Tier: theatrale composities van opgezette dieren

Tier, Oud Amelisweerd, 25 maart tot en met 10 september 2017, Siberische tijger ger

Tier, Oud Amelisweerd, 25 maart tot en met 10 september 2017, Siberische tijger ger

Tier. Zo heet in Museum Oud Ameliseerd de expositie van Sinke & van Tongeren. Zij staan internationaal bekend om het opzetten van dieren. Maar is dat wel ethisch verantwoord? De tot nadenken stemmende expositie duurt tot en met 10 september 2017.

Tier, Museum Oud Amelisweerd, Sinke & van Tongeren

Tier, Museum Oud Amelisweerd, Sinke & van Tongeren

Tier. Aangekondigd als ‘’ adembenemende composities van dieren geïnspireerd op oude Hollandse meesters’’ verwachtte ik schilderijen.
Dat was niet zo. Integendeel: Tier toont opgezette dieren in combinatie met de kunst van Armando in de pronkkamers van Oud Amelisweerd. Mooi vond ik vooral de natuurlijke houding van de Siberische tijger in de pronkkamer met haar Chinese behang  uit de 17e eeuw .

Tier een uiting van Taxidermie

Taxidermie, het opzetten van dieren is helemaal terug van weggeweest. Was het in de 18e en 19e eeuw een rage, later raakte het uit de gratie. Een dode reiger in de huiskamer, bijvoorbeeld, en het dragen van bont gold als ongepast.

Taxidermie, renaissance van opgezette dieren

Nu beleeft taxidermie een renassance, Overal zie je opgezette dieren. Van bars en trendy winkels met speciale merken tot in huiskamers en mode. Van een haai op sterk water (Damien Hirst) tot een damestas van kattenvel (Tinkebell).
Er bestaan zelfs cursussen en via internet te bestellen doe-het-zelf pakketten om dieren te prepareren. Samen met al het benodigde materiaal, zoals uiteraard een dood dier.

Tier, Sinke & van Tongeren

Tier, Sinke & van Tongeren

Is de rage taxidermie wel ethisch verantwoord?

Voor hen zelf sprekende, vindt Jaap Sinke van wel. “De dieren voorons werk zijn allemaal in gevangenschap geboren. Ook stierven ze een natuurlijke dood. Als bewijs daarvan hebben alle dieren ofwel een naadloos gesloten pootring en of een microchip.”

Nieuwe doelgroep voor illegale handel?

Maar toch…de illegale handel verdient nu eenmaal grof geld aan het opzetten van zeldzame diersoorten. Hoe voorkom je dat ze je zien als een nieuwe doelgroep, wil ik weten.
Jaap Sinke: “De dieren die wij verkopen en exporteren naar bijvoorbeeld Amerika hebben herkomstbewijzen. Zonder deze papieren kan je de werken simpelweg niet verkopen.
De dieren die wij voor ons werk gebruiken zijn niet extreem zeldzaam. Afgezien van de Siberische tijger. Deze komt uit een fokprogramma bij een dierentuin. Hij is op hoge leeftijd overleden aan nierfalen.”

Tier geïnspireerd door oude meesters

Inspiratiebron voor de composities van Tier vormen oude meesters uit de 17e eeuw. Onder wie:
• Melchior d’Hondecoeter(1636-1695). Evenals Sinke & van Tongeren streefde ook hij naar een levendige voorstelling.
• Jan Asselijn(ca. 1610 – 1652). Op het doek van deze oude meester verdedigt een zwaan energiek haar nest tegen een hond. In Tier verdedigt een zwaan haar nest tegen indringers.
Jan Weenix (1640-1719). Hij stond vooral bekend om zijn jachttaferelen. Met de geweien in de aanvalstand weigeren de dieren de rol van ‘’jachtstuk’’.
• Armando (1929). Begeleidende teksten van Armando stemmen tot nadenken. Zoals: ‘’Waar kan men troost vinden? Niet meer bij de medemens. Dat schijn jezelf verknoeid te hebben. Als het niet bij je medemens is, dan wel bij wat hij heeft voortgebracht: de kunst.(Armando uit: Kunst, in: De straat en het struikgewas.)
Meer beelden van Armando zie je tijdens de expositie  ’beelden op Rijnauwen’ vanaf 2 april tot en met 1 oktober 2017.
Filmpje: vimeo.com/205757620

Museum Oud Amelisweerd, Bunnik

Museum Oud Amelisweerd, Bunnik

Wist je dat?

Wist je dat Sinke & van Tongeren beiden in de reclame zaten? Nu zien mensen hen als kunstenaar. Zelf noemen ze de natuur ‘’de grootste kunstenaar’’. Jaap Sinke zegt daarover bescheiden: “ We maken graag en met veel toewijding wat we zelf mooi vinden. Als mensen dat vervolgens waarderen als kunst is dat voor ons een eer.”

Met haar expositie Tier stemt Museum Oud Amelisweerd je tot nadenken. Wat leren we door dieren te bestuderen over onszelf? En: wat is de plaats van mens en dier in de wereld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *