Marinierskapel, een aubade bij het Mariniersmuseum

Marinierskapel en Humphrey Campbell bij het Marinemuseum op 26 augustus 2016

Marinierskapel en Humphrey Campbell bij het Marinemuseum op 26 augustus 2016

Marinierskapel is het muzikale onderdeel van het Korps der Mariniers. Bij dat laatste woord denk ik niet alleen aan marsmuziek, maar ook aan het schoonvegen van de Dam in 1970. Met knuppels joegen ze de hippies weg. Een soort ‘’tikkertje spelen’’ vergeleken met de vele door hen gevoerde zeeslagen. Meer over hen ontdek je in het Mariniersmuseum in Rotterdam.

Marinierskapel en Humhrey Cambell op 26 augustus bj het Mariniersmuseum

Marinierskapel en Humhrey Cambell op 26 augustus bj het Mariniersmuseum

Marinierskapel der Koninklijke Marine. Zo heet het in augustus 1945 opgerichte korps voluit. ‘’Op de stoep’’ van het Mariniersmuseum in de Wijnhaven van Rotterdam genoot ik op 26 augustus van een gratis concert met medewerking van Humphrey Campbell.

Mariniersmuseum

Mariniers. Wat doen ze en wat maken ze mee? Wat deden ze en wat maakten ze mee? Dat alles ontdek je in het Mariniersmuseum. Dwalend door het museum zie ik vooral schilderijen, uniformen, tanks, documenten en foto’s. Mooi vind ik vooral het doek over de slag bij Chattam (1667).

Marinemuseum, slag bij Chatham

Marinemuseum, slag bij Chattam

Op de bovenste verdieping van het Mariniersmuseum sta ik oog in oog met Johan de Witt. Samen met Michiel de Ruyter stichtte hij in 1665 het Korps der Mariniers. Rustig en onverstoorbaar met een vastberaden blik staat Johan daar.

Over het ontstaan van de Marinierskapel

Als cultuurfreak ben ik vooral benieuwd naar de Marinierskapel. Hoe ontstond ze en wat voor functie had ze? Meer hierover leer ik in de hoek ‘’tamboers en pijpers.” Hier staat zelfs een vaandel uit 1665. Ook zie ik een leuke film uit 1929 over het overdragen van het vaandel aan koningin Wilhelmina.
Tamboers en pijpers liepen gedurende vele eeuwen met de mariniers mee om signalen door te geven tijdens gevechten, oefeningen en bij marsen. Tamboers sloegen op de trommels, terwijl de pijpers op de fluit bliezen. Pas later kwamen er andere instrumenten bij, zoals horens.

Mariniersmuseum; vaandel uit 1665

Mariniersmuseum; vaandel uit 1665

Bij het woord Mariniers denken we al snel aan de Marinierskapel

Sinds 1900 speelt de Marinierskapel vooral bij ceremonies en vertier. Trommels, fluiten en horens drongen intussen diep door in het bewustzijn van de mens. Zelfs zo sterk dat we bij het woord ‘mariniers’ vaak vooral denken aan hun muziek.
De functie van het vaandel en de marsmuziek verloren hun praktische betekenis. Qua ceremonies speelt de Marinierskapel alleen nog bij de kranslegging op de Dam en het vormen van de erewacht tijdens Prinsjesdag. Verder spelen ze vooral om mensen te laten genieten van hun zeer gevarieerde en mooie muziek. Zoals ze dat ook deden bij het Mariniersmuseum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *