Cultuurrondje 50PlusBeurs 2016: top 5

50PlusBeurs 2016: Jan Rietman & Friends

50PlusBeurs 2016: Jan Rietman & Friends

Cultuurrondje 50PlusBeurs 2016. Zo noem ik mijn bezoek aan de Seniorenbeurs van 21 t-m 25 september 2016. Een opvallend aantal aanbieders van steden, regio´s en landen presenteert zich. Daarmee richt de beurs zich vooral op ouderen die willen genieten. Je leeft maar een keer, toch?

50PlusBeurs 2016 Fietsen bij cultuurstad Xanten

50PlusBeurs 2016 Fietsen bij cultuurstad Xanten

Cultuurrondje 50PlusBeurs 2016. Afgezien van het jaartal had ik een paar jaar geleden de beurs beslist niet zo genoemd. Toen viel me juist het grote aantal aanbieders van rolstoelen, medicijnen, et cetera op. Alsof we boven de 50 allemaal krakkemikkig worden.
Nu richt de beurs zich vooral op actieve ouderen. Zo vind je in Hal 8 een groot aanbod en leuke beursaanbiedingen van, vooral elektrische fietsen.

Cultuurstad Xanten

In Hal 8 vind je ook de stand van cultuurstad Xanten.  Met een stadstoren uit de 14e eeuw valt er in deze stad veel cultuur te beleven.
– Siegfriedmuseum: interessant museum over de 1500 jaar oude sage van de Nibelungen;
– Middeleeuwse stadskernen met gezellige adresjes om lekker te eten en te drinken;-
– De 58 km lange pelgrimstocht; een van de twaalf leuke fietstochten
uit het bij de stand mee te nemen boekje ‘’Fietsen aan de Rijn; twaalf fietsroutes vanaf Xanten.”

Globetrappers tijdens cultuurrondje 50PlusBeurs 2016

Tijdens mijn Cultuurrondje 50PlusBeurs 2016 ontmoet ik ook de bekende ‘’fietsmadammekes’’ Nicole en Ingrid. Vanuit België fietsten ze in zes jaar tijd helemaal naar China. In totaal 14.809 km. Ze verbleven zelfs in een harem.
Daar bleef het niet bij. Er volgde nog een tocht, maar nu naar Zuid Amerika. In totaal 71.895 km. Levensgevaarlijk.
“We moesten al ons doorzettingsvermogen en vrouwelijke charmes aanwenden om de moeilijkste klippen te omzeilen’’, vertelt Ingrid. “”Hoe oud we zijn? Natuurlijk 50plus, anders stonden we niet op deze beurs’’. Intussen zijn hun op de stand te koop zijnde boeken van hun wereldreistriologie ware bestsellers.

50PlusBeurs 2016: fietsmadammekes

50PlusBeurs 2016 : fietsmadammekes

Grote verassing: Nunspeet

De grote verrassing tijdens mijn cultuurrondje 50PlusBeurs 2016 vind ik in Hal 7. Daar schenken ze je een gratis kopje koffie terwijl je heerlijk relaxt in een comfortstoel van Prominent. Ook maak je kans op een gratis verblijf in een hotel op o.a. de Veluwe.
Weet je dat de gemeente Vierhouten (bestaande uit Nunspeet, Elspeet, Vierhouten, Hulshorst) veel kunst te bieden heeft? Nunspeet heeft sinds dit jaar zelfs een “ uit de kunst´´ treintje. Dit brengt je naar o.a. het Transferium, het Marktplein en uiteraard het Noord-Veluws Museum. Daar zie je schilderijen van Veluwse kunstenaars die tussen 1880 en 1950 in Nunspeet leefden.

Primeur Haarlem tijdens cultuurrondje 50PlusBeurs 2016

In Hal 7 op E011 presenteert Haarlem zich met een voor Nederland boeiende primeur. Het gaat om een 3D bril. “Wil je het even proberen Marianne?” vraagt iemand’. “ja, natuurlijk, graag”.
Even later zit ik met de 3D bril op de stoel. Wow! Sta ik opeens midden op de Grote Markt. En zo voelt het ook.
– Een wegwijzer wijst naar het Spaarne. Even later vaar ik over het water. De Zwaantjes brug, de Waag, en Café ‘’ het Spaarne’’ waar ze zulk lekker bier tappen.
– Een andere wegwijzer wijst naar de Jopenkerk annex stadsbrouwerij. Ook daar volt het alsof je er bent. Je ziet de koperen ketels en voelt de gezelligheid.
– Via een pijl op de deur van de Grote st Bavo stap je ook daar naar binnen.
– Een tegel met daarop de letter i bied je informatie over de betreffende locatie.

Cultuurrondje 50PlusBeurs 2016, Haarlem met 3D bril

Cultuurrondje 50PlusBeurs 2016, Haarlem met 3D bril

Max-theater

Tenslotte ga ik naar het Max Theater in Hal 10. Daar treden George Baker maar ook Jan Rietman & Friends op. Even later dein ik mee op de muziek van ‘’gouwe ouwen’’ zoals Hey Jude en ‘’Una paloma blanca”. Intussen nodigt een flyer van Max Vandaag mij uit voor een digitale speurtocht. Maar daarvoor ontbreekt me de tijd.

Weet je dat de 50PlusBeurs in Utrecht de grootst ter wereld is? Dus alle reden om er flink de tijd voor te nemen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *