Fietsen: mijn mooiste tochten, boek en terugblik ANWB tweehonderd jaar

Fietsen: happenen stappen in Amerongen: pannenkoeken eten

Fietsen: happen en stappen in Amerongen: pannenkoeken eten

Fietsen. Lekker de pedalen rond laten draaien. In alle rust en vrijheid. Wat zouden we zijn zonder de fiets? Aan de vooravond van de 200e verjaardag van de fiets toont de ANWB de geschiedenis van de fiets.Met het oog op een uit te geven boek roept ze iedereen op om verhalen over fietsen op te sturen

Fietsen doen we volgens de ANWB al 200 jaar. Om dit te vieren ontwikkelde ze in Laren een recreatief fietspad. Deze bestaat uit vier thema’s: de evolutie van fietsen, de kinderfiets, veiligheid en recreatief fietsen.

Eerste paddenstoel

De allereerste toeristische fietswegwijzer werd in de jaren twintig geplaatst bij kasteel Groeneveld in Baarn. Ongeveer dertig jaar geleden moest de paddenstoel wijken voor de aanleg van de snelweg A1. Op initiatief van het Goois Museum en in samenwerking met onder andere Fietsgilde ¬t Gooi werd de paddenstoel in de oude luister hersteld en herplaatst in Laren. .

Boek Fan van Fietsen

De ANWB bracht ook de website en boek ‘Nederland. Fan van Fietsen’ uit. Het materiaal bevat interviews met:Hans Buiter, historicus van de ANWB en leden van vereniging De Oude Fiets.

Eigen herinneringen aan fietsen

Zelf herinner ik mij nog de volgende fietstochten:
Fietsen op het Wychense Platteland.
Mooi, ontspannen en een eldorado voor fietsers. Bij het horen van de naam Wychense Platteland denk ik terug aan 30 april 2014. Het was de eerste dag dat Nederland Koningsdag vierde.
Gakkende ganzen die waggelden naar de waterkant. Dat is wat ik zag vanaf mijn balkon van het aan de Maas gelegen Hoogeerd, een gemoedelijk familiehotel in Niftrik. Nog zwakjes scheen in de benevelde wereld boven de Maas een oranjezonnetje. Samen besloten mijn vriend Peter Lasschuit en ik deze dag een mooie fietstocht te gaan maken door het Wychense Platteland.

Krimpenerwaard

Met plezier denk ik ook terug aan de fietstocht door de Krimpenerwaard oo 9 juni 2016. De Krimpenerwaard zit vol mooie plekjes om in alle rust van te genieten. Dat ontdekten we op 9 juni tijdens een leerzame bijeenkomst van Hollandia Netwerk. Ruim 90 deelnemers genoten van het boerenland, het bos en van zilverstad Schoonhoven met als vraag: Krimpenerwaard is het zilver of goud?

Wandelen In het Loetbos van de Krimpenerwaard

Wandelen In het Loetbos van de Krimpenerwaard

Gambia

Ook denk ik terug aan mijn reis naar Gambia in november 2015. Dankzij de stichting Friends for Brikama kregen kinderen in Jalambang fietsen om naar school te kunnen gaan.
Jalambang is een gehucht van 60 huisjes. Maar liefst 95% van de bewoners leeft er onder de armoede- ofwel broodgrens. Hier woont ook de bijna 25 jarige Bakary Sillah, ambassadeur van de stichting Friends for Brikama.

Gambia, het land van Bakary Sillah

Gambia, het land van Bakary Sillah

Kempervennen

Tenslotte denk ik terug aan dat het weekend met Peter bij Centerparcs Kempervennen. Daar genoten we van Pack and Go Midweek voor Twee in een bos met vennen, eekhoorns, dennen en andere mooie natuur. Het vakantiepark staat vol comfortabele bungalows. Je komt er heerlijk tot rust, maar kan er ook genieten van allerlei activiteiten. Van watersport tot skiën en snorkelen tussen tropische vissen en koraal.

Leer meer over fietsen in Laren

En dat allemaal dankzij het 200 jarig bestaan van fietsen Wil je meer weten over fietsen ga dan naar het recreatief fietspad in laren.

4 gedachten over “Fietsen: mijn mooiste tochten, boek en terugblik ANWB tweehonderd jaar

  1. Angelique Hüsstege

    Met de fiets aan de hand, kom je door het hele land! Dat gaan wij deze vakantie met de kinders doen; lunchpakketje maken en op de fiets naar een leuke bestemming om ‘s avonds weer thuis te komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *