Alden Biesen : klank en lichtspel Bilzen Mysteries met acteur Jan Decleir

Alden Biesen bij nacht

Alden Biesen bij nacht Alden Biesen/klank en lichtspel

Bilzen Mysteries is een toer vol belevenissen  in het kasteel Alden Biesen. Het domein  vormt de parel op de kroon van de meer dan honderd kastelen in de Haspengouw ofwel de boomgaard van Vlaanderen. Eeuwenlang drukte de adel haar stempel op deze bij Tongeren gelegen streek. Nu is ze de cultuurtempel van Vlaanderen. Vanaf 28 februari 2017 neemt auteur Jan Decleir je mee op een klank-en lichtpromenade door haar historie.

auteur Jan Decleir neemt je mee door Alden Biesen/klank en lichstpel

auteur Jan Decleir neemt je mee door acht eeuwen historie

Het klank en lichtspel imponeert me. Gehuld in het nachtelijk duister straalt het kastelendomein uit 1220 zowel macht als pracht uit. Slechts hier en daar verlicht nodigt het me uit voor een sfeervolle tocht door de historie.

Alden Biesen met de Duitse Orde

Haar ontstaan dankt het domein aan Arnold III van Loon en zijn zus Mechtildis van Are (abdis van klooster  Bilzen).  Gedreven vanuit hun idealisme schonken zij in 1220  in Bilzen (Rijkhoven) een bedevaartkapel aan de Duitse Orde.
De Duitse Orde ontstond als geestelijke ridderorde tijdens de Derde Kruistocht (1189-1192). Om deze tocht te financieren kreeg de Duitse Orde in heel Europa onroerende goederen. Zo ook in Rijkhoven (BiIzen).
In de 5e eeuw verwaterde het godsdienstig idealisme.  De rijke inkomsten dienden niet langer om het geloof te dienen maar om een weelderig leven te leiden. Door de praalzucht van de Biesense ridders belandde de provincie Biesen op de rand van een bankroet.
Uiteindelijk viel Alden-Biesen in 1794 als een verloren paradijs ten prooi aan Franse revolutionairen. Ze dreven de ridders en priesters van de Duitse Orde op de vlucht . De Fransen namen alle bezittingen van de Orde in beslag.

De kapel van Alden Biesen

De kapel van Alden Biesen,

Alden Biesen in vuur en vlam

De waterburcht takelde af. Uiteindelijk besloot de Belgische staat om Alden Biesen te kopen. Om de delegatie warme te ontvangen stookte de laatste eigenaar jonkheer Armand Roelants du Vivier de open haarden hoog op. Te hoog, want daags voor het hoge bezoek vatte de burcht op 8 maart 1971 vlam. Door gebrek aan bluswater duurde de brand drie dagen.

Klank en lichtspel nieuwe bestemming

Toch kocht de Belgische het complex Alden Biesen voor het bedrag van 17,5 miljoen BEF. Daarna kocht de Provincie Limburg het Engelse Park en de omliggende boomgaarden voor 20 miljoen BEF.
Uiteindelijk kreeg het enorme gebouwencomplex de functie van toegangspoort voor het Haspengouwse kastelenlandschap. Binnen de Euregio België-Duitsland-Nederland geldt ze nu als het Europees cultuurcentrum van de Vlaamse Gemeenschap.

Bilzen Mysteries: spannend, mysterieus, romantisch en sfeervol

Bilzen Mysteries: spannend, mysterieus, romantisch en sfeervol

Bilzen-Mysteries, wie is wie?

  • Maria was als moeder van Jezus de patroonheilige van de Duitse Orde. Op sommige schilderijen houdt een draak haar gevangen. De betekenis daarvan ontdek je tijdens Bilzen Mysteries.
  • Franz von Reischach (1889-1974) liet in 1785 het Engelse park aanleggen in romantische stijl. Daar droomde hij van zijn onbereikbare liefde Salomé.
  • Armant Roelants du Vivier verkocht met pijn in zijn hart het domein in 1971 en zag het vervolgens in rook opgaan. Tijdens de tocht vertelt hij zijn verhaal en dat over de historie van Alden Biesen.

Wist je dat

Wist je dat ook deel uitmaakt van de fietstocht ‘’mergel, kastelen en Romeinen”? Deze voert van Tongeren naar mergelgrotten en Alden Biesen plus wijnkasteel Genoels-Elderen.

Kortom: Bilzen Mysteries is leuk en boeiend om te doen, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Tip: aan het eind van de kasteelweg bevindt zich het Apostelhuis, een van de beste restaurants van Haspengouw.

1 gedachte op “Alden Biesen : klank en lichtspel Bilzen Mysteries met acteur Jan Decleir

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *