JC Superstar en het Vaticaan; gesprek met Ted Neeley

enkele dagen voor kerst 2016 sorak Marianne Visser van KLaarwayer in het Novotel van den Haag op 21 december met Ted Neeley, hoofdrolspeler JC Superstar.

enkele dagen voor kerst 2016 sorak Marianne Visser van KLaarwayer in het Novotel van den Haag op 21 december met Ted Neeley, hoofdrolspeler JC Superstar.

JC Superstar met een pet. Wie had dat ooit verwacht? Tijdens de afspraak met Ted Neeley in de lobby van het Novotel in den Haag op 21 december 2017 is dat het eerste wat me opvalt. Ondanks het wereldberoemd zijn bleef de hoofdrolspeler in JC Superstar gewoon zichzelf. Wat we beiden delen is onze persoonlijke ontmoeting in Rome met paus Franciscus.

Ted Neeley, JC Superstar, 21 december 2016, Novotel Den Haag, interview met Marianne Visser van KLaarwater

Ted Neeley, JC Superstar, 21 december 2016, Novotel Den Haag, interview met Marianne Visser van KLaarwater

JC Superstar ’s hoofdrolspeler Ted Neeley ontmoette paus Franciscus in 2014.  “He is my big friend’’, zegt Ted Neeley. “Hij noemde de film van belang om mensen tot geloof te brengen. Wegens zijn drukke agenda had de paus helaas geen tijd om naar de rockopera te gaan kijken.”

40 jarig bestaan film Jesus Christ Superstar

Sinds 1995 staat de momenteel in Nederland opgevoerde rockmusical JC Superstar onder productie van de Italiaanse producer  Massimo Romeo Piparo. Op diens verzoek speelde Neeley in 2014 in Rome enkele maanden de rol van Jesus Christ Superstar ter ere van het 40 jarig bestaan van de film.
Piparo maakte van de naar de film gemaakte rockmusical een kaskraker van jewelste met maar liefst 1.200.000 bezoekers, meer dan 120 artiesten en 1300 uitvoeringen in 84 Italiaanse steden.
Zelfs het Vaticaan erkende in het jaar 2000 het belang van JC Superstar. Paus Johannes Paulus II ontving persoonlijk de film- en musicalspelers Carl Anderson (Judas), Amii Stewart (Maria Magdalena) en anderen.

JC Superstar lokte een stroom van protest uit

En dat terwijl gelovigen eerst enorm protesteerden tegen de in 1974  uitgebrachte film van Norman Jewson. Zo bestormde een religieuze groepering in de beginjaren een theater in Zuid-Amerika. Ook blokkeerden ze theaters.
Ted Neeley herinnert het zich nog goed. “Als wij dan vroegen naar hun bezwaar tegen de film wisten ze het niet. Alleen de titel zei al genoeg. Jesus Christ Superstar. Dat was je pure Godlastering. En dan een rockopera! Horror! Waar bleef ons respect tegenover God?”
“We vertelden dat we geen ruzie wilden, maar ontspanning met een boodschap. Ik nodigde ze uit om zelf te komen kijken en elkaar daarna te ontmoeten. Na de film applaudisseerden ze voor ons en riepen ‘’we love your film’’.

Maria Magdalena, close your eyes

Maria Magdalena, close your eyes

Sterke punten van JC Superstar

Tijdens hun ontmoeting in 2014 wees de paus op de sterke punten: menselijkheid en waardigheid. Ted: “Het laten zien van Jesus als een gewoon mens vol emoties. Dat was voor 1974 nog nooit eerder gedaan. Dankzij de muziek raakt de boodschap van het geloof zowel kinderen als volwassenen,” aldus Ted Neeley.
Wat JC Superstar  hem persoonlijk bracht? “Een leven, een toekomst en een gezin. want tijdens de opnames in Israël in 1973 ontmoette ik mijn vrouw de ballerina Leeyan Granger.

Rockopera Jesus Christ Superstar, slotappalaus

Rockopera Jesus Christ Superstar, slotappalaus

Wist je dat ?

Wist je dat Ted Neeley op 16 december zijn naam koppelde aan de studiebeurs Theology & Religious Studies? Dit op verzoek van De Faculteit Godsgeleerdheid van de Vrije Unversiteit van Amsterdam. Dat maakt het voor studenten mogelijk een tweede master te volgen.

TEC-entertainment brengt meer spraakmakende voorstellingen, zie hun agenda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *