Overvloed: workshop om je gaven en talenten optimaal te leren benutten

''Overvloed'' was in Ede op 5 juni het thema voor 50 jaar KCV. Internationaal werd het gouden jubileum gevierd in Rome. met paus Franciscus I

Overvloed was in Ede op 5 juni het thema voor 50 jaar KCV. Internationaal werd het gouden jubileum gevierd in Rome. met paus Franciscus I

Overvloed was het thema van 50 jaar KCV.  Op de vooravond van pinksteren (3juni) vierde paus Franciscus in Rome met duizenden gelovigen het gouden jubileum. Op 5 juni vond het feest in Ede plaats. Marianne Martens hield een boeiende workshop over ”leven in overvloed”.

Overvloed van gaven en talenten. Hoe benut je dat? Daarover sprak Marianne Martens tijdens haar workshop tgv 50 jaar KCV

Overvloed van gaven en talenten. Hoe benut je dat? Daarover sprak Marianne Martens tijdens haar workshop tgv 50 jaar KCV

Overvloed

Overvloed zien we in de supermarkt. Op de schappen zien we allerlei soorten thee, koffie en andere producten. Over geestelijke betekenis van overvloed lezen we in Johannes 10: 7-10 “Ik ben gekomen opdat zij leven zouden bezitten en wel in overvloed’’. Overvloedig zijn ook de door God aan ons geschonken gaven en talenten. Marianne Martens riep tijdens haar workshop ‘’overvloedig leven’’ het volgende beeld op. ‘’We zitten met zijn allen voor een gedekte tafel. We mogen pakken wat we pakken willen. Maar zitten we met onze handen vastgebonden, dan kunnen we niets pakken.’’

Vrij worden door jezelf te zijn

Vrij worden we pas door gewoon onszelf te zijn, zoals Marianne stelde. “We zijn gemaakt naar het voorbeeld van God. Hij houdt van ons om wie we zijn. God wil niet dat we prestaties leveren, maar is gericht op wie we zijn. De hemel krijg je aangereikt. Elke dag opnieuw.’’
Marianne stelde ons voor de keuze tussen overvloed of leven in overvloed. Tussen een masker opzetten of gewoon jezelf zijn. Marianne: “ Bij leven in overvloed gaat het niet om te kiezen uit allerlei soorten koffie. Bij leven in overvloed gaat het erom jezelf opzij zetten. Dat pure, dat enkel ontvangen is leven in overvloed.’’

Eigen rugzak

Dat pure zie je vooral bij kinderen, maar minder bij volwassenen. Marianne wees ons erop dat ieder mens gebeurtenissen uit het verleden met zich meedraagt. Daarbij heeft ieder zijn eigen rugzak. Marianne: “Alles wat we doen is een vrucht van wat we ooit gezaaid hebben. We zij geworden door wie we geweest zijn.’’

Leven in overvloed is overlaten aan de ander wat van de ander is

Leven in overvloed is overlaten aan de ander wat van een ander is. In onze onwetendheid zien we vaak bij de ander gaven die we zelf zouden willen bezitten, zoals genezing en profetie. Marianne riep ons op om op te houden met dat spiegelen. ‘’Gebruik liever je eigen gaven’’, stelde ze. ‘’Behoed je ook voor een zin zoals: Je mag me wel eens dankbaar zijn om wat ik allemaal voor jou gedaan heb. Vaak komen deze gevoelens voort uit een gevoel van ontevreden zijn. Met als gevolg zelfmedelijden en de gedachte ‘’ze moeten me altijd hebben. Maar als God littekens bij je weghaalt, wat heb je dan nog te klagen?’’

Overvloed van talenten, een gave van God met als inspiratiebron de Heilige Geest

Overvloed van talenten, een gave van God met als inspiratiebron de Heilige Geest

Leven in overvloed: ophouden om naar jezelf te kijken

Om te leven in overvloed moeten we ophouden om naar onszelf te kijken. Dat is niet zo gemakkelijk. Marianne: ‘ Je eigen comfortzone voelt juist zo prettig. We willen er niet uit. Dit alles vraagt oefening, durf en vertrouwen. Je kan altijd uitstappen op je eigen plek. Bij leven in overvloed gaat het erom dat je weet dat er engelen klaar staan als je eruit stapt. Iedereen wil naar de hemel, maar niemand wil er dood. Eliah wandelde gewoon door.’’

Leren vertrouwen

Hoe leer je God als Vader zien en te vertrouwen zodat je kan accepteren dat Hij alles al heeft gegeven? Marianne: ‘’Wat wij in ons enthousiasme willen, moet er zo snel mogelijk uit. Sommige gaan daarbij eerst door dalen en dan door duisternis.
God maakt zelf je rugzak open en pakt er een ding uit. Maar wil je dat eigenlijk wel kwijt? Je bent door schade en schande wijs geworden. Je zult het op je eigen tempo moeten verwerken. En dat vindt God goed. Hij gaat in Zijn barmhartigheid zo ver dat je niet in een keer alles hoeft te verwerken. Anders zouden we gek worden. Ooit komt de dag dat het er gewoon uit moet. Zo moet je leren omgaan met wat goed voor jou is.’’

Overvloed als een tsunami

Marianne Martens: ‘’Het woord overvloed geeft mij het gevoel van een tsunami. Er komt een dag dat je het zelf moet doen. God schiep geen kippen die vleugellam zijn. Dat zijn ze zelf geworden, Zoals ook wij niet vleugellam geboren zijn, maar dat zijn geworden. Als je weet wat je talenten en gaven zijn, dan moet je leren vliegen. Pas toen ik zelf op de knieën ging, pas toen kwam voor mij de overvloed.’’

Overvloed of gebrek?

Marianne wees erop vooral je zegeningen te tellen. ‘’Schrijf je vervelende dingen op dan ben je snel klaar, Maar schrijf je leuke dingen op dan blijkt dat vrij lastig te zijn. Slechte herinneringen blijven langer hangen dan goede. Heb je slechte herinneringen? Leg ze dan in een denkbeeldige weegschaal en breng deze in balans met positieve dingen.
Zo wordt de wond een litteken. Deze gaat niet weg. Het doet alleen geen pijn meer. Dank God voor alles wat er wel goed ging. Als er geen schaduw te zien valt, zie je ook niet het verschil tussen licht en donker. Daarbij heb je de Heilige Geest nodig om te worden wie je bent. Anders schiet je tekort. Alleen als je je hart durft te openen, gaat er iets veranderen. Daarom heb je ook een doop in de geest nodig.’’

Tips

• Hooggevoeligheid, een miskende gave. Een seminar van 6 t/m 8 oktober 2017. Marianne Martens leert je om gaan met je hooggevoelige gave. Je leert onder andere om je spirituele waarnemingen zuiver te houden.
Celebrate van de KCV. Een unieke combinatie van vakantie en geloofsconferentie. Gebed, lofprijzing, vieringen, stilte, bijbelstudie en elkaar ontmoeten. Celebrate vindt in 2017 plaats van 21-28 juli.
Bouwen aan de Nieuwe Aarde, het lijfblad van de KCV onder redactie van Kees Slijkerman.
• Zing een nieuw lied (1994). Een bundel vol liederen. De titels vormden de bron van inspiratie voor de gebeden in het boek ”omzien naar elkaar”. Een samenwerking tussen iconenschilder Geert Hűsstege (illustraties) en mij teksten). Op 23 november 2016 schonk ik dit boek in Rome aan paus Franciscus.

Wist je dat

Wist je dat we aan Marianne Martens het boek danken ”Hooggevoeligheid, een miskende gave”? Deze bestseller leert je vanuit een christelijke basis omgaan met spirituele gevoelens. Marianne vertaalde dit boek van Christa en Dirk Lűling vanuit het Duits in het Nederlands (Asaph, 2012, ISBN 978-3-940188-56-4).

Op de website van de KCV lees je meer over hun activiteiten. Wil je meedoen aan workshops en andere bijeenkomsten met Marianne Martens? Neem dan even contact met mij op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *