Dalasi: studiereis Gambia (4): ook in Gambia draait alles om geld

Serekunda Market; hopen op Dalasi

Serekunda Market; hopen op Dalasi

Dalasi. Zo heet de munteenheid van Gambia. 100 Dalasi is ongeveer 2.40 euro. Van april 2015 tot november vond een enorme inflatie plaats. Veel zaken werden anderhalf keer zo duur. Het inkomen bleef gelijk.
Zo betaalde de stichting Friends for Brikama eerst 75 euro om een kind naar school te laten gaan, maar nu 125 euro. En dat terwijl het gemiddeld inkomen In Gambia 30 euro per maand bedraagt.

In het toch al niet rijke Afrika behoort Gambia tot de landen met de meest zwakke economie. Liefst 48% leeft onder de armoedegrens. Sommige van hen kunnen wel eten kopen.  Anderen van hen niet of nauwelijks. Dat zijn voornamelijk gehandicapten en mensen in de bush. Ze eten bijna uitsluitend  rijst en vis.

Weduwen, wezen en gehandicapten krijgen geen of nauwelijks Dalasi

Anders dan Nederland kent Gambia geen of weinig sociale voorzieningen. Weduwen, wezen en gehandicapten krijgen nauwelijks of geen Dalasi. Het overlijden van haar man betekende dan ook bittere armoede voor Mama Samateh, de moeder van Bakary Sillah. Ook was het voor haar niet meer financieel haalbaar om haar kinderen naar school te laten gaan.

Dalasi. Dalasi

Dalasi. Dalasi

Fruitbomen zorgen voor meer Dalasi

Totdat Monica Wildeboer haar hielp. Ze kocht voor Mama Samateh haar huisje en de grond (900m2). Later investeerde de stichting Friends for Brikama ook in fruitbomen. Dankzij de verkoop van de oogst kan ze nu wel voedsel kopen.
Inmiddels vangt Mama Samateh ook de drie kinderen op van haar buurvrouw. Haar man kijkt niet meer naar het gezin om. Hij woont bij zijn bijvrouw. Als moslims mogen mannen in Gambia twee vrouwen hebben. Dankzij de opvang gaat de vrouw nu naar de markt om daar Dalasi te verdienen.  Zoals Monica zegt: “Als je een persoon redt, dan red je de wereld.”

De rijken verdienen steeds meer Dalasi

Intussen verdienen de rijken in Gambia steeds meer, maar de armen steeds minder Dalasi. Volgens Gambiakenners kampt Gambia zowel met corruptie als met vriendjespolitiek.
“Voor de rijken geldt hoe meer, duurder en groter des te beter,” vertelde een Gambiakenner in het vliegtuig. “Groter dan de buurman, maar de buurman heeft geen eten. Soms zie je er auto’s die in Nederland nog op de markt moeten komen.”

Ontsnappen aan de armoede

Om aan de armoede te ontsnappen gaat vaak iemand van het gezin naar Nederland. “Daarvan leeft het hele gezin”, vertelde Ben. Bij de kust verdienen mensen iets meer Dalasi dankzij het toerisme. Allereerst door de fooien, maar ook door geld uit de zak te kloppen.
Bij de weg naar het Senegambia Beach Hotel staat een groot verbodsbord tegen seksueel kindermisbruik. In het hotel zelf vallen mij jonge en mooie Gambiaanse vrouwen op. Door hun lichaam te verkopen aan oudere mannen verdienen zij veel Dalasi. Trouwens, oudere vrouwen gaan juist ook naar Gambia voor seks met jonge mannen.

Senagambia Beach Hotel

Senagambia Beach Hotel

Toeristen betalen meer Dalasi

Op de toeristenmarkt vragen verkopers veel te veel Dalasi.  Monica weet dat. Om houten schildpadjes in te kopen voor de kerstmarkt in Wieringerwerf onderhandelt ze keihard. Zelfs zo hard dat het mij te veel wordt.
“Hoe kan je nu de mensen het vel over hun neus halen omwille van voor haar onbekende kinderen?” vraag ik haar verwijtend.
Even krijg ik de neiging om zelf die schildpadden te kopen en ze aan Monica te geven. Dan heeft ze 100% winst. Maar ik houd me in. Braaf loop ik achter Monica aan naar de binnenkant van de markt. Daar komen geen toeristen. Daar koopt ze dezelfde schildpadjes voor minder geld. Zelfs krijgt ze daarbij een armbandje cadeau.

Toeristen betalen snel te veel Dalasi

Toeristen betalen snel te veel Dalasi

Kerstballen van Arke voor een weeshuis

“Gambia kent geen middenklasse”, vertelt Leo Kootker mij. Als bedrijfsleider van Tui/voorheen Arke in Haarlem sponsort hij samen met Ronald een weeshuis met 24 kinderen.
Kort voor zijn vertrek liet hij een enorme kerstboom verschepen. “Door de naamsverandering van Arke in Tui zijn de oude kerstballen onbruikbaar. Dus gaat de hele collectie naar het weeshuis in Gambia,” glundert Leo.

Beter in de gevangenis dan in Gambia

Soms gaat het goed met naar Nederland geëmigreerde Gambianen, soms ook niet, Dan raken ze al snel verzeild in de criminaliteit. “Eenmaal in de gevangenis, hebben ze het daar vaak beter dan in hun eigen land, ” vertelde een Gambiakenner mij in het vliegtuig.

Zelfstandig ondernemer

Intussen dromen Bakary en zijn vriend LM ervan om later zelfstandig ondernemer te worden. In dienst van de regering verdien je gemiddeld 25-30 euro per maand. Vooral wanneer je geen contact hebt met toeristen. Als zelfstandig ondernemer verdien je meestal meer.
Microkrediet kan een mooie start zijn voor een eigen bedrijf. “Soms gaat dit goed, maar soms ook niet,” weet Ronald. “Door hun armoede gedwongen geven ze het soms aan hun familie om eten te kunnen kopen. Tja, en dan blijft er te weinig geld over voor het eigen bedrijf.”

Gambianen moeten zelf het initiatief nemen

Ook om andere redenen kan het mis gaan. Zo bouwde een Nederlands echtpaar een mooi computercentrum. In het volste vertrouwen gaven ze het beheer uit handen aan een Gambiaan. Dat liep zodanig verkeerd, dat het computercentrum nu niet meer bestaat.
“Eigenlijk moet je er steeds bovenop zitten”, vindt Leo. Voor Monica onderstreept dit voorbeeld haar gedachten. Volgens haar moet het initiatief vooral vanuit de Gambianen zelf moet komen. “Als ze zelf iets opbouwen, dan leggen ze er hun hart en ziel in. Anders werkt het niet.”

Terug in het hotel raak ik in gesprek met de huismeester van het Senagambia Beach Hotel. Tot mijn verbazing komt hij uit Sri Lanka. “Hoe ik aan deze baan kom? Door te solliciteren op een advertentie uit de krant.” Terwijl veel Gambianen na school moeilijk een baan vinden, is het deze man uit Sri Lanka wel gelukt. Ook dat is Gambia. Een land vol raadsels.

Bakary Silah, uitgeroepen de beste student van Gambia

Bakary Silah, uitgeroepen de beste student van Gambia

Hulp aan Gambia zonder overheadkosten

• Friends for Brikama werkt met uitsluitend vrijwilligers
• Alle giften gaan voor 100% naar de mensen in Brikama. Er worden geen overheadkosten betaald.
•Friends for Brikama is door ANBI erkend. Alle giften zijn dus aftrekbaar van de belasting.
Zie ook:
1) Gambiakenners: Gambia een land van contrasten, studiereis Gambia 1
2) Lamin Lodge, een werklozenproject in Gambia, studiereis Gambia 2
3) Naar school in Gambia dankzij Friends for Brikama;
4) Dalasi;  Gambia kent grote verschillen in inkomsten.
5) Bakary Sillah en LM: ondanks verschil in afkomst vrienden voor het leven
6) Jalambang Gambia, dankzij Friends for Brikama kunnen kinderen naar school
7) Geloven in Gambia en barmhartigheid.

Wist je dat?

Wist je dat Friends for Brikama een initiatief is van Monica Wildeboer? Zij is catechiste binnen het Bisdom Haarlem-Amsterdam. Ambassadeur is Bakary Silah uit Brikama. Dankzij Friends for Brikama voltooide hij zijn studie.HIj werd zelf de beste student van Gambia genoemd.

Kijk voor meer informatie op de website van Friends for Brikama.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *