Tongeren; genieten van bijzonder mooi religieus en archeologisch erfgoed

Tongeren, O.L.Vrouwe basiliek

Tongeren, O.L.Vrouwe basiliek

Het meer dan tweeduizend jaar oude Tongeren behoort tot de oudste religieuze sites van de Lage Landen. In 344 stichtte sint Servatius het bisdom van Tongeren. In 348 breidde hij het Bisdom uit met Maastricht.

Tongeren; Teseum; een schatkamer in een schatkamer.

Tongeren; Teseum; een schatkamer in een schatkamer.

Tongeren ademt in alles de traditie van een rijk Rooms leven. Zo heeft ons boetiek hotel het Huys van Steyns twee ingangen. Hier woonde destijds op de eerste verdieping de heer Steyns. Hij was directeur van het gerenommeerde schoenmerk Ambiorix (1895). Op de derde afdeling woonde het personeel. Mannen en vrouwen hadden elk een aparte ingang, Dus bokken en schapen gescheiden, zoals dat goed katholieken beaamde.

Tongeren: Ambiorix

Het schoenmerk dankt zijn naam aan Ambiorix. Als koning van de Gallische stam de Eburonen versloeg hij in 54 voor Christus de Romeinse koning Julius Caesar. Daarna vestigden zich hier de Tungri. Zij bouwden de voormalige Gallo-Romeinse nederzetting om tot Tongeren.
Als de nationale volksheld staat het standbeeld van Ambiorix fier op de Grote Markt. Achter hem ligt de brasserie Au Phare. Het staat bekend om haar zeer speciale speciaalbieren.

Tongeren: Onze Lieve Vrouwe Basiliek

Met zijn trotse blik kijkt Ambiorix voortdurend naar de voor hem gelegen Onze Lieve Vrouwe Basiliek (1240). De Basiliek rust op de allereerste Mariakerk ten noorden van de Alpen.

Mijlpaalroute

De Basiliek bevindt zich aan de Mijlpaalroute. Deze vormt de schakel tussen alle bezienswaardigheden van Tongeren.Door de stenen met een M kom je overal dankzij een blauwe, gele en groene route.
Onderweg geven mijlpalen en gevelborden je meer informatie over de bezienswaardgheden. Met een smartphone scan je de 3D barcode op de mijlpalen voor extra achtergrondinformatie.

Erkend door Unesco

Erkend door de Unesco bevindt zich in deze basiliek het Teseum. HIer zie je de meest waardevolle en oudste kerkschatten van de Lage Landen.  Vanuit deze schatkamer vertrokken bedevaartgangers naar Santiago de Compostella. Een bron van inspiratie vormde het uit ebbenhout gesneden Christushoofd (1060-1070).
Patrick Dewael is als burgemeester van Tongeren trots op het Teseum. “Een affiche uit 1516 toont de toenmalige schatkamer zoals toen publiekelijk getoond aan de gelovigen. Maar liefst 90% van de getoonde objecten nog steeds, 500 jaar later, in ons bezit zijn.”

uit ebbenhout gesneden Christushoofd van en onbekend kustenaar (11e eeuw).

een door een onbekend kunstenaar uit ebbenhout gesneden Christushoofd  (11e eeuw).

Teseum

In het Teseum neem ik de stalen trap naar boven. Daar bevindt zich nog een restant van de 12e eeuwse Romaanse toren. Filmfragmenten van de H.Mis tonen het gebruik van de diverse kerkschatten.  Muzikale intermezzo’s nemen me mee naar het muziekleven van Middeleeuws Tongeren Het thematisch verhaal eindigt bij de huidige Kroningsfeesten.
In de voor Europa unieke Romaanse kloostergang (12e eeuw) regeert de stilte.  In gedachte zie ik mediterende monniken. Zachtjes prevelend in hun breviers. Diep verzonken in hun gebed.

Tongeren; de kloostertuin van het Teseum

Tongeren; de kloostertuin van het Teseum

Tips van Cultuurblogger: Religieuze kerkschatten Tongeren

  • Onze Lieve Vrouwe Basiliek (1240), erkend door Unesco. Het door de Luikse orgelbouwer Jean Baptist le Picard bevat maar liefst 3497 orgelpijpen.
  • Teseum. Als een van de voornaamste van het land bevat dit een collectie vanaf de Merovingische periode (400-700 na Christus) tot nu.
  • Maria-verering. In de basiliek tonen 23 tafarelen in Retabel van O.L.Vrouw (16e eeuw) circa 160 beelden uit het leven van O.L.Vrouwe. Gelovigen vereren het Mariabeeld (1479) als ‘’oorzaak onzer blijdschap’’. Tijdens de eens in de zeven jaar gehouden Kroningsfeesten neemt het beeld een centrale plaats in.
  • Het Begijnhof. In dit door Unesco erkende erfgoed wijdden begijntjes hun leven aan God door het verzorgen van hulpbehoevenden.  Kort na 1262 kwam er een infirmerie voor het verzorgen van begijnen en bejaarden. Nu bevat de infirmerie een brasserie met een zeer goede keuken.

Wist je dat?

Wist je dat het bezoekerscentrum zich bevindt in de Gasthuiskapel? De kapel vormde een rustplaats voor pelgrims naar  Santiago de Compostella.
Kortom: Tongeren is een bezoek waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *