De cast van Jesus Christ Superstar: op naar Grand Final

De cast van film en musical Jesus Christ Superstar, Ted Neeley, Yvonne Elliman en Barry Dennen, foot: Marianne Visser van Klaarwater

De cast van film en musical Jesus Christ Superstar, Ted Neeley, Yvonne Elliman en Barry Dennen, foot: Marianne Visser van Klaarwater

De cast uit de film en musical van Jesus Christ Superstar treedt in Ahoy op 5, 6, en 7 mei tijdens the Grand Final voor de allerlaatste keer op in Nederland. Op zaterdag 6 mei is songwriter Tim Rice zelf aanwezig.

De cast voelt zich met elkaar verbonden als familie

De cast voelt zich met elkaar verbonden als familie

De cast uit film en musical van Jesus Christ Superstar wordt tijdens the Grand Final begeleid door een orkest van 32 man. Als speciale gasten treden op Barry Dennen en Yvonne Elliman. Jarenlang speelden ze de rol van resp. Pilatus en Maria Magdalena. Ted Neeley speelt zelfs nog 45 jaar na het uitkomen van de film de hoofdrol van Jesus. Op 2 mei ontmoette ik hen in Ahoy tijdens een presentatie aan de Nederlandse pers.

Yvonne Elliman

Yvonne Elliman behaalde in 1970 de 28e plaats in de Amerikaanse Hitparade met de door Tim Rice geschreven song ‘’I don’t know how to love him’’. Als achttienjarig voelde ik me diep van binnen geraakte door dit lied. Juist in die tijd beleefde Nederland de seksuele revolutie. Tja, en dan wilde ik dit lied nog we eens zingen. Niet wegens de film maar vooral bij het op zoek gaan naar die ene ware liefde.

Op zoek naar een bureaustoel

Intussen laat de cast van Jesus Christ Superstar op zich wachten. En dat terwijl het Ahoy zowel voor de auto als met het openbare vervoer gemakkelijk bereikbare is. Voor de cast blijkt het een doolfhof te zijn. Trouwens, ze zoeken ook een bureaustoel. Wat ze daarmee nu moeten?
Dankzij Maxim Bezembinder (o.a. van TEC Entertainment) lukt het toch om de cast binnen te loodsen compleet met bureaustoel. Onder grote hilariteit laat Yvonne zich door Barry  Dennen en Ted Neeley voortduwen. Wat blijkt? Nadat ze vanuit haar woonplaats Honolulu was geland op Schiphol struikelde ze. Ondanks de pijn lacht ze zoals steeds warm en betrokken.

Yvonne Elliman

Yvonne Elliman

De cast van Jesus Christ Superstar voelt als familie

Evenals Ted Neeley en Barry Dennen speelde ze ook al mee in de in 1972 in Israël opgenomen film Jesus Christ Superstar. In 1974 kreeg ze daarvoor een nominatie voor een Golden Globe. Gelouterd met verschillende tophits (o.a. Eric Clapton ‘’love me’’ en ‘’íff I cann’t have you’’) zegt ze over ‘’JC Superstar”. ‘’Na al die jaren voelen we ons bij elkaar betrokken als familie.”

Barry Dennen, foto: Marianne VIsser van Klaarwater

Barry Dennen, foto: Marianne VIsser van Klaarwater

Barry Dennen

Die betrokkenheid van de cast bij elkaar zie ik ook bij Barry Dennen. In 1970 vroegen Andrew Llyod Webber en Tom Rice voor de rol van Pilatus in het conceptalbum van JC Superstar. In datzelfde jaar speelde hij ook de rol van Mendel in de film Fiddler on the Roof. Toch speelde hij ook de rol van Pilatus in de film JC Superstar.
Van de beginjaren herinnert hij zich nog de binnen de kerk gevoerde protesten tegen de film. Of dat van invloed was op zijn spel? “Totaal niet, het is gewoon werk ‘’, antwoordt hij laconiek.
Wat me opvalt, is zijn geringe lengte. Klein maar dapper en groots, noem ik hem. Zoals dat ook blijkt uit zijn autobiografie over zijn relatie met Barbara Streisand. In de jaren zestig woonde hij een jaar met haar samen. In 1997 publiceerde hij daarover zijn autobiografie: My life with Barbara: A Love Story.

Ted Neeley kijkt samen met de cast uit naar The Great Final, foto: Marianne Visser van Klaarwater

Ted Neeley kijkt samen met de cast uit naar The Great Final, foto: Marianne Visser van Klaarwater

The Grand Final: cast uit film JC Superstar voor het laatst in Nederland

De cast presenteert zich van 5 t/m 7 mei tijdens The Grand Final samen met:
• Musical Carolina Dijkhuizen:  Ze speelde o.a. de hoofdrol in The Lion King. Nu presenteert ze The Grand Final. ‘’Ik verheug me er ontzettend op om deze rockmusical te presenteren’, zegt ze,
• Een orkest van 32 man sterk. Zij beleidt de cast.
• Tom Rice: Hij schreef het ontroerende ‘’I don’t know how to love him’’ en ander songs uit Jesus Christ Superstar.

Wist je dat?

Wist je dat Ted Neeley naast rollen in andere musicals meer dan 5000 keer de rol van Jesus in JC Superstar speelde? ‘’Ik zou deze rol nog dolgraag vijfduizend keer wllen spelen’’, zegt hij. ‘’In 1973 was ik nog maar een baby-Jezus. Sindsdien heb ik me enorm ontwikkeld. Ik wou dat ik toen had gevoeld wat ik nu voel. Dan zou de film nog expressiever zijn geweest.”
In 2016 had ik een uitgebreid interview met hem.

Wil je deze allerlaatste kans om Ted Neeley in de rol van Jesus Christ Superstar te zien niet missen? Bestel dan snel je kaarten om dit spektakel bij te wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *