Films die je raken tijdens Internationaal Film Festival Gorinchem

Films. Opening International Film Festival Gorinchem, 28 april 2017, Kees en Evert

Films. Opening International Film Festival Gorinchem, 28 april 2017: Kees en Evert

Films die de wereldproblematiek naderbij brengen stonden op het programma van het Internationaal Film Festival Gorinchem (28 t/m 30 april 2017).  Dankzij het filmtalent van de tienjarige Celesta Holsheimer weet ik nu hoe het voelt om vluchteling te zijn.

Toen Mijn Vader een Struik Werd, Toda helpt Plakkie (Matsen Montsma)

Toen Mijn Vader een Struik Werd, Toda helpt Plakkie (Matsen Montsma)

Films die je blik op de wereld verbreden. Die je laten genieten en je raken. Dat waren stuk voor stuk de zeven door het Internationaal Filmfestival Gorinchem (IFF) gekozen fllms. Ze namen ons mee op een wereldreis van Tunesië en Nederland naar India, Mongolië, Peru en oude culturen Met hun selectie toonden de makers van het IFFG hun passie voor films en het begaan zijn met de veelzijdige wereldproblematiek. Het overtuigende spel van de tienjarige Celesta Holsheimer en de achttienjarige Baya Medhaffar verraste me.

Films over vluchtelingen; groot compliment voor Celeste Holsheimer

Films met passie gemaakt doen je vaak beter dan menig nieuwsbericht ervaren hoe het voelt om bijvoorbeeld vluchteling te zijn. Dat geldt vooral voor de film ‘’toen mijn vader een struik werd’’ met in de hoofdrol de tienjarige Celeste Holsheimer als Toda.
De tienjarige Toda woont in een bakkerij met haar vader (Teun Kuilboer), de beste taartenbakker van het land. Op een dag verandert haar vreedzame wereldje in de hel van oorlog. Haar vader verdwijnt uit haar leven om te gaan vechten voor zijn land, Als herinnering aan hem geeft hij haar een kettinkje. Door het te koesteren voelt ze hem weer even bij zich.
Toda blijft achter met haar grootmoeder (Anneke Blok). Angstig kruipen ze onder tafel om zich te beschermen tegen de overak knallende kogels. Oma vindt het te gevaarlijk worden. In goed vertrouwen geeft oma aan mensen geld om Toda naar een veilig land te brengen. Daar woont ook Toda’s moeder (Noortje Herlaar).
Vlakbij de grens eist de ‘’hulpverlener’’ nog meer geld van Toda. Omdat ze niet genoeg geld heeft eist hij haar kettinkje op. Doet ze het niet, dan laat de mensensmokkelaar (Ali Ben Horsting) het kind alleen achter in het door oolog verscheurde land.

Hartverscheurend fragment uit ''toen mijn vader een struik werd''. Hoewel er al betaald is, met Toda alsnog haar kettinkje afstaan.

Hartverscheurend fragment uit ”toen mijn vader een struik werd”. Hoewel er al betaald is, moet Toda alsnog haar kettinkje afstaan.

Bij het zien hiervan voelde ik de woede in me naar boven borrelen. Tegelijkertijd besefte ik dat dit voor veel vluchtelingen de praktijk is, Zoals meer filmfragmenten mij deden beseffen hoe het voelt om vluchteling te zijn.
Trouwens, ook Plakkie (Matsen Montsma) speelde als Toda’s lotgenootje zijn rol heel overtuigend. Na afloop van de film bleek hij zelfs in de zaal te zitten. Op het podium vertelde hij ons wat het spelen in de film voor hem betekende.

As I open my eyes

Films kunnen je opeens doen beseffen hoe rijk je bent om in Nederland te leven. Een vrij land waar je je eigen mening mag uiten zonder te worden opgepakt. Zoals ik dat zag gebeuren in de  openingsfilm ”As I open my eyes” met in  de hoofdrol de achttienjarige Farah (nieuwkomer Baya Medhaffar)  De film speelt zich af in Tunis in het jaar 2010. Nog even en dan ontbrandt de Jasmijnrevolutie als vooravond van de Arabische lente.
Als lid van een protestband zingt Farah ‘’Met alle problemen in ons land, verliezen mensen hun verstand.’’ Ze geniet van de aandacht. Breekt met haar bezorgde moeder. Trekt in bij haar vriend. En leeft in een droomwereld. Totdat haar ogen open gaan voor de harde realiteit.

Het Internationaal Filmfestival Gorinchem kwam tot stand dankzij de inzet van veel vrijwilligers

Het Internationaal Filmfestival Gorinchem kwam tot stand dankzij de inzet van veel vrijwilligers

Zoals het IFFG stelt: ”Films zijn er om van te genieten en je erdoor te laten raken. Dat geldt ook voor de andere tijdens dit festival getoonde films.
• De kinderen van Juf Kiet; Een jaar lang volgden de regisseurs Petra en Peter Lataster juf Kiet en haar klas met kinderen overal vandaan.
• Lion; over de Indiase jongen Saroo Brierley. Op vijfjarige leeftijd moet hij in zijn eentje zien te overleven in Calcutta, waar hij de taal  niet kent.
• Down to earth: Rolf en Renata reisden met hun gezin over de hele wereld om te spreken met stamhoofden en oude wijzen van oude culturen.
• The eagle huntress; In het Mongoolse Altajgbergte jagens mannen vanouds op arenden, maar het meisje Aisholpan leerde het vanaf kinds af aan van haar vader. Zal ze door haar gemeenschap worden geaccepteerd?
• Magallanes: In Peru hoopt een taxichauffeur de open wonden van een 20 jaar geleden verkracht vrouw te helen door een kolonel te chanteren.

Wist je dat?

Wist je dat dit festival mede tot stand kwam dankzij Mooi Gorinchem? Zij laat je Gorinchem als pittoreske vestingstad ontdekken.

Intussen hoopt het IFFG dit festival op de kaart te hebben gezet als jaarlijks terugkerend evenement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *