Betrokkenheid: lezing en worskhop vormde slot maand van barmhartigheid

Betrokkenheid: ''Zien'' toonde op 9/9 de arme kant van Haarlem en beantwoordde daarmee de oproep van paus Franciscus om ons meer te bekommeren om de verschoppelingen van de maatschappij

Betrokkenheid, hoe doe je dat? Deze vraag stond op 1 oktober2016 centraal tijdens de  slotdag van ”omzien naar elkaar”. Een project binnen het door paus Franciscus I uitgeroepen Heilig Jaar van Barmhartigheid.

Betrokkenheid, hoe doe je dat? Wat moet je doen? Wat kan je doen? Waar liggen je grenzen? Daarover sprak Bart Schalkx namens de Beweging van Barmhartigheid op 1 oktober tijdens de slotbijeenkomst van ”omzien naar elkaar”.
Aan deze dag werkten verder mee: de Franciscaanse pater Roland Putman, Joep van Zijl (directeur van Cordaid/Memisa ) en Geert en Angelique Hűsstege.

Workshop over betrokkenheid van Bart Schalkx van de Beweging van Barmhartigheid .

Workshop over betrokkenheid van Bart Schalkx van de Beweging van Barmhartigheid .

Betrokkenheid kent een belangrijke grens, volgens Bart Schalkx van de Beweging van Barmhartigheid. “Wanneer je helpt omdat het moet, dan put je jezelf uit. Het gaat er vooral om dat je open staat voor je medemens. Door te zien wat er met iemand gebeurt, raak je bewogen en kom je in actie.
Maar pas ook op. Door je open te stellen, maak je je ook kwetsbaar. En dat terwijl je openstellen juist de kiem van compassie is. Vandaar dat het individualisme hoogtij viert. Tegelijkertijd verdwijnt de relationele infrastructuur binnen de professionele zorg door te bezuinigen. “

Betrokkenheid, wat doet dat met je?

Wat doet betrokkenheid met jezelf? Bart Schalkx wees op een mooie spreuk van de dichter Willem Hussem,  ‘’Voorzichtig heb ik de gevangen vogel uit de strik verlost. Ik laat hem vliegen. Hij geeft mij vleugels.” Met andere woorden: dat wat ik doe voor een ander, komt ook je zelf ten goede.

Betrokkenheid; Aan slotdag ”omzien naar elkaar” werkten verder mee

Aan deze laatste bijeenkomst van het project ‘’omzien naar elkaar’’ werkten ook mee:
• Joep van Zijl, directeur Cordaid/Memisa. Het was een verrassing om te horen dat hulpverleners in Aleppo hun werk doen met een glimlach om hun mond. Zo bleek uit zijn lezing.
• Roland Putman, Franciscaanse monnik. Vanuit zijn compassie gaf hij een belangrijke leefregel mee: ‘’Geef een bedelaar geen geld, maar deel je eten met hem en ga met hem in gesprek.’’
• Geert en Angelique Hűsstege; zij gaven een workshop over het opzetten van een bezoekersgroep om zo de eenzaamheid in de maatschappij te doorbreken.

Marianne Visser van Klaarwater en Joep van Zijl luisteren naar pater Roland Putman

Marianne Visser van Klaarwater en Joep van Zijl luisteren naar pater Roland Putman

Barmhartigheid naar jezelf

Bart Schalkx wees er ook op om vooral ook barmhartig te zijn naar jezelf en niet altijd zo kritisch. “Weet ook dat na falen succes volgt en na succes weer falen. En stel je grenzen. Door het grote behapbaar te maken, voorkom je dat je verlamt. Daarbij kan het kleine voor verassingen zorgen.”

Eindcijfers ‘’omzien naar elkaar’’

Van 9 september tot 2 oktober bezochten zeshonderd mensen de expositie van Geert Husstege. Namen ca 180 mensen deel aan de bijeenkomsten met als slagzin: “zien, geraakt worden, doen.” Werkten dertig mensen mee aan dit project. En bedroeg het totaalbedrag van de collectes voor het goede doel 810 euro.
Nuntius Mgr Aldo Cavalli koestert het boekje ''omzien naar elkaar"

Nuntius Mgr Aldo Cavalli koestert het boekje ”omzien naar elkaar: barmhartigheid in Nederland.”Omgaan met compassie kan je leren. Hoe? Door deel te nemen aan  programma’s van de Beweging van Barmhartigheid. Of je ermee te verbinden. Of door je te laten inspireren door het door mij geschreven boekje ‘’omzien naar elkaar’’ met daarin de iconen van Barmhartigheid van Geert.

Met dank aan Caritas Haarlem, Groenmarktkerk, en Porta Fidei,

2 gedachten over “Betrokkenheid: lezing en worskhop vormde slot maand van barmhartigheid

  1. Angelique Hüsstege

    Bedankt voor deze prachtige dag, we hebben veel geleerd. Ook hoe barmhartigheid en inlevingsvermogen samen kunnen gaan. Omzien naar elkaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *