Willem-Barentsz: zeilende veerdienst tussen Enkhuizen en Urk, impressie

https://www.youtube.com/watch?v=CmsKPG3cNFQ

Willem Barentsz. Zo heet de zeilende veerdienst tussen Enkhuizen en Urk. Met uitzondering van de zondagen vaart ze uitsluitend in de maanden juli en augustus. Verder verhuurt schipper Jeroen haar voor jubilea, bedrijfsuitjes en als trouwlocatie Op 27 juli voeren Peter en ik zelf mee.

Willem-Barentz_zeilend_

Willem-Barentsz

Willem Barentsz behoort met haar spierwitte romp en dwarse zeilen tot Hollands trots. Als tallship nam ze deel aan de parade van Sail 2015. Nu stappen Peter en  ik in Enkhuizen bij haar aan boord om in ongeveer drie uur vanaf Enkhuizen over te varen naar Urk.

Willem-Barentsz: Zeilen op krachten van de wind

We boffen. Er staat voldoende wind om bijna de gehele overtocht te maken op de krachten van de wind. De statige zeilen bezorgen me een ‘wow’-gevoel. De deinende golven zorgen voor rust in mijn hoofd. Dolce far niente en vooral nergens aan denken .

Willem-Barentsz: mooie tocht over de ”Zuiderzee”

En toch dwalen mijn gedachten af. Niet naar mijn drukke bestaan in de hectische wereld van vandaag de dag. Mijn gedachten gaan naar januari 1849. De visser Jacob Bording zwierf toen op een ijsschots veertien volle dagen over de Zuiderzee. Samen met zijn twee zonen Klaas van 19 en Jacob van 17.
Anders dan Peter en ik genoten ze niet van een stralende zon op het blauwe water, Integendeel: er vielen ijskoude regens, hagel, sneeuw. Ze bibberden van de kou, Slechts een enkele dag scheen de zon. Ze genoten ook niet van een broodje kroket zoals wij aan boord van de Willem Barentsz.

Willem Barentsz op de voormalige Zuiderzee

Willem Barentsz op de voormalige Zuiderzee

In drie uur vaart de Willem Barentsz naar Urk

Na drie uur varen aan boord van de Willem Barentz komen we aan in de vissersplaats Urk. Daar hoeven we ons tijdens een anderhalf uur durende stop geen moment te vervelen dankzij:
• de Ginkiestocht; tijdens een wandeling door de stegen (ginkies) en straatjes komt het verleden van Uk weer tot leven dankzij monumenten en verhalen. Je kan de tocht maken met een gids of aan de hand van een bewegwijzerde route. Meer informatie vind je bij de VVV van Urk.
• Paling/aanvoer in de IJsselmeerafslag. ´s Middags varen hier de vissersschepen binnen. Na het lossen kronkelt vers gevangen paling in  bakken om even later geveild te worden.
Museum het oude raadhuis: Dankzij  thema’s zoals klederdrachten en volkskunst ontdek je de historie van Urk.

Schippersbitter

Helaas zit het weer op de terugreis niet mee. Het regent. Dus tijd voor een schippersbitter. In de gezellige kombuis raken we in gesprek met gastrouw Yvonne Wittebrood. Me haar baan aan boord van de Willem Barentsz voelt ze zich een bevoorrecht mens.
”je bent op het water.  Dat geeft me een gevoel van vrijheid. Het water is nooit hetzelfde. Dan schijnt de zon, en dan is er weer regen. Bij windkracht acht en hoger varen we nooit uit. In een straat zie je altijd dezelfde huizen staan, maar op het water is elke dag anders.”

Jolanda Wittebrood in de kombuis van de Willem Barentsz

Yvonne de Boer in de kombuis van de Willem Barentsz

Weet je dat dit zeilschip vroeger een vrachtschip was? Ze voer zelfs naar Scandinavië, Polen en Rusland. Pas in 1982 kreeg ze haar bestemming als dagtochtenschip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *