Goede Werken centraal in Maand van Barmhartigheid

Goede Werken. Pauselijke Nuntius Mgr Aldo Cavalli zegt toe de Maand van Barmhartuggeid te openen. Links initiatuefneemster Marianne Visser van KLaarwater, rechts iconenschillder Geert Hűsstege .

Pauselijke Nuntius Mgr Aldo Cavalli zegt toe de Maand van Barmhartigheid te openen. Links initiatiefneemster Marianne Visser van Klaarwater, rechts iconenschilder Geert Hűsstege .

Goede Werken staan in de Groenmarktkerk van Haarlem centraal tijdens de Maand van Barmhartigheid van 9 september tot 2 oktober 2016. De pauselijke nuntius Mgr Aldo Cavalli verricht de opening. Met lezingen, vredesconcert  en een workshop vraagt de Maand aandacht voor de eenzamen in onze maatschappij.

Centraal staan tijdens de Maand van Barmhartigheid zeventien door Geert Hűsstege geschilderde en niet te koop zijnde iconen over de Goede Werken.

Iconen

Een van de iconen toont de algemene barmhartigheid van God. Een Maria-icoon toont alle goede werken. De vijftien andere iconen tonen elk een van de Goede Werken. Bij elk vonden Geert en zijn vrouw Angelique een bijpassende Bijbeltekst.

Meditaties naar de actualiteit van nu

Geïnspireerd door de iconen en teksten schreef Marianne Visser van Klaarwater meditaties. Daarbij sloeg ze de brug vanuit het Nieuwe Testament naar de huidige problematiek. Aangespoord door de woorden van paus Franciscus I om als kerk meer naar buiten te treden nam Marianne het initiatief tot de maand van Barmhartigheid.

# Via Unio Mystica

Op 23 oktober 2013 schonk ik paus  Franciscus I mijn boek  ‘doorheen het leven, doorheen de dood’. In 2016 besloot ik gehoor te geven aan het door de paus uitgeroepen Heilig Jaar van Barmhartigheid.

Acht nieuwe doelgroepen voor de Goede Werken

Door deze gezamenlijke aanpak van Geert, Angelique en Marianne ontstonden er zeven voor onze tijd herkenbare doelgroepen.
1) Vluchtelingen,
2) Gebroken gezinnen en kinderen
3) Werklozen en minima
4) Zieken, onder wie ook verslaafden
5) Gevangenen,
6) Ouderen,
7) Nabestaanden
8) Dak-en thuislozen

Workshop Barmhartigheid 123 wil de eenzaamheid in de maatschappij doorbreken.

Om de eenzaamheid in de maatschappij te doorbreken organiseren Geert en Angelique de workshop Barmhartigheid 123. Een stappenplan vormt daarbij de aanzet om op bezoek te gaan bij een of meerdere van de acht  genoemde doelgroepen zoals verbeeld op de iconen.

Eenzame ouderen: elkaars lasten dragen en troosten. Veronica en Symon van Cyrene helpen en troosten Jezus bij het dragen van Zijn kruis. Een icoon van Geert Hüsstege. Van 9.9-2.10 zijn de iconen te zien in Haarlem tijdens de Maand van Barmhartigheid.

Eenzame ouderen: elkaars lasten dragen en troosten. Veronica en Symon van Cyrene helpen en troosten Jezus bij het dragen van Zijn kruis. Een icoon van Geert Hüsstege. Van 9.9-2.10 zijn de iconen te zien in Haarlem tijdens de Maand van Barmhartigheid.

Programma Maand van Barmhartigheid

Zien
Om 14 uur opent Mgr Aldo Cavalli de middag. Daarna gaan we in op de vraag: Wie bekommert zich over eenzame bejaarden en zieken? Wie vangt er dak-en thuislozen en vluchtelingen op? Wie zorgt er voor gebroken gezinnen? Wie luistert er naar nabestaanden, gevangenen, werklozen en minima? Tijdens de opening op 9 september gaan voor Haarlem uit het sociale domein bekende personen in op de vraag: wat betekent barmhartigheid?

Geraakt worden
Op 17 september houdt Leo Feijen een lezing over geraakt worden. Terwijl veel ogen zich richten op de eye-phone en t.v. leert Leo Feijen ons echt te zien. Zoals Leo Feijen zegt: ”Kijken betekent passief waarnemen. Bij zien raak je bewogen en kom je in beweging.”

Vredesconcert
24 september: Vredesconcert. Dit wordt georganiseerd door de Antoniusgemeenschap.

Doen
Op 1 oktober praten Franciscanen over de opvang van de zwakkeren in onze maatschappij. Vertellen betrokkenen over het werk van Cordaid/Memisa in Syrië o.a. over het dagelijks bereiden van ruim 6.300 maaltijden in de gaarkeuken van Aleppo.
In workshops leer je aan de slag te gaan met jezelf, je relatie en anderen. Tenslotte geeft Nico van Rooijen, voorzitter stichting Ontwikkeling Nederlandse Kookkunst, inzicht in samenwerken tijdens de presentatie ‘koken voor anderen’

Kerk open
De kerk is op zaterdag open vanaf een half uur voor het begin van de bijeenkomst.
Op andere dagen van  14-16 uur .

Prijs
Voor het bijwonen van de lezingen en bezoeken van de expositie  wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. De opbrengst is bestemd voor de Voedselbank (9.9)van Haarlem, de Anthoniusgroep (17.9)  en de gaarkeuken in Aleppo (1.10)

Aanmelden en info  
Voor aanmelden en info: neem contact op met Marianne Visser van Klaarwater, visser.van.klaarwater@gmail.com, of 023 5404244.

Zie ook:
Sociaal zwakkeren in beeld:  opening op 9 september
Compassie: je laten raken door de ander: lezing met Leo Feijen: 17 september
Actie, in beweging komen,1 oktober 

2 gedachten over “Goede Werken centraal in Maand van Barmhartigheid

  1. Jan Bosman

    Beste lezer, willen jullie contact opnemen ivm mogelijkheden voor plaatsing van de expositie over de werken van barmhartigheid? En ook over waar het boek te bestellen is ?

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *