Berlin Charlottenburg: trefpunt van vroegere jetset is nu trendy en gezellig

Berlin Charlottenburg: Hotel am Steinplatz

Berlin Charlottenburg: Hotel am Steinplatz

Berlin Charlottenburg was vroeger het Hollywood van vooroorlogs Duitsland. Na de val van de muur in 1989 ontpopte ze zich tot een trendy wijk vol galeries en gezellige restaurants.

Berlin-Charlottenburg Galerie Max Hetzler

BerlinCharlottenburg Galerie Max Hetzler

Berlin Charlottenburg bevindt zich op loopafstand van station Berlin Tiergarten. Wandelend naar het Steinplatz denk ik aan de tijd van de Berlijnse muur. Ik voelde hier toen vooral stress, maar nu rust.

Berlin Charlottenburg : oude glorie hersteld

Na de val van de muur in 1989 herstelden architecten van grote naam gebouwen in hun glorie van weleer. Als het symbool van een democratische en transparante maatschappij bouwden ze gebouwen van glas in Avantgarde-stijl. De nieuwste ontwikkeling is de wijk Charlottenburg met het prachtig gerestaureerde Hotel am Steinplatz

Berlin-Charlottenburg: Hotel am Steinplatz

Berlin-Charlottenburg: Hotel am Steinplatz

Berlin Charlottenburg : Hotel am Steinplatz

In 2013 kwam de restauratie gereed van het in 1913 gebouwde Hotel am Steinplatz.Dit gaf het in Jugendstill gebouwde hotel nieuw elan. Als je goed kijkt dan ontdek je overal motieven van mosselen, varens en vleermuizen. Om de sfeer van toen te behouden werkte de verantwoordelijke architect Claudia Dresler nauw samen met historici en beschermers van cultureel erfgoed.
Foto’s van  voormalige filmsterren  en vooroorlogse filmbeelden herinneren aan de allure van het Berlijn uit begin vorige eeuw. Destijds was Charlottenburg een trefpunt van beroemde kunstenaars, filmsterren en  artiesten. Zarah Leander, Marylin Monroe en andere grote namen genoten verbleven in Hotel am Steinplatz.

Restaurant Am Filmbühne

De sfeer van deze filmwereld proef je in het naast het Hotel/Restaurannt am Steinplatz gelegen restaurant Am Filmbühne. Een gezellig restaurant in de stijl van de film uit het vooroorlogse Berlijn. Omringd door foto’s van  Sean Connerie, Marylin Monroe, en Danny Kaye geniet je hier van de originele Berliner Weisse, een vrij fris wit bier aangezoet met rood of groen. Aanrader:bestel daarbij voor 12,50 euro een Kalbsleber nach Berliner Art met appel en uien.

Trendsetter Berlijn

Anno 2014 staat Berlijn wereldwijd bekend als trendsetter van moderne kunst. Dat komt door de vele kunstenaars die  wereldwijd naar Berlijn trokken na de val van de muur in 1989. In hun kielzog volgden ook galeriehouders.
Veel van hen vestigden zich in Charlottenburg. Zo bevinden zich rondom de Steinplatz enkele galeries. De grootste van hen, galerie Max Hetzler bestond al in de DDR.

Berlin Charlottenburg: Klassieke gerechten

Begin vorige eeuw stond Berlijn bekend om zijn goede keuken, maar twee wereldoorlogen en de deling in Oost en West deden de goede naam verloren gaan.
Evenals de stad zelf, herstelt ook de  Berlijnse keuken zich. Bio-trend, slow-food en nieuwe generatie keukenchefs zorgen voor een glorieuze comeback van klassieke gerechten uit de Berlijnse keuken.Zo ook in het Restaurant am Steinplatz. Daar bereidt chef-kok Marcus Ziemer Berlijnse en Duitse klassieke gerechten van regionale producten

Tartufo

Na de val van de muur in 1989 werd Berlijn een stad om te ontdekken. Overal vandaan kwamen kunstenaars en anderen naar Berlijn om zich er te vestigen. Ook uit Italië.
Een tip voor een goed Italiaans restaurant is Ristorante Pizzeria Latino, Uhlandstrasse 4-5. Latino is een gezellig en goed Italiaans restaurant met zeer betaalbare prijzen en uiterst vriendelijke bediening. Je voelt je  er thuis.
Ze maken alles zelf tot en met de pasta en een heerlijke dressing op basis van vruchten. Zalig is ravioli gevuld met gehakt en daaromheen tomatensaus (14 euro). Een speciaal dessert is  tartufo, een bol vanille-en chocoladeijs  verpakt in chocola (3,50 euro).
Vooral mensen uit Berlijn eten hier, want als toerist ontdek je dit adres niet zo snel.

Berlin City tour

Wil je niets missen van Berlijn? Stap dan in de sightseeing bus van Berlin City tour. Deze laat je in een uur tijd Berlijn zien met onderweg 20 stops om uit te stappen. Omstreeks half tien ’s ochtends wacht de bus regelmatig op de  Hardenbergerstrasse op gasten van Hotel am Steinplatz. Vanaf kwart voor tien vertrekt de bus vanaf de eerste halte op de Kurfürstendamm aan de kant van de Gedächtniskirche. Vanaf elke halte vertrekken de bussen om de twintig minuten.

Berlin Card

Een rondrit  met de Berlin City Tour kost 10 euro, wil je een dagkaart dan betaal je 17,50. Houders van een Berlin Card krijgen 25% korting. Wil je ook een boottocht op de Spree maken? Een rondrit met de bus en een boottocht op de Spree kosten samen 24 euro.
Vanaf 18,50 euro voor 48 uur tot 37,50 voor 5 dagen biedt de Berlin Card gratis openbaar vervoer. Voor 40,50 heb je bovendien gratis toegang tot alle musea van Museuminsel. Het bijbehorende boekje bevat wandelingen, tips en kortingsbonnen.

Monkeybar

Berlijn is vooral ook een groene stad. In totaal heeft ze 2500 plantsoenen. In Charlottenburg biedt de Tiergarten een oase van rust en ontspanning.
Een mooi uitzicht biedt de monkeybar van Hotel Bikinibar. Bikinibar is een trendy hotel en restaurant met aan de voet de Tiergarten van Berlijn. Wil je weten hoe een aap zich voelt? Ga dan naar de  Monkeybar. Vanaf kussens op houten blokken kijk je zo op de dierentuin met zijn apen, al zie je vanaf de Monkeybar vooral vogels.

Berlin-Charlotteburg: Bikinibar

Berlin-Charlottenburg: Bikinibar

 10 tips voor Berlin Charlottenburg:

Culinair 
1) Restaurant/Hotel am Steinplatz , Steinplatz,
2) Diener Tattersall, Grolmanstrasse 47
3)Ristorante Pizzeria Latino, Uhlandstrasse 4-5

Natuur
4) Schustehruspark, een beetje verscholen idyllisch parkje in een zijstraat van de Schlossstrasse.
5) Tiergarten, en daarna de Monkeybar in hotel Bikinibar, Budapesterstrasse 40

Cultuur
6) Restaurant Am Filmbühne, Hardenbergstrasse 12
7) Berlin City Tour, beginpunt: Kurfurstendamm vlakbij de Metro Kurfürstenmdamm en aan de kant van de Gedachtniskirche.

Kunst 
8)  kunstgalerij Max Hetzler, Goethestrasse 2-3 en Bleibtreustrasse 45 in Charlottenburg,
9) Schlosstrasse; musea en galeries
10)  Slot Charlottenburg, een mooi slot met indrukwekkende kunstverzameling gelegen in een prachtig park

In zes uur mer de trein vanaf Amsterdam naar Berlijn

Der Deutsche Bundesbahn  doet er ca 6 uur over en vertrekt meerdere keren per dag.  In Berlijn maakt visit Berlin je verder wegwijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *