Jamisa Scool: naar school dankzij Friends for Brikama, studiereis Gambia (3)

Bakary Sillah, bovenaan 2e van rechts, op school, dankzij de stichting Friends for Brikama kwamenner voldoende Dalasi om de studie te vervolgen

Jamisa Scool, Bakary Sillah, (bovenaan 2e van rechts) en LM (onderaan 2e van links)  op school, dankzij de stichting Friends for Brikama kwam er voldoende Dalasi om de studie te vervolgen

Jamisa Scool. Zo heet de school waarvan de stichting Friends for Brikama enkele kinderen sponsort. Op onze derde dag bezochten we deze en enkele andere scholen. In een vurige toespraak wees Monica Wildeboer op de noodzaak van hard studeren om in Gambia een toekomst op te bouwen. “Ga niet naar Nederland, want dat is geen paradijs”

Met deze waarschuwende maar ook inspirerende woorden trok Monica Wildeboer op de Jamisa Scool meteen alle aandacht. “Jullie moeten goed studeren en hier blijven om jullie land op te bouwen. Het heeft geen zin om naar Holland te gaan. Daar krijg je toch geen huis en werk. En ook groeit het geld er niet aan de bomen. Als je een toekomst wil, dan zul je het hier moeten doen”.

Monica helpt kinderen op Jamisa Scool uit de droom

Ze vervolgde:  “Dat betekent dat je je droom om naar Nederland te gaan op moet geven. Dan met je keihard werken. Je toekomst ligt in Gambia. Alleen daar kunnen jullie je droom waar maken, want Nederland is geen paradijs.”

Op de Jamisa Scool heerst nog disicipline

Gekleed in hun schoolvorm luisterden de kinderen aandachtig. Wat mij vooral opviel, was ook de enorme discipline. Steeds wanneer we een klas binnenstapten, stonden de kinderen op. Soms zongen ze ons toe. Op een teken van de meester gingen ze weer zitten.

Discipline op de Jamisa Scool

Discipline op de Jamisa Scool

Jamisa Scool: Brok in mijn keel

Ik kreeg er een brok van in mijn keel en voelden tranen branden. Alleen door naar school te gaan kan je bouwen aan een toekomst. Maar hoe betaal je dat met een gemiddeld maandsalaris van amper 30 euro? En dat terwijl het schoolgeld van april tot november 2015 steeg van 75 naar 125 euro. Sommige verdienen nog minder of helemaal niets.

terug naar de schoolbanken

terug naar de schoolbanken

Regering betaalt niet alles

In principe betaalt de regering het schoolgeld voor groep 1. Dat zijn kinderen van 7 tot 13 jaar. Voor groep 2, kinderen tot 17-18 jaar, blijft alleen voor meisjes het naar school gaan gratis, maar voor jongens niet.
Zelf moeten ze twee schoolkostuums, schoenen, schriften, potloden, pennen en tas aanschaffen. Door het dragen van een uniform laten ze zien dat ze naar school gaan. Tijdens haar bezoek aan de scholen in Gambia brengt Monica aan de door de stichting Friends for Brikama gesponsorde studenten een schooluniform en schooltas. Ook vraagt ze de leraren naar het verloop enn resultaat van de studie.

Jamisa Scool, Gmr. Sanyang, leraar van Karanba

.mr. Sanyang, leraar van Karanba

Gambia werkt aan zijn toekomst

Het straatbeeld toont aan dat Gambia werkt aan zijn toekomst. Niet alleen op de Jamisa Scool. Hoe vervallen de wegen en woningen ook zijn, overal zien we kinderen in unform en met schooltas. Elke school heeft zijn eigen uniform. Witte jurkjes en blauwe hoofddoekjes, of bont gekleurd.

In elke school wacht ons een warm onthaal

In elke school wacht ons een warm onthaal

Mucky, een Gambiaanse vrijwilliger

Tijdens een gesprek met Mucky, een Gambiaanse vrijwilliger valt nog iets anders op. “Hoe armer de kinderen zijn, des te minder zijn de ouders bereid om naar emigreren. Ze zijn allemaal analfabeet. Er wacht hen dus geen enkele toekomst”, zegt Mucky.

Economische vluchteling

Kunnen ze wel lezen en schrijven, dan zijn ze eerder geneigd om als economische vluchteling naar Europa te gaan. Totdat ze ontdekken dat hen ook daar geen toekomst wacht. “Het is waanzin om naar Europa te gaan”, zegt Mucky.  Door zich met hart en ziel in te zetten voor Gambia is hij de grote inspiratiebron voor Bakary Sillah.

zonder sponsors kunnen deze kinderen nooit naar school

zonder sponsors kunnen deze kinderen nooit naar school

Sociale stage

Samen wandelen we naar zijn school. Op de muur zien we dieren getekend door scholieren uit Rotterdam. Samen met twee andere scholen lopen ze hier sociale stage. Mucky hoopt dat er meer scholen uit Nederland zullen komen.
Dankzij Mucky kunnen veel kinderen naar school gaan. Niet alleen de Rotary in Maasluis sponsort hem, maar ook de Rabobank in Westland en DB Telecom. Aan Wim Smith van de Rabobank dankt de school een groot gebouw voor de lunchpauze maar ook om theater op te voeren.
Op het schoolterrein zie ik hier en daar vloeren van mozaïek. ‘Hier kunnen ouders, leerlingen en leraren met elkaar praten’, zegt Mucky. Samen bouwen aan een gemeenschap, noem ik dat.

De invloed van de media en facebook c.q. linked-in

Blijft de vraag waarom mensen weggaan. “Om economische redenen”, antwoordt Mucky. Na school kan het vinden van een baan soms jaren duren. En dan nog verdienen ze gemiddeld zo’n 30 euro per maand.
Tegelijkertijd spiegelen de media Europa voor als een paradijs. Vooral ook de sociale media. Die laten facebook alleen maar zien dat het goed gaat in Nederland. In de zaken- en bankenwereld liggen kansen, lijkt het. Ambitieuze mensen willen ook zo zijn als de personen in de media en op facebook c.q. linked.in.”

Wat te doen na Jamisa Scool en andere scholen?

Toch, Gambianen blijven doorgaans het liefste in hun eigen land.  “Holland is een compleet andere cultuur dan de onze”, zegt Mucky. “Wij praten graag met elkaar, maar in Nederland zijn mensen vooral op zichzelf. Ik voelde me bij jullie eenzaam. Bij ons draait alles om de familie, in Holland is dat niet zo “
Na het behalen van het examen blijft het vinden van een baan moeilijk. Om de kans op een baan te vergroten wil de stichting Friends for Brikama na het behalen van de Jamisa Scool en andere basisscholen ook een vervolgopleiding betalen.
Zo volgde Bakary Sillah en zijn vriend LM na de Jamisa Scool een oplelding ICT. In januari 2016 doen zij examen. Hun leraar Muhammed Bangura raadt hen aan om daarna een interne veldstudie van twee maanden te volgen en workshops te ontwikkelen om zo ervaring in het vak op te doen.

Bakary en LM volgden na de Jamisa Scool ICT bij mr

Bakary en LM volgden na de Jamisa Scool ICT bij mr Muhammed Bangura

Friends for Brikama

• Friends for Brikama werkt met uitsluitend vrijwilligers
• Alle giften gaan voor 100% naar de mensen in Brikama. Er worden geen overheadkosten betaald.
•Friends for Brikama is door ANBI erkend. Alle giften zijn dus aftrekbaar van de belasting.

Wist je dat?

Wist je dat Friends for Brikama een initiatief is van Monica Wildeboer? Zij is catechiste binnen het Bisdom Haarlem-Amsterdam. Ambassadeur is Bakary Silah uit Brikama. Dankzij Friends for Brikama voltooide hij zijn studie. Hij werd zelfs de beste student van Gambia genoemd.  Het Land van de Glimlach waar alles draait om Dalasi.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *