Antwerpen ontdekken in een oldtimer met Jamil Valckx van Voyage Local    

Antwerpen ontdekken met Voyage Local, een initiatief van Jamil Valckx

Antwerpen ontdekken in een heuse oldtimer met het accent op de volkscultuur.  Dat kan dankzij het initiatief van Jamil Valckx. Het project kreeg gestalte dankzij Bizidee. Zij helpen kleine zelfstandigen op weg. Op 25 mei 2017 mocht ik mee in de Renault Estafette uit 1963.

Antwerpen ontdekken met Voyage Local

Antwerpen ontdekken met Voyage Local

Antwerpen ontdekken zoals ik het ondanks mijn vele bezoeken nooit eerder zag. Dat is voor mij een rondrit met voyage local. Neig ik er tijdens standrondritten soms toe om in slaap te sukkelen zo niet bij Voyage Local.

Antwerpen ontdekken: Anekdotes en verhalen

De anekdotes en verhalen vol folklore hielden me klaarwakker. Ik zag, rook, hoorde, proefde en voelde als het ware de historie van lokale wijken en buurten. Elk met zijn eigen verhaal. Contrastrijk en boeiend.

Antwerpen ontdekken: Dock & Walls of Antwerp

Antwerpen kende ik als de stad van Rubens, maar dankzij Voyage Local nu ook als de stad van de ‘’cupidovrouwtjes’’. Met dit zelf bedachte woord bedoelt Jamil de hoertjes die bij de haven actief waren. Hij vertelt erover tijdens de tour ‘’Docks & Walls of Antwerp’’.
Vanaf de haven vetrokken ook duizenden Joden naar Amerika. Ze hoopten daar een beter leven te vinden, zoals de vluchtelingen uit Syrië en andere landen nu hier in Europa. Het Museum Red Star herinnert nog daaraan.

passagiers aan boord van de Red Star Line (Museum Red Star, Antwerpen

passagiers aan boord van de Red Star Line (Museum Red Star, Antwerpen

Antwerpen ontdekken als koekenstad

Kende ik  Antwerpen voorheen als stad van kunst, mode en diamanten. Dankzij Voyage Local ken ik haar nu als ‘’koekenstad’’. Met dit zelf bedachte woord wijst Jamil op vele koekfabrieken. “Elk had zijn eigen geur. Zo rook het bij het Centraal Stations naar de koekjes van ‘’de Beukelaere’’. Bij Antwerpen-Zuid naar de Bastognes van Parrein hier bij de haven naar ‘’Grain d’Anvers’’ vertelt Jamil.

Antwerpen ontdekken als koekenstad

Antwerpen ontdekken als koekenstad

Street Life of Antwerp

De havenwerkers  leefden in de Seefhoek. Meer over deze arbeidersbuurt hoor ik tijdens de tour ‘’Street Life of Antwerp’’. Deze rondrit gaat naar buurten waar de mensen meer op straat leefden. Of in de cafés. Zo telde de Seefhoek op 20 huizen wel 25 cafes.
In de Seefhoek dronken ze destijds een Seefbier. Wegens het lage alcoholgehalte betaalde je voor dit bier weinig accijns. Totdat de staat besloot om de accijns te verhogen. ‘’Dat pikten ze in de Seefhoek niet”, vertelt Jamin. ‘’Uit protest gingen ze het seefbier begraven.”
Inmiddels bracht de Antwerpse Brouw Compagnie het seefbier in 2012 opnieuw op de markt. Het is een troebel blond bier met een kruidige smaak en een alcoholgehalte van 6,5%.

Antwerpen ontdekken als de stad van glamour

In fel contrast met de Seefhoek (voedingsbodem voor het Vlaams Blok) en het multiculturele Borgerhout staat de wijk Zurenborg. Hier vind je paleizen van huizen. Statig en indrukwekkend. Hier wonen mensen van stand. Jamil vertelt er boeiend over tijdens de tour ‘’Glorious Antwerpen’’
Tijdens de protestgeneratie van de 60er jaren wilde bijna niemand er wonen. De wijk raakte in verval vooral door het grote aantal leegstaande panden. Vanaf de jaren 70 raakte Zurenborg als woonwijk  vooral gewild bij kunstenaars, intellectuelen, politieke wereldverbeteraars en andere “alternatievelingen”.

Voyage Local, Antwerpen, Zurenborgh

Voyage Local, Antwerpen, Zurenborg

Hotel-restaurant Queen A

Na deze boeiende tocht brengt Jamil me naar het pas geopende boutique-hotel Queen-A. Het ligt aan het fraaie Koningin Astridplein, vlakbij het Centraal Station van Antwerpen. Hier wacht ons een verrukkelijk tapasmenu. Asperges, gehaktballetjes in tomatensaus, zalm en als slot een verrukkelijke punt aardbeien cheesecake om intens van te genieten.
In dit hotel voel ik me meteen thuis. Vooral in de gezellige receptie  comfortabele slaapkamer, en het zonnige terras. Daar nemen we een lekker glaasje wijn. Om ons heen staan gebouwen in strakke lijnen. ‘’Vroeger stonden hier koetsjes met paarden en lagen er statige huizen. Nu is het vooral strak en modern’’, mijmert Jamil. Tijden veranderen.

Queen A, tapasmenu, met bloggers, trendwatcher Bert van Thilborgh (naats mij) en Jamil Valckx (tegenover mij)

Queen A, tapasmenu, met bloggers, trendwatcher Bert van Thilborgh (2e rechts van mij) en Jamil Valckx (tegenover mij)

Antwerpen ontdekken: Tips van Jamil Valckx

Red Star.  Het verhaal in beeld en geluid over de twee miljoen mensen die vanaf Antwerpen overstaken naar Amerika in de hoop op een beter bestaan.
• Cafétour van Voyage Local; aan de Brouwershaven lagen vroeger wel zo’n 18 brouwerijen.
• De vele Mariabeeldjes in de studentenbuurt. Waar deze stonden kregen de bewoners gratis straatverlichting. Monniken kwamen deze aansteken.
Zomerbarretjes: aanrader is: Bar Panique, gezellig voor alle leeftijden.
• Café de Vogelenzang; gezellig volkscafé op de Lange Beeldekensstraat 116.

Wist je dat?

Wist je dat Voyage Local ook een combitour biedt?  Tijdens deze tour zie je zowel de volksbuurten als het chique Zurenborg. Een tour vol contrasten.

Kortom: wil je Antwerpen eens van binnenuit leren kennen? Neem dan contact op met Voyage Local. Minimale groepsgrootte 5 personen. Prijs: 20 euro per persoon. Duur: 1 uur en 3 kwartier.

4 gedachten over “Antwerpen ontdekken in een oldtimer met Jamil Valckx van Voyage Local    

  1. L. En M. V.d. Toorn

    Hallo Jamil, wat hebben wij, Marijke en Leo v.d. Toorn zaterdag genoten van de stadstour met je ontzettend leuke en leerzame verhalen in die supergave okdtimer! We hebben het aan onze neef aan de Waalse Kaai ook verteld. Hij woont al 25 jaar in Antwerpen, is machinist op de grote vaart geweest , is al 14 jaar met pensioen. Hij kan ook zulke mooie verhalen vertellen. Heeft alle wereldzeeën bevaren. Zo’n stadstour heeft hij nog nooit gedaan. We hebben hem je kaartje gegeven en wie weet meldt hij zich nog eens als hij zijn bezoek Antwerpen wil laten zien.
    Nogmaals dank, het was top!

    Groet van ons beiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *