Kleurrijke koningin Màxima doet denken aan koningin Anna Paulowna

Kleurrijke koningin Maxima opende op 5 oktober in paleis het Loo expositie over Anna Paulowna, foto: Marianne Visser van Klaarwater.

Kleurrijke koningin Maxima opende op 5 oktober in paleis het Loo expositie over Anna Paulowna, foto: Marianne Visser van Klaarwater.

Kleurrijke koningin. Deze eretitel slaat niet alleen op Anna Paulowna maar ook op koningin Màxima. Elegant, warm en hartelijke zoals steeds opende op 5 oktober de expositie over het leven van deze Russische tsarendochter.

Kleurrijke koningin: links koningin Maxima en rechts Anna Paulowna, foto Marianne Visser van Klaarwater

Kleurrijke koningin: links koningin Maxima en rechts Anna Paulowna, foto Marianne Visser van Klaarwater

Anna Paulowna was een bijzondere vrouw met veel oog voor kunst en kunstnijverheid. Zo toont de expositie veel porselein, gietijzer en juwelen. Conservator Paul Rem vertelde de genodigden wie zij was als persoon.

Kleurrijke koningin met eigen wil

Als kleurrijke koningin had Anna Paulowna ook een sterke eigen wil, bleek uit de lezing van Paul Rem. Zo wees Anna op haar 14e het aanzoek van Keizer  Napoleon Bonaparte resoluut af. Dit tot grote opluchting van haar  moeder  Sophia Maria Dorothea Augusta Louisa hertogin van Württemberg was de tweede vrouw van tsaar Paul I van Rusland.

Kleurrijke koningin wees Napoleon af

“Wat een ramp zou het voor het kind betekenen, als ze zou trouwen met zo´n monster.“ Wel was Sophia blij met prins Willem II als echtgenoot voor haar dochter. “Ik heb zoveel Oranjes gekend en vind jullie allemaal aardig´´, vertelde ze volgens Paul Rem.

Kleurrijke koningin: foto: Marianne Visser van Klaarwater

Kleurrijke koningin: foto: Marianne Visser van Klaarwater

Kleurrijke koningin raakte smoorverliefd op Willem II

Zelf raakte Anna op het eerste gezicht smoorverliefd op prins Willem II. Vooral zijn status als held van Waterloo sprak haar aan. Dankzij hem was Napoleon voorgoed verslagen, zoals de Franse keizer ook zelf erkende.
Op sint Helena schreef Napoleon: “De prins van Oranje heeft bewezen het genie van oorlog te bezitten. Zonder de heldhaftige vastberadenheid van de prins die met slechts een handje vol manschappen de strijd tegen me opnam, had ik weer zonder slag of stoot overwonnen.“

Hofleven van een kleurrijk vorstin

Om het hofleven van deze kleurrijke vorstin engszins te ervaren zijn de zalen van het Loo aangepast aan de sfeer van het toenmalig hof. Verschillende paviljoen met elk een eigen kleur belichten een thema van haar leven:
• Paars paviljoen; dit belicht de Russisch Orthodoxe kerk waarvan Anna trouw lid bleef met in haar paleizen (Brussel,Tervure en Den Haag) een eigen Russisch Orthodoxe kapel.
• Malachiet paviljoen; om de pracht en praal waarmee ze naar het voorbeeld van de Romanovs het hof van de Oranjes verfraaide.
• Zwart paviljoen: als teken van haar rouw en verdriet na het overlijden van Willem II. Daarmee hield ze herinneringen aan haar mans heldendaden levend.

Wist je dat conservator Paul Rem een boeiend boek schreef over haar? Het heet: ”Anna Paulowna: een kleurrijk Romanov aan het hof van de Oranjes.”Het is te koop in de museumwinkel, maar ook online.

De expositie in het Loo is te zien tot en met  5 februari 2017.

In 2015 verscheen bij uitgeverij U2pi mijn boek ”Het geloof van Oranje: vrijheid, verbondenheid, tolerantie.” Door mij geschreven boekjes over ons vorstenhuis verschenen sinds 2005 in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen. Ook schrijf ik blogposts over ontmoetingen met Koning Willem-Alexander en/of koningin Maxima. Dat leidt tot allerlei uitnodigingen, zoals ook voor de opening van de Geboorte van Nederland op 24 maart 2022 in Brielle.

Eén gedachte op “Kleurrijke koningin Màxima doet denken aan koningin Anna Paulowna

  1. Angelique Hüsstege

    En nu moet ze nog jouw boek over “Het geloof van de Oranjes” lezen, juist om ons land goed door deze tijden heen te leiden. Onze hoop op vrede wordt vervuld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *