Carolina Dijkhuizen: Grand Final Jesus Christ Superstar

Carolina Dijkhuizen met Yvonne Elleman, Ted Neeley en Barry Dennen

Carolina Dijkhuizen met Yvonne Elleman, Ted Neeley en Barry Dennen

Carolina Dijkhuizen presenteerde van 5 t/m 7 mei in het AHOY the Grand Final van Jesus Christ Superstar. Het was de allerlaatste kans om Ted Neeley nog een keer te zien schitteren in de rol van zijn leven. Liefst 39.000 mensen bezochten het evenement. Wat trok hen?

Yvonne Elliman en Barry Dennen toen en nu samen met Carolina Dijkhuizen

Yvonne Elliman en Barry Dennen toen en nu samen met Carolina Dijkhuizen

Carolina Dijkhuizen kreeg er al van te voren kippenvel van. “Het wordt zoooo mooi!” liet deze musicalster weten. Ze is niet de enige die diep geraakt wordt door Jesus Christ Superstar. Jesus Christ Superstar trekt al 45 jaar volle zalen met na afloop steeds staande ovaties. Op 6 mei dwalen in het Ahoy mijn ogen langs de 13.000 aanwezigen en vraag ii me  “wat trekt zoveel mensen”.

Carolina Dijkhuizen, wel gelovig niet kerks

Bij Carolina Dijkhuizen speelt wellicht ook het geloof een rol. Zo zong ze ook voor het Kerstfeest op de Dam. Aan de Strijdkreet vertrouwde ze toe wel gelovig te zijn, maar niet kerkelijk. “Thuis ben ik christelijk opgevoed. Mijn ouders gaan nog steeds elke zondag naar de kerk en zingen in het kerkkoor. Zelf ben ik ook gelovig, al ga ik niet meer naar een kerk.”

Andrew Lloyd Webber en Tim Rice, niet volgens de Bijbel

Andrew Llyod Webber en Tim Rice volgenden niet de Bijbel. Terwijl Judas nauwelijks genoemd wordt in de Bijbel, speelt hij in film en musical als tegenpool van Jesus (Ted Neeley) een hoofdrol. Dat leidde in de 70er jaren tot boycot door kerkgenootschappen. Zoals het barricaderen van de theaterdeuren.
Tegelijkertijd zag de flower power de film met zijn ijzersterke teksten en rockmuziek als een middel van protest tegen de toenmalige maatschappij.
Zo leidt het lied ‘’poor Jeruzalem’’ tot de vraag: wat is macht? Wat is glorie? Ondanks zijn 74 jaar zong Ted Neeley het lied zeer overtuigend met als slotzin: om de dood te overwinnen, hoef je slechts te sterven.

Ted Neeley als Jesus Christ en Judas, foto Margot de Heide

Ted Neeley als Jesus Christ en Judas, foto Margot de Heide

Jesus gezien door de ogen van Judas

In Jesus Christ Superstar volgen we Jesus tjdens zijn laatste dagen op aarde gezien door de ogen van Judas  (Feysal Bonciani). Hij verwacht dat Jesus de Romeinse macht zal omwerpen, maar raakt daarin teleurgesteld. Door de houding van Jezus brengt Hij hen zelfs allen in gevaar, meent  Judas. Woedend zingt hij:  Listen Jesus I don’t like what I see.(Luister Jezus, wat ik zie, bevalt me niet).

Is het leven maakbaar, of ligt alles in de handen van God?

In hoeverre hebben we zelf invloed op ons leven? Volgens Jesus Christ Superstar ligt alles in de handen van God. Op de vraag van Pilatus hoe of hij Jezus kan helpen, antwoordt Jesus: “Everything is fixed and you can’t change it”. (Alles ligt vast en ook jij kunt daaraan niets veranderen).
Nostalgie uit de periode van flower-power, ritmische rockmuziek en prachtige operastemmen zorgden 45 jaar lang voor volle zalen en staande opvaties. Aangevukd met een orkest van 32 leden en lichteffecten was the Grand Final van Jesus Christ Superstar vooral groots en overweldigend.

Carolina Dijkhuizen presenteerde the Grand Final

Na afloop van the musical presenteerde Carolina Dijkhuizen the Grand Final. Het werd een terugblik op 45 jaar Jesus Christ Superstar met een hommage aan de in 2004 overleden Carl Anderson (Judas).
Zelf speelde Carolina hoofdrollen in musicals als the LIon King, Sister Act Aida en the Bodyguard. Nu interviewde ze Ted Neeley, Yvonne Elliman en Barry Dennen. Samen speelden ze al in de film uit 1972 de rol van Jesus Christ Superstar, Maria Magdalena en Pontius Pilatus. ”Could we start again” (zoude we opnieuw kunnen beginnen) zongen ze aan het slot van the Grand Final.

Maxim Bezembinder biedt namens TEC Entertainment aan Ted Neeley een mooie bos bloemen , foto Jim Hoogendorp

Maxim Bezembinder biedt namens TEC Entertainment aan Ted Neeley een mooie bos bloemen , foto Jim Hoogendorp

TEC Entertainment

The Grand Final is voorbij, maar Tec Entertainment  gaat verder, met:

  • Carmina Burana: 8 t/m 18 november 2017
  • The West Side Story: 12 december t/m 15 januari 2018

Wist je dat?

Wist je dat TEC Entertainment unieke, internationale theater en live-entertainmentproducties produceert en naar Nederland haalt? Hiervoor werkt TEC Entertainment nauw samen met internationale producenten, creatives en artiesten. TEC Entertainment is altijd op zoek naar vernieuwende bijzondere producties.
Wil je niets missen? Kijk dan op hun website. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *