Anna en Willem II: een bijzonder huwelijk

Zoutvat; huwelijkscadea voor Anna en Willem II

Anna en Willem II kregen als huwelijkscadeau dit zoutvat I

Anna en Willem traden in 1816 met elkaar in het huwelijk. Om dit te vieren verraste de Hermitage Amsterdam zijn bezoekers met een bruidsgeschenk en bijzondere tekening. Deze was te zien van 12 t/m 28 februari 2016.

Anna Pavlovna was de zuster van de Russische tsaar

Op 15 januari 1816 traden de latere koning Willem II (reg. 1840–49) en Anna Pavlovna in het huwelijk. Sinds zijn deelname aan de slag bj Waterloo (18 juni 1815) stond hij bekend als de Held van Waterloo. Zij was de zuster van tsaar Alexander I. Hij was Hervormd en zij Russisch Orthodox Katholiek.
Op 21 februari 1816 vond de bruiloft plaats in het Winterpaleis in St.-Petersburg. Ter gelegenheid van dit jubileum toont de Hermitage een tekening van de intocht van het jonge paar in Amsterdam en een gouden zoutvat.

Bruidsschat

Het zoutvat komt uit de uitgebreide bruidsschat van Anna Pavlovna, met onder veel meer ook meubels, juwelen en een miljoen roebel. Ook in de Hermitage St Petersburg wordt het 200 jaar huwelijk van Anna Pavlovna en Willem II herdacht. Op vrijdag 19 februari wordt daarvoor een ceremonie gehouden in de kerk van het Winterpaleis.

Standenverschil tussen Anna en Willem II

Ondanks het standenverschil tussen Anna en Willem gaf zij hem haar jawoord. Zoals overeengekomen in de huwelijksakte (ook te zien tijdens de expositie) behield Anna haar Russisch-orthodoxe geloof. Hun kinderen kregen een protestantse opvoeding. Meer hierover lees je in ‘het geloof van Oranje: vrijheid, verbondenheid, tolerantie’.

cover Het Geloof van Oranje

cover Het Geloof van Oranje

Paleis Soestdijk

Het jonge paar ging wonen op Paleis Soestdijk, een nationaal geschenk aan Willem voor zijn deelname in het definitief verslaan van Napoleon. Het paleis deed Anna denken aan thuis, Pavlovsk bij St.-Petersburg. Net als dat paleis kreeg Soestdijk toen twee vleugels met zuilengalerijen en een grootse vestibule.

Zoutvat als huwelijksgeschenk aan Anna en Willem

Op dit zoutvat staan de initialen van het tsarenpaar Paul I en Maria Fjodorovna en hun kinderen, onder wie Anna Pavlovna. Het was een geschenk van de inwoners van Moskou aan Paul ter ere van zijn kroning in 1796. Anna kreeg het zoutvat van haar ouders bij de bruiloft met prins Willem. In 1937 kregen prinses Juliana en prins Bernhard het weer als huwelijksgeschenk van koningin Wilhelmina.

Tips van 10tips4trips

• Meer over dit bijzondere huwelijk lees je in ‘het geloof van Oranje: vrijheid, verbondenheid, tolerantie’.
• Als dank voor zijn deelname in de slag van Waterloo kreeg Willem II paleis Soestdijk.
• Ook het Paleis het Loo koestert vele herinneringen aan koningin Anna Paulowna.

Wist je dat?

Wist je dat het hof van Willem II en Anna Pauwlowna het meest weelderig en mooiste was van Europa, excl. Rusland? Om dit te te bekostigen verkocht Anna Paulowona aan haar broer de tsaar van Rusland. Vandaar dat de Hermitage in Leningrad een zeer grote collectie Hollandse werken bezit.

Ook nu is de hermitage in Amsterdam een bezoek waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *