Naastenliefde: Misericordia in Oude Kerk Amsterdam

Oude Kerk van Amsterdam stelt naastenliefde centraal.

Oude Kerk van Amsterdam stelt naastenliefde centraal.

Naastenliefde staat in de Oude Kerk van Amsterdam op 28 oktober centraal tijdens de openingsavond van Misericordia performanceavond #1 Dankzij een samenwerking tussen de Oude Kerk en Non Fiction krijg je een goed beeld van barmhartigheid in hartje Amsterdam. 

Misericordia; het project over naastenliefde in de Oude Kerk.

Misericordia; het project over naastenliefde in de Oude Kerk.

Naastenliefde beperkt zich niet tot het Heilig Jaar van Barmhartigheid. Integendeel: Er bestaat een dringende behoefte aan naastenliefde. Daarom organiseert de Oude Kerk in Amsterdam op vrijdag 28 oktober 2016, van 18:00 – 00:00, het project Misericordiae.

Naastenliefde: wie is je naaste?

Wie is tegenwoordig nog je naaste? De eenzame buurvrouw, de dakloze man bij de Albert Heijn, het Syrische gezin in het opvangkamp, het hongerende kind in de Novib-reclame?
Hoe kan je ze helpen, wat is het effect van je hulp en hoe voorkomen we dat naastenliefde resulteert in loze beloften en halfslachtige daden?

Op zoek naar nieuwe naastenliefde

Deze en andere vragen over naastenliefde, of misericordia in het Latijn, staan centraal tijdens een inspirerende avond vol lezingen, rondleidingen en performances in de Oude Kerk in Amsterdam.
De Oude Kerk speelt al eeuwenlang een centrale rol binnen de armenzorg. Maar wat kunnen we nu leren van deze erfenis? Wat is de actuele betekenis van het Bijbelse idee van barmhartigheid en wat verstaan andere religies en culturen onder naastenliefde?

Misericordia – een meerjarig onderzoek

Misericordia is een meerjarig onderzoeksproject. Deskundigen verkennen samen met kunstenaars de betekenis en waarde van begrippen als ‘barmhartigheid’ en ‘naastenliefde’.
Zo willen ze een discussie op gang brengen over gangbare opvattingen en praktijken en nieuwe ideeën en beelden. En deze te genereren, tussen en voorbij bestaande dogma’s en doctrines. In de vorm van verhalen en nieuwe kunstwerken.

 Armenzorg

Jasper Klapwijk vertelt over de armenzorg in de Oude Kerk en in de stad door de eeuwen heen. Islam-deskundige Mohamed Ajouaou gaat in op de Islamitische armenzorg en de manieren waarop Moslims deze in praktijk brengen. Econome Kellie Liket stelt dat we onderscheid moeten maken tussen effectieve en niet-effectieve goede doelen.

Christelijke leefgemeenschappen op de Wallen

Rosaliene Israël vertelt over de christelijke leefgemeenschappen op de Wallen die medische en psychosociale zorg bieden aan mensen die in de reguliere zorg geen hulp kunnen vinden, waaronder daklozen.

Ex-dakloze

Aan het begin van de avond kan je meegaan met een ex-dakloze gids van Amsterdam Underground die de schaduwzijde van de Wallen laat zien. Er is soep van Not for Sale, een organisatie die zich richt op slachtoffers van mensenhandel, waaronder (ex-)prostituees.

Lezingen, interviews en performances

Verder delen verschillende sprekers en performers hun visie op naastenliefde.
•Journalist Jeroen Smit bespreekt zijn ontmoetingen op de Zuidas. Daar vraagt hij voorbijgangers naar hun naastenliefde.
•Onderzoeker Mirjam Vossen en theatermaker Tsipos gaan in gesprek over de wijze waarop we het lijden van ‘de ander’ verbeelden of juist negeren.
•Performance-kunstenaar Luca Hillen laat je ervaren hoe het is om afhankelijk te zijn van anderen. Speciaal voor deze avond maakte Lada Hršak een dynamisch decor.

Wist je dat Misericordia een samenwerking tussen de Oude Kerk Amsterdam en Non-fiction? Een samenwerking tussen  het oudste gebouw van de stad en het jongste kunstinstituut van Amsterdam. Non-fiction maakt  tentoonstellingen, publicaties en online radio op het snijvlak van artistieke en maatschappelijke ontwikkelingen.

Lees meer over het project en het hele programma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *