Rockopera Jesus Christ Superstar: recensie

Rockopera Jesus Christ Superstar, slotappalaus

Rockopera Jesus Christ Superstar, slotappalaus

Overweldigend. Overdonderend. En tot in je tenen voelende passie. Zo kan ik nog wel een poosje doorgaan, maar alle superlatieven schieten te kort om de musical Jesus Christ Superstar te  beschrjiven.

Neem nu het ontroerende door Maria Magdalena (Simona Distefano) gezongen ‘’close your eyes, close your eyes, think of nothing tonight.” Liefdevol bekommert ze zich over Jesus Christ (Ted Neeley). Alsof ze hem wil behoeden voor het gevaar dat steeds naderbij komt.

Maria Magdalena, close your eyes

Maria Magdalena, close your eyes

Dreiging

Vanaf het begin van deze rockopera  voel je deze dreiging. Het loeren op het moment om Hem ter dood te brengen. Annas ( Paride Acacia) en Caiaphas (Francesco Mastroianni).  Hun tenue is in de harde kleuren bruin en grijs. Hun helm is van staal evenals hun hoofd. Elke emotie is hen vreemd. Alleen haat voelen ze.
Dat uit zich ook in hun stem. Een krakende diepe basstem regelrecht omhoog borrelend uit de krochten van de onderwereld. IJskoud klinkt hun: “This Jesus must die”. Een zin die als een mantra steeds herhaald wordt.

Rockopera Jesus Christ Superstar

Rockopera Jesus Christ Superstar

Sterk ritme van de rockopera

Dat herhalen van die ene zin in een sterk rockritme. Samen met de met muziek van Andrew Lloyd Webber en tekst van Tim Rice. Daarin ligt voor een groot deel de kracht van deze opera, Het nestelt zich in je hoofd. Je vergeet het niet meer. Evenmin als de beelden uit de film die in 1971 zijn première beleefde. Ook daarin speelde Ted Neeley de hoofdrol.

Getshsemane hoogtepunt van de rockopera

Vol emotie zingt hij ook nu weer het ontroerende en indrukwekkende Gethsemane.  De passie, emotie maar ook overgave waarmee Ted Neeley dit zingt, is voor mij het absolute hoogtepunt van de opera.
‘I’d want to know, I’d want to know, My God,
Why I should die.

 

Angst voor de dood

De angst voor de dood krijgt gestalte in de demonen die Jezus omringen We zien hoofden bungelen aan dunne draden. Langs de zijkant van de zaal sluipen acrobaten  als panters naar hun prooi: Jesus Christ Superstar.

Ted Neeley als Jesus Chrust Superstar

Ted Neeley als Jesus Chrust Superstar

Wanhoop van Judas

Mooi in deze rockopera is ook de wanhoop van Judas (Feysal Bonciani). Als een fantoom zien we een boom. Later zal hij zich verhangen aan een tak. Uit pure wanhoop zingt ook hij het lied Í don’t kow how to love Him.

Slotapplaus Rockopera: Judas, Jsus Christ en Maria Magdalena

Slotapplaus Rockopera: Judas, Jsus Christ en Maria Magdalena,

I don’t know how to love Him

Een brok in mijn keel gaf mij het door Maria Magdalena gezongen Ï don’t now how to love him.
I don’t know how to love him,
What to do, how to move him.
I’ve been changed, yes, really changed.
In these past few days when I’ve seen myself
I seem like someone else. 

Hosanna

Hosanna

Gevoel van triomf

Een gevoel van triomf gaf mij de prachtige scene “This Jesus must die/Hosanna” Met gedroogde palmbladeren zwaaien zijn vrienden hem toe. Nog even en dan zal Hij ze verlaten.   

Het onomkeerbare lot

Aan dat lot valt niet te ontkomen Zoals Jezus ook tegen Pilatus (Emiliano Geppetti )zegt. Het lot is onomkeerbaar. De kruisiging moet zich voltrekken. Evenals de daaraan voorafgaande stokslagen. Op een groot scherm zien we beelden van concentratiekampen, de twin towers, dat jongetje op het strand tijdens de vluchtelingencrisis, ja zelfs de aanslagen in Parijs. Bij elk van de 40 stokslagen zien we een beeld waarin de wereld zelf wordt gegeseld.

Opeens staat hij naast ons

En opeens staat hij naast ons Jesus Crist Superstar. Wij konden hem als het ware aanraken.Zoals hij in het christelijk geloof ook altijd staat naast de mensen in nood, Hij verlaat ons niet.
Tenslotte eindigt de rockopera met het van pijn vertrokken gelaat van Jesus. Hij sterft en wordt in doeken gehuld. Wat dan nog rest is daverend applaus van een dol enthousiast publiek.

Slotapplaus Rockopera Jesus Christ Superstar

Slotapplaus Rockopera Jesus Christ Superstar

Tips van 10tips4trips

Ted Neeley speelde sinds 1973 de rol van Jesus Christ Superstar. Aan mij vertelde hij wat dit persoonlijk voor hem betekende.
Spelers uit de film “”Jesus Christ Superstar” kwamen in 2017 naar Rotterdam voor de Grand Final. Ik ontmoette ze.
De oorsponkelijke film is nog te zien op you tube.

Wist je dat?

Wist je dat Ted Neeley in 1974 al genomineerd werd voor Beste Filmacteur in Musical of Komedie met een Golden Globe Award?

Ted Neeley en de cast van Jesus Christ Superstar kwamen naar Nederland dankzij Tec-entertainment. Wil je hun theaterproducties volgen? Kijk dan op website van Tec-Entertainment.

2 thoughts on “Rockopera Jesus Christ Superstar: recensie

  1. Frank Stevens

    Doormiddel van een van een gezongen musical recht uit het hart, is ook een geweldige manier om tegenwoordig de boodschap van Jesus Christus rechtstreeks aan jonge mensen en ouderen door te geven.

    De kracht en de open energie hiervan, is misschien tegenwoordig één van de weinige manieren om meer jongeren te bereiken voor het geloof, ook omdat het makkelijk via de sociale media verspreidt kan worden en op iedere mobiel te zien valt.

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *