Bakary Sillah uit Gambia bouwt met Friends for Brikama eigen land op

mgr Hendriks geeft de zegen voor de reis naar Bakary Sillah

Bakary Sillah, we komen naar je toe met de zegen van mgr Hendriks

Nog even en dan gaan Monica Wildeboer, voorzitster van de stichting Friends for Brikama www.frindsforbrikama.nl en ik naar Bakary Sillah. Een Gambiaan die in zijn wil land blijven om dit op te bouwen. Op 12 november gaf Monseigneur Hendriks, hulpbisschop van het Bisdom Haarlem-Amsterdam aan Monica en mij de reiszegen. Met dit artikel open ik mijn dagelijkse blog over onze reis naar Gambia.   

Toegegeven, spannend vind ik het wel. Volgens sommigen gaan oudere vrouwen, vooral uit Duitsland, naar Gambia. Zelf kreeg ik via facebook een vriendschapsverzoek van een 19 jarige bodybuilder met blote bast en brede smile. Ik heb hem meteen gedeleted want ik ben echt niet van plan om met iemand het bed in te duiken.

Bakary Sillah en Facebook

Bakary Sillah leerden we kennen via facebook. Anders dan deze integere man behoort hij niet tot de mensen die op slinkse wijze gebruik maken van Facebook om mensen geld af te troggelen. Zo zijn er helaas ook mensen die beweren hun land op te willen bouwen, maar dit geld gebruiken voor hun overtocht naar Europa.

Vriendschapsverzoek van Bakary Sillah

Toen ik dan ook vijf jaar geleden een vriendschapsverzoek kreeg van Bakary Sillah was ik extra op mijn hoede. Evenals Monica, die Bakary Sillah vijf jaar geleden leerde kennen via Facebook. “Het was op een moment dat hij best in de put zat, zijn vader was vijf jaar daarvoor overleden. Hij moest van school en er was geen toekomst meer voor hem en het gezin (weduwe moeder met drie kinderen).”

Bakary Sillah en Internetcafé

Een vriend van Bakary Sillah nam hem mee naar het internet cafe om een FB profiel voor hem te maken. Kort daarna kregen Monica en ik een vriendschapsverzoek en accepteerden die. Terwijl ik me zelf afwachtend opstelde, wilde Monica meer weten. Ze nam contact op met Bakary.
Bakary Sillah vertelde Monica van zijn liefste wens om ooit weer naar school te gaan. “Hij vertelde me waar hij op school had gezeten voor zijn vader stierf en het gezin in bittere armoede verviel.
Ik ben dit gaan controleren en kreeg contact met een docent van de Jamisa school waar Bakary Silah inderdaad op gezeten had. Deze overtuigde  mij ervan dat dat Bakary een betrouwbare en zeer intelligente jongen was/is met de enige handicap: bittere armoede.”

Bakary Sillah

Bakary Sillah

Hun eigen mooie Gambia

En zo begon Monica  – eerst 4 jaar prive – en nu sinds februari j.l. dit de moeder va Bakary Sillah en haar gezin en andere gezinnen te helpen. Dankzij deze hulp kunnen kinderen naar school en een opleiding  volgen. Daarmee  kunnen ze een toekomstdroom realiseren in hun eigen mooie Gambia.

Jalambang

Het dorp van Bakary Sillah

Bakhary Sillah is een icoon voor mensen die Gambia willen blijven

Voor Monica is Bakary Sillah een icoon geworden van de jonge Afrikaanse man die wil studeren en zich bekwamen om zich volledig in te zetten voor zijn dorp, zijn land, zijn mensen.
Monica: “Met mij en ons droomt hij ervan om weeskinderen en weduwen op te vangen; om in eerste plaats die kinderen een kans te bieden om naar school te gaan, een vervolgopleiding te volgen en zo een toekomstperspectief! Dat is mijn, en onze missie, en die van Bakary Sillah.”

Friends for Brikama is een Stichtng met ANBI Keurmerk

Sinds 2011 ondersteunt Monica de moeder van Bakary Sillah en haar drie kinderen in het dorpje Jalambang, aan de grens van Brikama. Vier jaar later kwam er een heuse stichting: friends for Brikama. Voorzien van het ANBI keurmerk gaan nu alle drie kinderen naar school en krijgen een vervolgopleiding.

mangrovebossen bij Lamin Loge, Gambia

Gambia, het land van Bakary Sillah

Droom

Voor Monica kreeg een droom werkelijkheid. Als kind droomde ik van een groot gezin en het helpen van kindertjes in Afrika…. Ik weet nog dat ik als kind iedere avond in mijn avondgebed eindigde met een verzoek aan God: Wilt U alstublieft voor de arme kindjes in Afrika zorgen? Het grote gezin heb ik uiteindelijk van God gekregen…… voor het laatste dacht Hij op een gegeven moment denk ik: “Doe het lekker zelf, ik geef je Mijn zegen wel”.

Bakary Sillah ‘’ambassadeur’’ voor Stichting Brikama for Friends

Zoals Monica zegt: “Als je ėėn mens redt, dan red je de wereld. Nu vijf jaar later gaat het steeds beter met het gezin en meerdere mensen in het dorp. Bakary Silah is nu onze belangrijkste representant in Gambia voor de stichting: “Friends of Brikama”. Ik zie er onwijs naar uit om samen met Marian maandag weer naar mijn geliefde land en familie af te reizen

Facebookbericht van Bakari Sillah raakte me

Zelf ga ik naar Gambia door het facebookbericht van Bakhari Silah eerder dit jaar. Daarin riep hij mensen in zijn land op om in Gambia te blijven en niet naar Europa te gaan.
Ik vind dat geweldig. De komst van al die mensen uit Afrika baart me zorgen. Dit kan Europa ontwrichten terwijl spanningen in de maatschappij en criminaliteit toenemen.

70 jaar bevrijding

Juist dit jaar viert ons land 70 jaar bevrijding. Velen verloren hun leven door te vechten voor onze vrijheid, dat mogen we ons toch niet laten ontnemen? Onze ouders, grootouders en anderen hebben er keihard voor gewerkt om ons land op te bouwen. Maar door de vluchtelingencrisis staat dit alles nu zwaar onder druk.

Toekomst

En dan, wat voor toekomst hebben ze hier? Nog zie ik de ogen vol verwachting van vluchtelingen uit Afrika. Alsof ze het paradijs binnenstapten. Juist door de komst van facebook is de wereld heel klein geworden. Zelf leven ze in pure armoede terwijl wij lijken te baden in weelde. Dit wordt nog eens versterkt door de vele toeristen die in hun land vakante komen vieren in voor de bevolking zelf onbetaalbare resorts.

Eigen land opbouwen

Om dit alles raakten de woorden van Bakary Sillah me, Als 23 jarige wil hij in zijn land blijven om dit op te bouwen. Toen ook nog eens Monica Wildeboer vroeg om te schrijven over Gambia hoefde ik niet lang na te denken. Ik boekte een reis. Uiteraard voor eigen rekening en pro Deo want de Stichting heeft het geld harder nodig dan ikzelf. Al voor 75 euro gaat een kind een jaar lang naar school.

Bakary Sillah kijkt uit naar onze komst

Bakary Sillah kijkt uit naar onze komst

Zie ook:

1) Gambiakenners: Gambia een land van contrasten, studiereis Gambia 1
2) Lamin Lodge, een werklozenproject in Gambia, studiereis Gambia 2
3) Naar school in Gambia dankzij Friends for Brikama;
4) Dalasi; Gambia kent grote verschillen in inkomsten.
5) Bakary Sillah en LM: ondanks verschil in afkomst vrienden voor het leven
6) Jalambang Gambia, op bezoek in het dorp van Bakary Sillah, ambassadeur van stichting  Friends for Brikama.
7) Geloven in Gambia en barmhartigheid, een mis bijwonen in het land van moslims;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *