Geschiedenisfeest 10 jarig Historizon: vanuit het heden naar het verleden

"<yoastmark

Geschiedenisfeest 10 jarig Historizon vond plaats op zaterdag 18 februari 2017 in Castellum Hoge Woerd in de Meern. Maar liefst vierhonderd tevreden reizigers bezochten de tiende verjaardag van Historizon.

10 jaar Historizon

10 jaar Historizon

Geschiedenisfeest 10 jarig Historizon opende haar bijeenkomst met een spectaculaire documentaire. Als in een explosie verschenen verschillende jaartallen van jubilea. Zoals 1667. 350 jaar geleden vond de slag van Chatham plaats. 1517. 500 jaar geleden ontketende Maarten Luther de Reformatie. 1917. 100 jaar geleden  ontvlamde de Russische Revolutie. Al deze jubilea komen aan bod in het rijk gevarieerde programma van Historizon.

Geschiedenisfeest 10 jarig Historizon, 2007

Wat doe je na je pensioen? Vanuit deze vraag ontstond in 2007 Historizon. Piet Segers peinsde er niet over om stil te gaan zitten. Enthousiast vertelt hij: ”Geschiedenis raakte me altijd al. Ik wilde daarmee iets doen. Ik wilde daar waar het gebeurde samen met historici zoeken naar verdieping. De geschiedenis begrijpen, Lijnen trekken naar het nu.”
Zijn zoon Arjen voelde er meteen voor om dit samen met zijn vader op te zetten. Zo ontstond Historizon. ‘’Terugblikken naar het verleden geeft ruimte om te kijken naar het heden.’’

Geschiedenisfeest 10 jarig Historizon, Gezellig, informatief,

De essentie daarvan begrijp ik dankzij het programma en de informatiestands van samenwerkende partners.  Hoezo is geschiedenis saai? Tijdens het geschiedenisfeest 10 jarig Historizon viert gezelligheid hoogtij.
Geïnteresseerd blader ik in het maar liefst 46 tellende Historizon Magazine. Dit staat vol inspirerende cultureel historische dagtochten, reizen en streekbezoeken. Historizon biedt vooral belevenis aan. Hoe voelt het verleden in onze tijd? Wat kunnen we ervan leren?

Geschiedenisfeest10 jarig Historizon. Robert Jacob Gordon, Een giraffe met een Khoi, 1779

Geschiedenisfeest10 jarig Historizon. Robert Jacob Gordon, Een giraffe met een Khoi, 1779

Geschiedenisfeest 10 jarig Historizon richtte ook aandacht op Zuid Afrika

Neem bijvoorbeeld Zuid-Afrika. Van 17 februari tot en met 21 mei 2017 toont het Rijksmuseum een expositie over Zuid-Afrika. Dit jaar bestaan de banden tussen Zuid-Afrika en Nederland maar liefst meer dan vierhonderd jaar.
Als cultuurfreak boeien mij in het Rijksmuseum vooral de meterslange landschapspanorama’s van Robert Jacob Gordon. Deze Nederlandse expeditie reiziger bracht Zuid-Afrika in de 18de eeuw in kaart. Zo tekende hij giraffen. Dat waren destijds onbekende mysterieuze fabeldieren die een beetje leken op paarden en kamelen.

Voorbeeld van samenwerking Historizon en partners

Het project Zuid Afrika is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen Historizon en andere partners. Het bestaat uit:
• Presentatie tijdens geschiedenisfeest 10jarig Historizon. In samenwerking met de NTR trakteerde Historizon ons op een voorpresentatie van de zevendelige t.v.serie Goede Hoop.
• Dagtocht. Op zaterdag 25 februari en 22 april organiseert Historizon een excursie in Amsterdam onder leiding van Bas Kromhout. Ze bezoekt hier niet alleen het Afrikamuseum maar ook het Rijksmuseum met de tekeningen van ontdekkingsreiziger Gordon.
• Reis. Van 28 september tot en met 14 oktober maakt Historizon een zestiendaagse reis naar Zuid-Afrika. Van Kaapstad via de Zuidkust naar Pretoria. Niet alleen de historie vanuit Westers oogpunt komt aan bod. Ook lokale historici geven hun visie op heden en verleden.

Geschiedenisfeest10 jarig Historizon. Castellum Hoge Woerd

Geschiedenisfeest10 jarig Historizon. Castellum Hoge Woerd, 18 februari 2017.

Leuke weetjes

Wist je dat de VOC (opgericht in 1602) Zuid Afrika slechts zag als een tankstation op weg naar Indië? Zulke leuke weetjes hoor je tijdens de dagtochten, streekbezoeken en reizen van Historizon.
Trouwens ook een bezoek aan Castellum Hoge Woerd is een bezoek waard.

Kijk voor hun actuele aanbod op Historizon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *