Rome: Tien tips voor een bezoek aan de stad van Michelangelo en Bernini

Rome st Pieter bij nacht

Rome st Pieter bij nacht

Rome kent een explosieve groei aan bedevaartgangers sinds Mgr Jorge Bergoglio tot paus benoemd werd. Zijn charisma, warmte, aandacht en heldere taal raken een ieder. Daarnaast valt er in Rome zelf veel te beleven. Hierbij geef ik 10 tips.

Toerisme in Rome

Rome dankt haar belangrijkste bouwwerken aan de Romeinse tijd. Je ziet ze vooralin het zuiden van de stad. De stad heeft ook talrijke kerken, waarvan vele dateren uit de tijd van het Romeinse Rijk. Bijzonder mooi zijn ook de pleinen. Vanouds her trekken kunstenaars wereldwijd naar de stad om zich te laten inspireren door de beelden van Michelangelo.

Rome en Cultuur

1) Sint Pieter; De kerk werd tussen 1506 en 1626 gebouwd in de stijl van de late renaissance-barokarchitectuur. De kerk staat op de plaats van het vroegere circus van Nero. Hier werd apostel en eerste paus Petrus gekruisigd en begraven. Beeldhouwer Bernini voorzag de st Pieter van een mooie zuilengalerij.

Rome: de pieta van Michel Angelo

Rome: de piëta van Michel Angelo

2) Maria Maggiore ; 5e eeuwse kerk, bekend om zijn mozaïeken.
3)  Sao Paulo fiori les muros (st Paulus buiten de muren); herbouwd na een brand  in 1823, 5eeeuwse mozaïeken, 13e eeuwse kloostergang.
4) Giovanni di Latarano (st Jan van Latarano), oorspronkelijk 5e eeuw, kloostergang uit de 13eeeuw
5) Pantheon: katholieke basiliek gebouwd in 118-125 na Christus en gewijd aan de Heilige Maagd Maria en de martelaren.

De mooiste kunst

6) Vaticaans Museum: genieten van kunst, speelde een belangrijke rol in de da Vinci Code.
7) Sixtijnse kapel:  huiskapel van de paus in het Vaticaan, gebouwd 1473-1481, met altaarstuk en plafonschilderingen van Michelangelo.

Rome : school van Lateranen, paus Johannes Paulus II

Rome : school van Lateranen, paus Johannes Paulus II

Natuur

8) Park Borghesia: een mooi aangelegd park waarin zich onder meer bevindt de Vila Giulia met een prehistorische en Etruskische verzameling.
9) Via Appia: ; de oudste weg uit de Romeinse tijd; aan de zuidrand van de stad zie je overblijfselen van een aquaduct, Romeinse grafmonumenten en ingangen naar de catacomben.

Tip voor gezellig en lekker eten

10) Trastevere:  volkswijk aan de Tiber met allerlei leuke eetadresjes

Rome: onder de sint Pieter: bidden bij het graf van Petrus.

Rome: onder de sint Pieter: bidden bij het graf van Petrus.

De hoofdstad van Italië telt in de kersttijd veel kerstallen. Wil je weten welke? Lees dan het artikel ”De mooiste kerststallen in Rome.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *