Karel Vreeburg: de Haarlemse Michelangelo geroepen om te beeldhouwen

Karel Vreeburg

Karel Vreeburg

Karel Vreeburg voelde zich jarenlang geroepen om te gaan beeldhouwen, maar door zijn werk kwam het daar niet van. Eenmaal in 2003 begonnen, sierde een van zijn werken al in 2005 de cover van het wereldberoemde Survey. Volgens  Bruno Ernst, de man die Escher beroemd maakte, behoort het werk van de Haarlemse beeldhouwer Karel Vreeburg tot de top van geometrische sculptuur.

Sculpture INDIA

Sculpture INDIA

Onmiskenbaar zijn de parallellen tussen het werk van Karel Vreeburg en zijn grote inspiratiebron. de grafische  kunstenaar M.C.Escher. Lijnen lopen oneindig in elkaar over. Meetkundige patronen (vlakverdelingen) passen als vanzelf  In elkaar.

Een enkel stuk steen

Fascinerend en verrassend.  Evenals Michelangelo beeldhouwt ook Karel Vreeburg elk beeld uit een enkel stuk steen. Vaak laat Vreeburg daarbij de buitenkant van het stuk steen intact.

Steeds op zoek naar de kern van de steen

Steeds zoekt Vreeburg als schepper maar ook als medium naar de kern van de steen .””Ik geef haar een stem en leg haar verborgen karakter vast”.

a-Square_Knot

a-Square_Knot, dubbelknoop

Op zoek naar de mens Karel Vreeburg

De vaak onbegrijpelijke ringen, kronkels,  en knopen in het werk van Karel Vreeburg bezorgen bij mij een wow-effect. Steeds meer raak ik benieuwd naar de mens achter deze ongelooflijk intrigerende, fascinerende en razend knappe beeldhouwwerken.

Ring

Ring

Wat wil je met je werk vertellen?
“Mijn beelden zijn niet alleen mathematisch, maar ook een weerspiegeling van mijn innerlijke ik. Mensen vinden me vaak moeilijk te benaderen, erg moeilijk om te begrijpen. Met mijn werk daag ik mensen uit om naar binnen te gaan. Als je dat durft, dan ontdek je de zachte binnenkant van naar buiten toe ogende harde steen. Gevoelig en teder.
Zoals dat ook geldt voor mij zelf. In de ogen van veel mensen ben ik hard, maar in wezen ben ik uiterst gevoelig.“            

Uncovering

Uncovering,ringenspel, (derde prijs op de Biennale van Florence in 2009)

Waar vind je je inspiratie?
“Mijn inspiratie komt bewust of onbewust uit de werken van Escher, en andere kunstenaars die in die zelfde trant- /-sfeer werken. Zoals  Max Bill, Keizo Ushio, Victor Vasarely.  Vaak ontdekte ik dat pas later, omdat het mij door anderen verteld werd. In mijn kunst ben ik volledig autonoom., ik doe alleen wat ikzelf wil en heb daarin een aantal thema’s  gehad. Ik ben erg veelzijdig.”

Waarom ben je gaan beeldhouwen?
Beeldhouwen heeft mij mijn levenslang al achtervolgd. Meer dan 45 jaar geleden riep ik steeds dat ik “ later, later”  voor de helft in mijn werkzame leven beeldhouwer wilde zijn. Daar was geen enkel reden voor want ik had geen enkele opleiding daarvoor.
Totdat ik in 2003 een proef cursus ‘speksteen snijden kreeg. Daarna liet het me niet meer los.   Een van mijn beelden staat al 2 jaar op de cover van een van de meest toonaangevende wiskunde tijdschriften in de wereld.  EMS Survey

Karel Vreeburg, a-Split-Torus

Karel Vreeburg, a-Split-Torus

 

Waar kunnen mensen je werk zien?
In mijn atelier. Dat is sinds 2008 in het “ Oude Belasting kantoor”, daarvoor werkte ik tot grote ergernis van mijn buren in mijn achtertuin.”
Bel voor een afspraak met Karel Vreeburg: 06 104 57 305.

Wist je dat er in Haarlem ook een bekende striptekenaar woont? Hij heet heet Gerben Valkema en werkte o.a. mee aan stripboeken over Suske en Wiske. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *