Earth: in gesloten steenkolenmijn van Kerkrade verliefd raken op de aarde

Earth. Nooit zag ik de aarde zo mooi als in het Columbus Earth Theatre.
Wat mij betreft heeft de astronaut André Kuipers daarmee zijn doel bereikt. Ik ontdekte haar schoonheid en raakte verliefd op Earth.

Earth in al haar schoonheid. Dat zag ik in het Columbus Theatre. Staande op een platform verscheen op een filmdoek vlak voor onze voeten de mooiste foto’s.

Earth: Afrika met links Gambia

Earth: Afrika met links Gambia

Earth geeft je het gevoel om voor even een astronaut te zijn.

Ik zag de laars van Italië. De eilanden van Indonesië, Nieuw Zeeland, Zuid Amerika, Honduras en in het Noorden Canada en Alaska. Fascinerend. Alsof ik zelf voor even een astronaut was.

Afrika met links Gambia

Earth: Sahara met pyramides

Adembenemend is Earth

IK voelde me een vogel die over de aarde vloog. Zo hoog dat ik zelfs de ronding van de aarde zag. Als kostbare juwelen lagen piramides in de grote zandbak van de Sahara. Oases van licht deed me beseffen dat het op aarde ’s nachts bijna nergens meer donker wordt.

Earth: de aarde komt op

Earth: de aarde komt op

Blauwe flinterdunne laag

Adembenemend vond ik vooral, die blauwe flinterdunne laag om de aarde. Dankzij deze dampkring kan er leven zijn op aarde. Kunnen we ademen. Maar oh,oh,oh, wat zijn we kwetsbaar. En dat terwijl we maar niet ophouden met rotsooi weg te gooien in de natuur en ander vuil te dumpen. Om maar te zwijgen over de vele oorlogen, gif, zware industrie, etcetera, etcetera.

in het oosten is het al dag maar in het westen nog nacht

 in het oosten is het al dag maar in het westen nog nacht

Columbus Earth Theatre is gebouwd boven voormalige steenkolenmijnen

Het Columbus Earth Theatre is samen met het Continium Discovery Centre en Cube Design gebouwd op voormalige mijngangen. In de 12e eeuw raapten monniken van Rolduc hier steenkolen van de grond.
Twee eeuwen later moesten ontginners ervoor gaan graven. Er kwamen mijngangen en schachten. Om de steenkolen te winnen moesten de ondernemers  steeds dieper onder de grond.
Zo ontstonden er verschillende etages, Dat hele stelsel bevindt zich nog steeds onder het Continium ondanks het sluiten van de mijnen in 1965.

Earth: expositie over de mijnbouw

expositie over de mijnbouw een tekening van Ber Mengels, collectie Continium

Zwart

Een impressie van dit donkere leven onder de grond geeft de documentaire Zwart in het Columbus Theatre van Continium. Evenals Eart bestaat deze ook uit drie delen. Eerst krijg je dankzij een 3D film een impressie van de ruimtevaart c.q. de mijnen. Daarna daal je bij het eerder genoemde ronde doek als het ware af in een mijn, Tenslotte volgt in de filmzaal een documentaire.

Een bezoek aan Columbus Earth Theatre is als een wereldreis

In gedachten zie ik weer tussen de vele sterren in het zwarte niemandsland onze aarde als een klein stipje. Dichterbij ontdek je haar schoonheid. Kwetsbaar maar ook adembenemend mooi. Kortom een planeet om verliefd op te worden.

in gesprek met astronaut Andre Kuypers

Marianne in gesprek met astronaut Andre Kuypers over de kwetsbaarheid van de aarde

Ruimtevaart ontdekken in steenkolenmijn

• Columbus Earth Theatre:  Geopend van dinsdag tot en met zondag en in schoolvakanties (regio zuid) ook op maandag geopend. Op Eerste Kerstdag, Nieuwjaarsdag, Carnavalszondag, -maandag en -dinsdag en Koningsdag gesloten
Continium Discovery Centre: techniek ontdekken en beleven.
• Cube Design Museum: museum geheel gewijd aan design.
•  Op 8 oktober 2015 opende koning Willem-Alexander de musea in Kerkrade.  

Wist je dat?

Wist je dat Andre Kuijpers  na Lodewijk van den Berg en Wubbo Ockels de derde in Nederland geboren ruimtevaarder is?

Wil je de musea volgen? Kijk dan op de website van Museumplein Kerkrade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *