Eenheid in verscheidenheid: slotmanifestatie van viering 200 jaar koninkrijk

Comite 200 jaar Koninkrijk verwelkomt Koning Wilolem-Alexander voor een avond Eenheid in verscheidenheid

Comité 200 jaar Koninkrijk verwelkomt Koning Willem-Alexander voor een avond Eenheid in verscheidenheid, foto Joep van der Meyde

Eenheid in verscheidenheid. Onder deze noemer vond op 26 september de slotviering plaats van 200 jaar Koninkrijk. Voorafgaand een feestelijk slotspektakel op de Amstel vond in theater Carré het officiële gedeelte plaats. Als dank voor mijn artikelen behoorde ik tot de genodigden.

Antje Montereo, #Eenheid in verscheidenheid, foto: Joep van der Meide

Antje Montero, Eenheid in verscheidenheid, foto: Joep van der Meyde

Eenheid in verscheidenheid: Antje Montero opent

Ik hou van dit land.
mijn plek in de zon
Het heeft me veel te geven
Dit park is mijn tuin
Deze stad is mijn huis
Hier wil ik leven

Met haar meeslepende stem die een ieder raakt opende Antje Montero  de feestelijke bijeenkomst in theater Carré met het lied ‘’ik hou van dit land’’. Geschreven door Angela Groothuizen bezingt het lied Holland als een land om trots op te zijn. Een land waarin je graag wilt wonen.

Eenheid in verscheidenheid

Eenheid in verscheidenheid, foto Joep van der Meyde

Eenheid in verscheidenheid: Nederland in vogelvlucht

In vogelvlucht zien we de viering van het 200 jaar Koninkrijk aan ons voorbij trekken. Vanaf de op het strand van Scheveningen nagespeelde aankomst van prins Willem Frederik (Huub Stapel) tot en met de laatste bijeenkomst in Zwolle met het accent op vrijwilligers.

Frysk Jeugd Orkest

Frysk Jeugd Orkest, foto Joep van der Meyde

Frysk Jeugdorkest

Dan is de eer aan het Frysk Jeugdorkest als winnaars van een muziekwedstrijd binnen het kader van 200 jaar Koninkrijk. Ze spelen het door Carl Wittrock geschreven stuk ‘’Van Oranje”.  Luisterend naar deze prachtige compositie beamen we het juryrapport.
Dat noemde  de uitvoering door het Frysk Jeugd Orkest ‘’van hoog niveau met goed samenspel en een mooie interpretatie van de partituur. Het is een genot om naar deze uitvoering te luisteren. Dat is een compliment voor de jonge musici die over een grote muzikaliteit beschikken, maar ook voor de dirigent. Het geheel met liefde is gemaakt. Een grote prestatie van zulke jonge mensen,”.

Ank Bijleveld, voorzitster 200 jaar Koninkrijk, over eenheid in verscheidenheid

Ank Bijleveld, voorzitster 200 jaar Koninkrijk, over eenheid in verscheidenheid, foto Joep van der Meyde

Verbondenheid essentieel voor éénheid in verscheidenheid

Dan neemt voorzitster van 200 jaar Koninkrijk het woord. In haar toespraak noemt ze het evenement ‘’een reis door de historie en een reflectie op de tijd waarin wij leven.” Wijzende op het thema ‘’eenheid in verscheidenheid’’ wijst ze op het belang van verbondenheid.
“Het is belangrijk om met elkaar te praten en voor elkaar open te staan om zo de verschillen tussen culturen te overbruggen.”

Toevluchtsoord voor vluchtelingen

Nederland was evenals nu door de eeuwen heen een toevluchtsoord voor vluchtelingen. Vooral in september 2015 stroomden vluchtelingen massaal naar ons land, Wat betekent dat voor de toekomst? Zowel cultureel als democratisch. Het comité 200 jaar Koninkrijk oppert dan ook het plan om eens in de vijftig jaar de vraag te stellen: hoe staat het met onze democratie?

Eenheid in Verscheidenheid , foto Joep van der Meide

A simple song of freedom , Eenheid in Verscheidenheid , foto Joep van der Meyde

A simple song of freedom

En vooral: hoe staat het met onze vrijheid. We willen geen oorlog meer, zoals ook bleek uit het krachtige door de zaal meegezongen lied ‘’a simple song of freedom’’. Een door Izaline Calister en Leoni Jansen gezongen protestlied uit hun theaterprogramma Barricade.

Eenheid in verscheidenheid ook voor vluchtelingen

Na 70 oorlogsvrije jaren lijkt in ons land het woord ‘vrede’ bijna als vanzelfsprekend. Maar we jubileum verkeren ook in een kwetsbare positie. We moeten onze vrijheid koesteren. Onze eenheid in verscheidenheid. Zeker gezien in het licht van de vele vluchtelingen in ons land.
In zijn toespraak noemde minister Ascher de verhalen ‘’hartverscheurend’’ en de inzet van de vele vrijwilligers ‘’hartverwarmend’. Nederland noemde hij een van de rijkste en gelukkigste landen van de wereld. De vluchtelingen komen hier met hoge verwachtingen, maar het is niet vanzelfsprekend dat deze ook worden ingevuld. ”We moeten ons elke dag blijven inzetten voor vrijheid, verdraagzaamheid en democratie.”

Ako Taher ontroert met le Cygne

Ako Taher ontroert met le Cygne, foto Joep van der Meyde

Cadeaus

Na een terugblik op de nationale evenementen trakteert de Irakese vluchteling en pianist Ako Taher ons op een bewerking van het stuk ‘’le Cygne” van Saint-Saens-Godwosky. Ik ervaar het als een cadeau vol emotie. Het ontroert me. Wat zou er met gebeurd zijn, als hij niet was gevlucht?
Koning Willem-Alexander ontvangt nog een ander cadeau: Royal Leerdam schenkt hem een Jubileumvaasje voor 200 jaar Koninkrijk. Over de betekenis en toekomst van 200 jaar Koninkrijk zien we vervolgens op het filmdoek een bijzonder interview met vijf Nederlandse premiers.

Marufer Agirre Boca over Eenheid in Verscheidenheid

Marufer Aguirre Boca over Eenheid in Verscheidenheid, foto Joep van der Meyde

Met recht trots om Nederlander te zijn

Wijzende op het thema ‘’eenheid in verscheidenheid’’ wijst op de vele betrokkenen bij 200 jaar Koninkrijk. Volgens oud-premier Lubbers kunnen we er met recht trots op zijn Nederlanders te zijn.
Eenheid in verscheidenheid. In haar toespraak noemt de in Mexico geboren Marifer Aguirre Boca het een voorrecht om in zo’n mooi land te mogen wonen. Als voorzitster van het Koninkrijks Jeugd Parlement   spreekt ze over de toekomst van het Koninkrijk.
Bij de woorden ‘’Eenheid in verscheidenheid’’ plaatst ze enkele kanttekeningen. “Ik hoop dat het Koninkrijk geen grenzen heeft. Tegenwoordig worden velen weggedrukt omdat ze allochtoon zijn. We moeten samen werken om een toekomst op te bouwen waarin we trots kunnen zijn op een land zonder discriminatie.”

Er is maar een wereld

Er is maar een wereld, foto Joep van der Meyde

Eén wereld

Tot slot maakt Jeroen van der Boom met zijn lied ‘’één wereld’’ duidelijk dat we samen veel kunnen bereiken.
Er is één wereld
één wereld
één wereld en die hebben we te leen.
Dus jij en ik zijn een
Dus houd je ogen open
En houd van iedereen
want wij allemaal zijn één

De tweejarige viering van 200 jaar Koninkrijk is afgesloten. Na de start op 30 november 2014 tot begin september van 2015 telden we meer dan 200 activiteiten in het kader van 200 jaar Koninkrijk.
In Maastricht vond ”200 jaar koninkrijk” plaats met diverse staatshoofden.
Tijdens ”200 jaar koninkrijk” In Zwolle trakteerde het koningspaar vrijwilligers op taart.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.