JC Superstar Ted Neeley over: zijn rol, het Vaticaan en paus Franciscus

enkele dagen voor kerst 2016 sorak Marianne Visser van KLaarwayer in het Novotel van den Haag op 21 december met Ted Neeley, hoofdrolspeler JC Superstar.

enkele dagen voor kerst 2016 sorak Marianne Visser van KLaarwayer in het Novotel van den Haag op 21 december met Ted Neeley, hoofdrolspeler JC Superstar.

JC Superstar met een pet. Wie had dat ooit verwacht? Tijdens de afspraak met Ted Neeley in de lobby van het Novotel in den Haag op 21 december 2017 is dat het eerste wat me opvalt. Ondanks het wereldberoemd zijn bleef de hoofdrolspeler in JC Superstar gewoon zichzelf. Wat we beiden delen is onze persoonlijke ontmoeting in Rome met paus Franciscus.

Ted Neeley, JC Superstar, 21 december 2016, Novotel Den Haag, interview met Marianne Visser van KLaarwater

Ted Neeley, JC Superstar, 21 december 2016, Novotel Den Haag, interview met Marianne Visser van KLaarwater

JC Superstar ’s hoofdrolspeler Ted Neeley ontmoette paus Franciscus in 2014.  “He is my big friend’’, zegt Ted Neeley. “Hij noemde de film van belang om mensen tot geloof te brengen. Wegens zijn drukke agenda had de paus helaas geen tijd om naar de rockopera te gaan kijken.”

JC Superstar Ted Neeley en Masssimo Romeo Piparo 

Sinds 1995 staat de momenteel in Nederland opgevoerde rockmusical JC Superstar onder productie van de Italiaanse producer  Massimo Romeo Piparo. Op diens verzoek speelde Neeley in 2014 in Rome enkele maanden de rol van Jesus Christ Superstar ter ere van het 40 jarig bestaan van de film.
Piparo maakte van de naar de film gemaakte rockmusical een kaskraker van jewelste met maar liefst 1.200.000 bezoekers, meer dan 120 artiesten en 1300 uitvoeringen in 84 Italiaanse steden.
Zelfs het Vaticaan erkende in het jaar 2000 het belang van JC Superstar. Paus Johannes Paulus II ontving persoonlijk de film- en musicalspelers Carl Anderson (Judas), Amii Stewart (Maria Magdalena) en anderen.

JC Superstar Ted Neeley: een stroom van protest 

En dat terwijl gelovigen eerst enorm protesteerden tegen de in 1974  uitgebrachte film van Norman Jewson. Zo bestormde een religieuze groepering in de beginjaren een theater in Zuid-Amerika. Ook blokkeerden ze theaters.
Ted Neeley herinnert het zich nog goed. “Als wij dan vroegen naar hun bezwaar tegen de film wisten ze het niet. Alleen de titel zei al genoeg. Jesus Christ Superstar. Dat was je pure Godlastering. En dan een rockopera! Horror! Waar bleef ons respect tegenover God?”
“We vertelden dat we geen ruzie wilden, maar ontspanning met een boodschap. Ik nodigde ze uit om zelf te komen kijken en elkaar daarna te ontmoeten. Na de film applaudisseerden ze voor ons en riepen ‘’we love your film’’.

Maria Magdalena, close your eyes

Maria Magdalena, close your eyes

Sterke punten van JC Superstar

Tijdens hun ontmoeting in 2014 wees de paus op de sterke punten: menselijkheid en waardigheid. Ted: “Het laten zien van Jesus als een gewoon mens vol emoties. Dat was voor 1974 nog nooit eerder gedaan. Dankzij de muziek raakt de boodschap van het geloof zowel kinderen als volwassenen,” aldus Ted Neeley.
Wat JC Superstar  hem persoonlijk bracht? “Een leven, een toekomst en een gezin. want tijdens de opnames in Israël in 1973 ontmoette ik mijn vrouw de ballerina Leeyan Granger.

Rockopera Jesus Christ Superstar, slotappalaus

Rockopera Jesus Christ Superstar, slotappalaus

Over de invloed op zijn leven

Hoe reageerden uw familie en vrienden?
“Ze waren overdonderd. Ze konden niet trotser zijn. Ik kom uit een klein dorp in Texas, zonder theater, zonder bioscoop. De theater- en filmwereld was ver weg. Hoe gedurfd de film wellicht ook was, niemand in mijn omgeving had problemen met de film of mijn rol.”

“Waarom kreeg u in 1972 de rol van Jezus?” vraag ik aan Ted.
Ted: “Samen met Carl Anderson nam ik deel aan de screen test in Londen. Uiteraard met een groot aantal andere gegadigden. Carl Anderson en ik waren al jaren hechte vrienden.
Die vriendschap viel Norman Jewison (regisseur van de film Jesus Christ Superstar) op. Dat is wat hij zocht voor de rollen van Jezus en Judas. Norman Jewison realiseerde zich dat de oprechte vriendschap tussen de acteurs belangrijk kon zijn voor de hoofdrollen in deze film.
Dit was een veel beter uitgangspunt om de rollen vorm te geven dan ook te moeten werken aan het vormen van een vriendschap tussen twee “vreemde” acteurs. In zijn rolverdeling schreef Norman Jewison aan Carl en mij: “het viel mee dat jullie ook nog aardig konden zingen.”

Plankenkoorts?

Hoe was het om voor het eerst deze rol te spelen? 
Ted: “Toegegeven, ik heb altijd wel twijfels en spanning gevoeld om in die sandalen te stappen. Om te lopen als Jezus deed. Ieder mens op deze wereld heeft een idee of gedachte over het leven van Jezus.
Eenmaal trof mij de angst om de mogelijkheid te krijgen deze rol te spelen. Maar het was een opmerkelijke kans. Het veranderde voorgoed mijn leven in alle opzichten. Zo ontmoette ik tijdens de opnamen in Israël mijn huidige vrouw.
Ze was één van de dansers in de film. Ze kwam van het Nationale Ballet Toronto – Canada. Ik was een rock ‘n’ roll drummer uit Texas. Hoe klein was de kans dat wij elkaar ooit zouden ontmoetten…”

Over zijn geloof in Jezus

Voelt u een connectie met de rol van Jezus in de film en zo ja, hoe?
Ted: “Ik heb een diepe, maar sobere religieuze achtergrond. Als kind ben ik gelovig opgevoed en was me volledig bewust van alle Bijbelverhalen. Naar de kerk gaan was net zo gewoon als ontbijten.
Iedereen in een klein dorp gaat op zondag naar de kerk. Door mijn rol in deze film kon ik dit verhaal in een ander licht zien. Het licht van menselijke spiritualiteit. Omdat je tijdens Zijn laatste zeven dagen Jezus ziet door de ogen van zijn tijdgenoten. Allemaal zagen ze hem als een man/als een mens. Ik had nog nooit zo gedacht. Daarom was dit voor mij een prachtige ervaring en het verdiepte mijn spirituele “verbinding” met Jezus.”

Ondanks zijn 73 jaren is Ted Neeley nog steeds vol inspiratie

U bent nu 73. Wat bood u inspiratie om deze rol maar liefst 45 jaar lang succesvol te spelen? 
Ted: “Voor mij zijn de muziek en teksten dé leidraad geweest deze rol zo lang te spelen. Dat is waar het voor mij om draait. Op die manier schiep ik een natuurlijk en menselijk karakter en een comfort zone voor mezelf als performer.
Ik accepteerde dat Jezus een man was. Dat hij op de aarde liep op de manier zoals wij dat doen. En Norman Jewison bracht die visie tot leven. Het enige wat we wilden met de hele groep was het tastbaar maken van de laatste dagen van het leven van Jezus.
En dat is wat Andrew Lloyd Webber en Tim Rice met hun originele concept én Norman Jewison’s briljante visie op een formidabele wijze hebben gedaan. Zonder hen was dit prachtige verhaal nooit zo tastbaar geworden.”

 

Wist je dat ?

Wist je dat Ted Neeley op 16 december zijn naam koppelde aan de studiebeurs Theology & Religious Studies? Dit op verzoek van De Faculteit Godsgeleerdheid van de Vrije Unversiteit van Amsterdam. Dat maakt het voor studenten mogelijk een tweede master te volgen.

TEC-entertainment brengt meer spraakmakende voorstellingen, zie hun agenda.

Ted Neeley als Jesus Christ Superstar in Getsemane, foto: Margot de Heide
Ted Neeley als Jesus Christ Superstar in Getsemane, foto: Margot de Heide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *