deden jullie vroeger voor werk?
Evert is van beroep Orthopedist maar daarnaast is hij scheepbouwer/ontwerper en Inge is klassiek homeopathie. Patiënten

 Waarom begonnen jullie met Stichting Vaarwens?
“Rond 2000 kreeg Evert een forse Burn Out. Dat heeft hem doen besluiten dat het roer fors om moest in zijn leven. Nadat we alle twee in 2002 stopten met het bedrijf en de werkzaamheden, verkochten we al onze bezittingen. Van de restanten maakten we van de gezonken ex-loodstender Atlantis ons huis.

aangepast: de zitruimte van de Meander
aangepast: de zit- en vaarruimte van de Meander van stichting Vaarwens

De bouw duurde veertien maanden Daarna zijn we aan boord gaan wonen en varen om met ons schip de Meander V de rust terug te vinden.
Na enkele “sabbatical years” wilden we meer zingeving in het leven en maakten plannen om vrijwilligerswerk te gaan doen.
Dit kreeg in 2007 vorm in het aanbieden van gratis vaardagen voor terminale patiënten. Al snel bleek de behoefte om er nog één keer een dag uit te kunnen zeer groot te zijn, en de aanvragen voor een wens kwamen veelvuldig binnen.

Uiterst behoedzaam tillen vrijwilligers van stichting Vaarwens een gast aan boord
Uiterst behoedzaam tillen vrijwilligers van stichting Vaarwens een gast aan boord

Stichting Vaarwens (ANBI status) maakt het varen met terminale patienten financieel draagbaar.

“Het werd financieel te zwaar voor ons om de kosten die het met zich meebracht alleen te dragen. Daarom besloten we Stichting Vaarwens op te richten.
Evert geeft tijdens de winterperiode lezingen bij diverse bedrijven, organisaties, rotary, lions en andere instanties om geld in te zamelen voor ons goede doel.
Onze stichting heeft de ANBI status gekregen, hetgeen impliceert dat alle donaties voor 100% ten goede aan de doelstelling komen.

Wat betekent Stichting Vaarwens voor jullie zelf?
Het is prachtig om te doen. Het geeft zingeving, geestelijke rijkdom maar vooral relativering. Als een terminale gast een dag aan boord heeft doorgebracht, willen we ons leven niet meer laten vervuilen door allerlei negativiteit uit de gejaagde maatschappij.
Toch zijn er dagen bij die emotioneel erg zwaar zijn. Als we een vaardag hebben gehad met een doodzieke jonge moeder, samen met haar kleine kinderen, dan zit je daar wel even mee. De gedachte dat die kleintjes straks geen moeder meer hebben doet pijn en voelt oneerlijk…

Inge van Stichting Vaarwens
Inge van Stichting Vaarwens

Hoe houden jullie de moed erin bij het zien van schrijnend leed?
We houden de moed er in, omdat we merken dat het van onvoorstelbare waarde is als we onze vaargast(en) nog éénmaal een moment zien vergeten hoe slecht ze er voor staan. We zien dat ze zich thuis voelen en we genieten van de lach van vergetelheid op hun gezicht als Evert prachtige verhalen vertelt onder het varen.
Ook de emotie en de traan zijn er vaak. Het mag en kan allemaal aan boord want het voelt veilig op de Meander V. De rijkdom om dat te kunnen geven ‘om niet’ is onbetaalbaar en past in geen enkele beurs!

Wat is het belangrijkste?
Het belangrijkste is continuïteit. We moeten ons inzetten om de wens zo snel mogelijk in te plannen en dan nog is de tijd ons soms voor. Het kost veel energie.
Daarnaast is de belasting om het hele plaatje jaarlijks financieel rond te krijgen ook een opgave. We willen het gratis blijven aanbieden, maar dat kost ons veel energie.

Schipper Evert van Stichting Vaarwens
Schipper Evert

Wat grijpt jullie het meest aan?
Het meest aangrijpende moment is steeds weer het afscheid. We nemen afscheid voor altijd! Er ontstaat een kleine band met onze gast na een dag samen aan boord en het laatste moment samen blijft heftig. We zien praktisch iedere gast emotioneel breken als we elkaar vaarwel zeggen… Dan pinken wij ook vaak een traantje weg!

De Meander Vaarwens vaart o.a. op het Markermeer
De Meander Vaarwens vaart o.a. op het Markermeer

Waar varen jullie?
 We varen centraal in het land rond het IJssel- en Markermeer. Onze gasten komen van Hengelo tot Haarlem en van Groningen tot Goes… Voor iedereen zijn we binnen ruim 2 reisuren dan bereikbaar.
Daarbij is de westkant van het IJssel- en Markermeer bijna altijd beschut varen. We hebben er niets aan als onze gasten ook nog zeeziek worden.
Daarnaast is in deze omgeving veel te zien. We varen in blokken vanuit verschillende havens, anders wordt het voor ons een eentonig ‘rondje Pampus…’ Ze varen we ook vanuit Kampen, Monnickendam, Amsterdam, Muiden enzovoorts…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.