Syrië: ondanks oorlog toch ook nog toerisme

Syrië, Hamrat

Syrië, Hamrat

. Bij het horen van deze naam denk ik aan kapot geschoten steden, de geur van bloed, van pijn gillende mensen, aan massaslachting. Maar er bestaat ook nog een Syrië van strand, zee, archeologie, bergen, natuurschoon. Daar heerst geen oorlog, maar vrede. 

Syrië: Damascus

Syrië: Damascus

Syrië. “Je kan me uit mijn land verjagen, maar je kan niet het land uit mijzelf verjagen”, zegt A. In een boot van negen meter lengte waagde hij de oversteek naar Europa. In de boot voor hoogstens twintig personen, zaten maar liefst 64 mensen.

Syrië ontvluchten met de dood voor ogen

“Was je niet bang om in die boot te stappen?’’ vraag ik hem. “Daar sta je niet bij stil Je weet alleen dat blijven je dood betekent.”

Cordaid/Memisa

Volgens Cordaid/Memisa  leven sindsdien 13 miljoen mensen, onder wie 6 miljoen kinderen, in voortdurende angst. “De economie, de infrastructuur en de arbeidsmarkt van het land zijn verwoest. De voedselproductie is ingestort. Miljoenen Syriërs zijn gevlucht naar Turkije, Libanon, Jordanië. Honderdduizenden zoeken een heenkomen in Europa,” stelt Cordaid/Memisa.

Syrië gastland vakantiebeurs 2010

En dat terwijl Syrië in 2010 nog gastland was van de Vakantiebeurs met als hoogtepunten:
• Aleppo;  samen met Damascus langst bewoonde stad ter wereld;
• Damascus;  mogelijk nog de oudste bestaande stad ter wereld. Smalle straatjes gevuld met de geur van kerrie en andere kruiden, waterpijpen.
• Palmyra; archeologise site ook wel genoemd ” stad van duizend zuilen”.
• Bosra; een historische stad in het zuiden.
Een jaar na haar trotse presentatie op de vakantiebeurs brak in 2011 de oorlog uit.

Cultuurschatten in Syrië vernietigd

Sinds het uitbreken van de oorlog in 2011 betroffen de aanslagen veel cultuurschatten, waaronder:
• de beroemde 13e-eeuwse citadel en eeuwenoude minaret van de Umayyad-moskee in Aleppo.
• De zuilen van Palmyra.
• Het historisch centrum van Bosra.

Trouwalbum

“Wat neem je mee als je moet vluchten?” vraag ik aan de moeder van A. “Mijn trouwalbum”, antwoordt ze in gebroken Engels. Trots laat ze me foto’s zien. Naar Syrische traditie heeft haar bruidsjapon een sluier van enkele meters lengte. Op de foto’s straalt haar gezicht van geluk. Samen met haar lieve P. vertrouwde ze op een goede toekomst, op een samen zijn tot de dood hen scheidt. Nu ligt haar land in puin. Ook dat mooie kerkje waarin ze trouwden. “Zelfs in de schuilkelders ben je niet meer veilig”, zegt ze.

Syrië als vakantieland

Ondanks een negatief reisadvies promoot het Ministerie van Toerisme nog steeds haar land als vakantieland. Het gaat hier onder andere om de in het zuiden aan de kust gelegen stad Tartous.

https://www.youtube.com/watch?v=PNjuCPjADkg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *