Nationale Opera viert 50e verjaardag in aanwezigheid van prinses Beatrix

Eindapplaus - Nederland, Amsterdam, 07-11-2015. De Nationale Opera, Gala 50 jaar.

Nationale opera Eindapplaus – Nederland, Amsterdam, 07-11-2015. De Nationale Opera, Gala 50 jaar.

De Nationale Opera vierde op vrijdag 6 november 2015 haar 50e verjaardag met een primeur: een operagala. Dat betekende dat voor iedere gast de code”black tie” gold. Ook voor Peter en mij. Samen met de andere gasten genoten we in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix.

Het feest begon al in de foyer waar we getrakteerd werden op champagne en heerlijke hapjes. Onder de gasten herkenden we enkele bekende Nederlanders. Intussen bekeken we ook de expositie over 50 jaar opera. Het is niet voor te stellen, maar de opera was jarenlang not done. Ze vonden het te bombastisch en veel te veel drama.
Omstreeks 1600 in Italie ontstaan, kreeg Nederland in 1965 haar eigen Nationale Opera. Een korte impressie van 50 jaar Nationale Opera bood een video met muziek van, heel toepasselijk, de ouverture van door Leonard Bernstein geschreven Candide.

Eva Maria Westbroek opende het gala

Met haar prachtige zuivere stem opende Maria Westbroek het gala onder het zingen van ”dich teure Halle’ uit Tannhäuser van Richard Wagner. Een kippenvelmoment en voor mij ook een ode aan het mooie operagebouw van Amsterdam: het in 1986 geopende muziektheater.

Eva-Maria Westbroek - ‘Dich teure Halle’ uit Tannhäuser - Nederland, Amsterdam, 07-11-2015. De Nationale Opera, Gala 50 jaar.

Eva-Maria Westbroek – ‘Dich teure Halle’ uit Tannhäuser – Nederland, Amsterdam, 07-11-2015.  Foto: Hans van den Bogaard

Het koor van de Nationale Opera

Het doek ging op. En daar stonden ze: de ongeveer honderd leden van het Koor van de Nationale Opera. Rechts boven me klonken trompetten en het koor zong de ‘Einzug der Gäste’, eveneens uit Tannhäuser. Tromfantelijk. onoverwinbaar en onvergeetbaar evenals deze avond. Inmiddels had prinses Beatrix als eregaste van deze avond plaatsgenomen op het balkon, pal boven Peter en mij.

Tan Dun’s premiėre Passacaglia: Secret of Wind and Birds.

In zijn toespraak wees Pierre Audi erop dat opera vooral het hart moet raken. Ook gaat het niet alleen om de hoogtepunten uit het verleden maar vooral ook om het nu. Zoals de huidige operacompoinist Tan Dun uit China.
Tan Dun dirigeerde daarna de premiėre van zijn mini-opera Passacaglia: Secret of Wind and Birds.. Verrassend vertolkten diverse muziekinstrumenten het gezang van vogels. Eerder was Tan Dun bij De Nationale Opera in 2008 te gast met zijn opera Marco Polo.

Tan Dun dirigeert Het Nederlands Philharmonisch Orkest - Passacaglia: Secret of Wind and Birds van Tan Dun - Nederland, Amsterdam, 07-11-2015. De Nationale Opera, Gala 50 jaar.

Tan Dun dirigeert Het Nederlands Philharmonisch Orkest – Passacaglia: Secret of Wind and Birds van Tan Dun – Nederland, Amsterdam, 07-11-2015. De Nationale Opera, Gala 50 jaar.

Marc Albrecht dirigeerde het Opera Gala

Fascinerend vond ik het feit dat een enkele dirigent een heel orkest beheerst. Dat gold ook voor Chef-dirigent Marc Albrecht die tijdens het Opera Gala zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als het Nederlands Kamerorkest onder zijn hoede nam.
Hoewel enkele stersolisten wegens ziekte niet optraden, lag de kwaliteit van deze avond zeer hoog dankzij uitstekende vervangers. Zo moest bariton Luca Pisaroni tot zijn spijt op doktersadvies thuisblijven.
Zijn solo ‘Hai gia vinta la causa’ uit Mozarts Le noze di Figaro werd nu gezongen door de bariton Thomas Oliemans. Misschien waggelde hij als dronkeman iets minder dan Luca maar verder genoot ik van zijn warme stem. Hij vertolkte een vrolijke noot in de om haar drama vaak veroordeelde opera.

Finale 2e akte Le nozze di Figaro

Dramatisch en vooral prachtig was de finale van de 2e akte van le Nozze di Figaro. Hierin werd Charlotte Margiono wegens ziekte vervangen door haar oud-leerlinge Florieke Beelen. Sopraan Adrianne Pieczonka zong het anders door Charlotte gezongen en mij onbekende Morgen van Richard Strauss.

Thomas Oliemans, Judith van Wanroij, Lenneke Ruiten, André Morsch, Florieke Beelen, Dennis Wilgenhof, Marcel Beekman en Roger Smeets - ‘Finale 2e akte’ uit Le nozze di Figaro van Wolfgang Amadeus Mozart - Nederland, Amsterdam, 07-11-2015. De Nationale Opera, Gala 50 jaar.

Thomas Oliemans, Judith van Wanroij, Lenneke Ruiten, André Morsch, Florieke Beelen, Dennis Wilgenhof, Marcel Beekman en Roger Smeets – ‘Finale 2e akte’ uit Le nozze di Figaro van Wolfgang Amadeus Mozart – Nederland, Amsterdam, 07-11-2015. De Nationale Opera, Gala 50 jaar. Foto: Hans van den Boogaard.

Violeta Urmana

Passie hoorde ik vooral in de solo ‘O don fatale’ uit de opera Don Carlos van Giuseppe Verdi (1867). In de stem van de Roemeense sopraan Violeta UrmanaJe hoorde je als het ware de pijn om de ontrouwe minnaar.

Operagala van Nationale Opera was eerbetoon aan medewerkers

Vaak onzichtbaar, maar even onmisbaar als de muzikale pijlers zijn de mensen achter de schermen. Het Gala vormde daarom ook een eerbetoon zijn aan medewerkers en high professionals op bijzondere vakgebieden.

Eindapplaus - Nederland, Amsterdam, 07-11-2015. Operagala

Eindapplaus – Nederland, Amsterdam, 07-11-2015. Operagala Foto: Hans van en Boogaard.

Jubileumboek van de Nationale Opera

Na afloop ontving prinses Beatrix in de winkel van de foyer het eerste exemplaar van het jubileumboek: Si puo? 50 jaar De Nationale Opera. Een prachtig geïllustreerd Jubileumboek, vormgegeven door Irma Boom in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Dit beschrijft de geschiedenis van De Nationale Opera en de bijzondere manier waarop DNO in de afgelopen vijftig jaar het operarepertoire heeft verkend en uitgebreid.

Algemeen directeur Els van der Plas, H.K.H. prinses Beatrix en artistiek directeur Pierre Audi met het jubileumboek 'Si puo. De Nationale Opera 50 jaar' - Nederland, Amsterdam, 07-11-2015. De Nationale Opera, Gala 50 jaar.

Algemeen directeur Els van der Plas, H.K.H. prinses Beatrix en artistiek directeur Pierre Audi met het jubileumboek ‘Si puo. De Nationale Opera 50 jaar’ – Nederland, Amsterdam, 07-11-2015. Foto: Hans van den Boogaard.

Disco als afsluiter van het Opera Gala

Van Opera naar disco bleek slechts een kleine stap. Samen met dansers van de Nationale Opera en Ballet sloot het feest af met muziek van DJ’s st Paul en Leroy Rey.

Nationale Opera

• De Nationale Opera opende in 2017 met het Mariavespers van Monteverdi het Holland Festival.
• Ze staat bekend om haar band met de dramatische werken van Monteverdi. Zo bracht ze ook zijn werk Madrigalen. Adembenemend mooi en meeslepend.
• Avonden om nog lang van na te genieten zijn ook de producties van het Holland Festival.

Wist je dat?

Wist je dat het Koor van de Nationale Opera uit 56 leden bestaat? Het behoort tot de beste koren van Europa. In 2013 stond ze genomineerd voor de beste koorprestatie van het jaar (International Opera Award).

Kortom: zorg dat je niets mist van de Nationale Opera  www.operaballet.nl en het Holland Festival. https://www.hollandfestival.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.