Haspengouw: rondrit naar het cultureel erfgoed en de markante personen

Haspengouw: Rondje cultureel erfgoed. Plaats: de Linnerveldwinning in Martenslinde.

Haspengouw: Rondje cultureel erfgoed. Plaats: de Linnerveldwinning in Martenslinde.

Haspengouw staat bekend om haar vele fruitbomen en kastelen. Er wonen markante personen. Dat ontdekten wij tijdens ons bezoek.

Haspengouw, schilderwerk van Gerard Mergeay

Haspengouw, schilderwerk van Gerard Mergeay

Henegouwen staat als meest westelijke provincie van België in Limburg bekend als Luilekkerland. Evenals in het aangrenzende Nederlands Limburg bestaat de grond uit vruchtbare löss met als resultaat rijke oogsten. Om deze tegen geboefte en ander gespuis te beschermen bouwden de landheren kastelen en vierkanthoeves.

Haspengouw: Vierkanthoeve de Linnerveldwinning

Een van de vierkanthoeves is de Linnerveldwinning in Martenslinde, een deelgemeente van Bilzen. Voor ons vormt het een mooie standplaats om deze regio te ontdekken. Met slechts twee gastenkamers vormt deze riante boerderij een plaats om je heerlijk te laten verwennen en tot rust te komen. Ook hoef je je hier geen moment te vervelen.

Haspengouw: Linnerveldwinning

Haspengouw: Linnerveldwinning

Haspengouw en de schilderijen van Gerard Mergeay

Gastheer Gerard Mergeay is een boeiend persoon. Joviaal, gastvrij, op en top een levensgenieter en creatief. Op het erf staat zijn MG uit 1951. Op zolder bevindt zich zijn atelier, Exposeren doet hij zelfs in Parijs. Zijn werken spreken vooral mijn gevoel aan zonder er verder enige betekenis in te zoeken.
“Creativiteit moet je koesteren en ervan genieten”, vindt Gerard. “”Dat is ook wat ik in mijn schilderijen wil leggen; een goed gevoel door de combinatie van een beetje bevreemdende warme kleuren en een goed evenwicht in de compositie. Mijn creaties moeten apart zijn, eenvoudig in balans, groots in uitstraling en vooral tijdloos qua concept.”

Gerard Mergeay

Gerard Mergeay

Alden Biesen

Vanaf de Linnerveldwinning fietsen we naar landcommanderij Alden Biesen. Een in 1220 gebouwd geestelijk domein als verblijfplaats van de balje. Hij was het hoofd van de kruisvaarders van de Duitse Ridderorde. Ridderidealen en ziekenzorg vormden de twee pijlers van deze orde, In hun handen smolten kruis en zwaard ineen.
Het kasteeldomein beleefde gouden jaren tussen de 16e en 18e eeuw. Op het eind van de 18e eeuw verdreven de Fransen de Duitse Orde. In 1797 kocht Guillaume Glaes het domein, Zij verre nazaat Armand Roelants du VIvier (1889-1974) werd de laatste bewonder. Momenteel behoort het domein tot de Staat als cultuurtempel van Vlaanderen.

Alden Biesen bij nacht

Alden Biesen bij nacht

Armand Roelants du Vivier

In de persoon van acteur Jan Decleir neemt Armand Roelants du Vivier ons nu mee door de achthonderd jaar historie van zijn domein tijdens Bilzen Mysteries. Zelf was hij ook een groot mysterie “Bijna iedere landbouwer had grond van hem En die moesten voor tegenwaarde gaan werken. Maar geld was er nooit.”, herinnert een bewoner zich.

Gek of geniaal. Roelants du Vivier met fiets en regenjas

Roelants du Vivier,met fiets en regenjas

Genoelselderen

Valkbij Alden Biesen bevindt zich het in de 19e eeuw gebouwde Genoelselderen. Gelegen aan de oude Romeinse heirbaan Tongeren-Maastricht is dit sinds 1990 een wijnkasteel en het enige van België. Over een oppervlakte van 22 hectare liggen wijngaarden verspreid met als druiven chardonnay en pinot noir. Daarvan stoken ze ook een heerlijk distillaat. Bestel je een kopje koffie dan serveren ze dit erbij. Zoals je bijna overal in deze regio een distillaat of likeurtje krijgt bij een kopje koffie.

Haspengouw, kasteel Genoelselderen

Haspengouw, kasteel Genoelselderen

Jaap van Rennes

De 80plusser eigenaar Jaap van Rennes verdiende destijds veel geld als verkoper van hotelporselein en andere horeca-artikelen. Hij had 400 mensen in dienst. In 1990 besloot hij te gaan rentenieren. Maar niets doen was niet voor Jaap van Rennes.
Hij vertelt. “We hadden in Lanaken een villa met personeel. In de garage stonden een Rolls Royce en een Jaguar 12 cilinder. Op de Middellandse Zee lag een groot jacht. Allemaal mooi, maar we hadden niets te doen. We zochten een nieuw doel in ons leven.”
Hij besloot het kasteel met tachtig hectaren grond te kopen. “Ik wilde daar een golfterrein van maken. Totdat ik duizenden lege flessen vond.  Er werd hier al Romeinse tijd tot Napoleon wijn verbouwd, ontdekte ik. Toen viel de puzzel in elkaar.”

Haspengouw, Jaap van Rennes, eigenaar van wijnkasteel Genoelselderen

Haspengouw, Jaap van Rennes, eigenaar van wijnkasteel Genoelselderen

Tips voor bezoek aan cultureel erfgoed in Haspengouw

  •  Alden Biesengebouwd in 1220 door de Duitse Orde is ze nu het cultureel centrum van Wallonië.
  • Bilzen Mysteries: tijdens een klank-en lichtspel beleef je met behulp van een tablet acht eeuwen historie.
  • Wijnkasteel Genoelselderen; gebouwd in de 19eeuw is het nu het enige wijnkasteel van  België.

Wist je dat het vlakbij Genoelselderen plaatsje Millen een waterburcht (1365) eeuw heeft? Hoog steekt ze boven de omringende velden en akkers uit. De restanten getuigen van een rijk verleden. Neem voor informatie contact op met Toerisme Limburg /Haspengouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *