Chocola en bonbons; wat maakt deze Belgische lekkernij wereldberoemd?

De chocoladewinkel van the Choclat Line in Antwerpen bevindt zich in een door Balthasar Beschey (1708-1766) geschilderd tafreel over het leven van st Jozef, die het tot onderkoning van Egypte bracht.

Chocola bij de the Chocolate Line in Antwerpen. De winkel  bevindt zich in een door Balthasar Beschey (1708-1766) geschilderd tafreel over het leven van st Jozef, die het tot onderkoning van Egypte bracht. Ook de hond is geschilderd.

Chocola, bonbons, pralines en macarons zijn trendy in Antwerpen. Trendwatcher Bert van Thilborgh nam me op 23 mei mee naar de beste en lekkerste adresjes tijdens een culturele wandeling door de stad.

High tea bij Queen-A, vooraan trendwatcher Bert van Thilborgh, daarnaast Marianne Visser van Klaarwater

High tea met bloggers en uiteraard chocola bij het pas geopende Queen-A-hotel/restaurant, vooraan trendwatcher Bert van Thilborgh, daarnaast Marianne Visser van Klaarwater

Chocola kent een rijke culturele historie. In Mexico ontdekten de Maya’s en Azteken haar speciale krachten ver voor de komst van Columbus.

Trendwatcher Bert van Thilborgh kiest voor chocola

In Arabië bereidden haremdames een kop chocola voor de sultan in de hoop om een nachtje slapen met hem.Al kwam van dat laatste niet veel terecht. Chocolade is goed voor het libido en voor het geluksgevoel.
Kortom: voor trendwatcher Bert van Thilborgh zijn er genoeg redenen om zich in chocola te verdiepen. Vooral om de talloze winkels van bonbons,  macarons en andere chocola in zijn woonplaats Antwerpen.

Chocola, Joost Arijs, best prix of Belgium

De door trendwatcher Bert Thilborgh gekozen adresjes bevinden zich op loopafstand van het Centraal Station  Zoals Joost Arijs. In 2013 won hij met zijn winkel in de Vlamingstraat van Gent’’ de best prix of Belgium’’.  In 2016 opende hij ook een winkel in diamantstad Antwerpen.
Joost Arijs staat voor het eerlijke ambacht met hoogwaardige producten. Puur en zuiver, zonder tierelantjnen en andere opsmuk zorgen zijn bonbons voor een explosie van smaken. Zoals ook de bonbon met de naam diamant, die trouwens niets met de diamantstad van doen heeft.

chocolade in Antwerpen, Joost Arijs

chocolade in Antwerpen, Joost Arijs

Chocolate line, eigen cacao-plantage in Yucatan

We lopen verder naar de Meir, de grote winkelstraat van Antwerpen. Op Meir 50 opende Dominique Personne met zijn vrouw Fabienne Destarque in 2010 the Chocolate Line. Alles straalt hier gewaagde elegantie. De cacao komt van een eigen plantage uit Yucatan Daar houden Dominique en Fabienne  ook bijen voor de honing en hebben ze een kruidentuin.

Paleis aan de Meir; vorstelijk en kostelijk

Vorstelijke elegantie, want Meir 50 is een voormalige paleis midden in het kloppend hart van Antwerpen. In 1745 gebouwd door een superrijke Antwerpse ondernemer, kocht keizer Napoleon het later aan en liet het verbouwen, Uit die tijd zie je nu nog twee zalen, waaronder de keuken, Later verbleef koning Willem I er geregeld. Koning Leopold II liet er een imposante Spiegelzaal aanleggen.
Vorstelijk en kostelijk zijn de creaties van chocola. Zoals een chocolade met gerookt spek, limoen van eigen plantage in Mexico en andere hoogstandjes. Zoals Dominique Personne zegt: “Chocola is als een vrouw, je moet er de tijd voor nemen.”

Chocolade bij de choclat line Antwerpen

Chocolade bij de choclat line Antwerpen

Royce, samenwerken met Japan

We lopen verder naar de Wapper, waar zich ook het Rubenshuis bevindt. Op nummer bevindt zich chocolaterie Royce. Sinds 2016 werkt de eigenaar samen met de Japanse chocolademaker Yasuhiro Yamazaki. Trouwens, in 2016 vierde België ook 150 jarige bestaan van de handelsband tussen Japan en België.
‘’De heer Yamazaki maakte zelf een machine om Japanse chocolade te maken. Dat groeide uit tot een chocolade-imperium met 93 winkels in Azië, de VS, Oceanië en het Midden-Oosten. Maar in Europa kwam hij niet verder dan Rusland. Toen hij in 2016 ere-consul van België werd vond ik het tijd worden om met hem samen te gaan werken, zegt, Marc Van Autreve, eigenaar van Royce.

Grote liefde voor Antwerpen

De smaak van de romige bonbons starten met een romige cacao-smaak die zich ontwikkelt in de mond en zorgen voor een lange nasmaak met daarin vooral cacao. Terecht worden de bonbons dan ook niet in Japan maar in België gemaakt. Yasuhiro Yamazaki, wil gewoon leren en beter worden vanuit zijn grote liefde voor België en dan met name voor Antwerpen,” aldus van Autreve.

chocola in allerlei vormen, zelfs als hooggehakte damesschoen bij Roy

chocola in allerlei vormen, zelfs als hooggehakte damesschoen bij Roy

DelRey: al 60 jaar een begrip in Antwerpen

Onze chocoladetour eindigt bij chocolaterie delRey, appelmanstraat 5. Wijd en zijd staat zij bekend om haar verfijnde smaken en verrassende creaties. ‘’Wij komen helemaal vanuit Gent naar del Rey om voor de kerst chocolade en taarten te kopen’’, vertrouwt een klant me toe.

chocola in Antwerpen, del Rey

chocola in Antwerpen, del Rey

De 4 beste adresjes voor chocola in Antwerpen

Joost Arijs; hier proefde ik de bonbon met de naam diamant. Deze heeft niets te maken met Antwerpen als diamantstad, maar wel met een explosie van smaken met vooral vanille en karamel.
• The Chocolate Line ; Hier proefde ik de spannende combinatie van bonbons met gerookt spek. Het bevatte piepkleine stukjes kaantjes.
• Royce ; vooral de aanvankelijke romige smaak gevolgd door een mooie smaakontwikkeling  van cacao in de mond en aangenaam lange nasmaak vielen me hier op.
• Delrey ; een mooi stukje pure ambachtelijk gemaakte chocola om intens van te genieten.

Wist je dat?

Wist je dat chocolaterie DelRey al ruim 60 jaar een begrip is in Antwerpen?  DelRey bestaat sinds 1939 in Antwerpen en heeft drie vestigingen in Japan Adèle Raymaekers nam het bedrijf in 1949 over en gaf het de naam “Maison Ray” dat later DelRey zou worden. De winkel kwam in 1983 in handen van Bernard Proot en Anne Seutin, beiden met een grote passie voor chocolade en zoetigheden.

Kortom: wil je je laten onderdompelen in de fascinerende wereld van chocola? Kom dan naar Antwerpen.

Soms schrijf ik ook over Vlaanderen, zoals over de heer van Alden Biesen.

Eén gedachte op “Chocola en bonbons; wat maakt deze Belgische lekkernij wereldberoemd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *