155 aangepaste kamers in museumhotel De Rijper Eilanden in Graft

155 aangepaste kamers voor mensen met en zonder beperking in hotel de Rijper Eilanden in de Rijp
155 aangepaste kamers voor mensen met en zonder beperking in hotel De Rijper Eilanden in De Rijp

155 aangepaste kamers voor rolstoelgebruikers telt museumhotel De Rijper Eilanden. In dit in De Rijp gelegen hotel houden ze er niet van om mensen in een hokje te plaatsen. Met als thema “Recreatie en Toerisme toegankelijk voor iedereen” vond hier op 15 juni een bijeenkomst van Hollandia Netwerk.

155 aangepaste kamers, maar ook veel oldtimers bij hotel de Rijper Eilanden
155 aangepaste kamers, maar ook veel oldtimers bij hotel De Rijper Eilanden

155 aangepaste kamers leek mij wat veel voor een plaatsje als De Rijp. Wat hebben mensen daar nu te zoeken? Zo dacht ik in eerste instantie. Ik veranderde al snel van gedachte na het passeren van de mooie toegangspoort in Jugendstil.

155 aangepaste kamers en kassen vol oldtimers

Op het terrein staan oude trams en bussen. Drie bij het hotel De Rijper Eilanden behorende kassen staan vol oldtimers. Binnen in het zeer sfeervolle hotel met goede keuken is het een en al nostalgie en vooral genieten. Je ziet prachtige oude reclameborden, modelschepen, oude fietsen en zelfs schoenen met een oude leest.
In de open keuken zie ik worst, spek, ham en uiteraard kaas. Tenslotte zijn we in De Eilandspolder, grenzend aan De Beemster. Bij de steiger liggen fluisterboten voor een vaartocht door de stille wateren. Ook zijn er fietsen te huur. Zelf koos ik ervoor om te gaan wandelen in het mooie plaatsje De Rijp.

Hotel de Rijper Eilanden, keuken.
Hotel De Rijper Eilanden, keuken.

155 aangepaste kamers en modelbouw De Rijper Eilanden

Blijf je liever in het hotel? Dan hoef je je er geen moment te vervelen dankzij een enorme collectie modelbouw. Gebouwd van papier-maché zie je zelfs de sint Pieter uit Rome met zijn plein. “De modellen zijn gebouwd van oude melkpakken en fotopapier,’’ vertelt voorzitter Boudewijn Leeuwenburg. Hij is niet alleen voorzitter van Hollandia Netwerk maar ook van Stichting Modelbouwmuseum. Hun collectie zien we in hotel de Rijper Eilanden. 

Modelbouwgroep De Rijper Eilanden: het Vaticaan en andere kerken gemaakt van oude melkpakken. Foto: Henrica van Loo
Modelbouwgroep De Rijper Eilanden: het Vaticaan en andere kerken gemaakt van oude melkpakken. Foto: Henrica van Loo

Museumhotel met 155 aangepaste kamers

Na dit alles uitvoerig te hebben bekeken namen we plaats in de theaterzaal van hotel De Rijper Eilanden. Voor het plafond lieten de makers zich inspireren door Paradiso te Amsterdam. Geboeid luisteren we naar Mart en Lucy, oprichter van dit museumhotel met zijn 155 aangepaste kamers. Wat hen inspireerde? “We wilden een hotel waarin iedereen zich prettig voelt,’’ vertellen ze.
Bij de vraag ‘’waarom doen jullie dit’’, antwoorden ze: ’’waarom jullie niet? Als je iets doet, maak het dan toegankelijk voor iedereen. Mensen maak je zo blij door hen het gevoel te geven welkom te zijn. Dat geldt voor iedereen. Ook voor mensen met een beperking.”

Nederland op achterstand bij België

Vergeleken bij België sukkelt Nederland achteraan bij het toegankelijk maken van toerisme en recreatie voor mensen met een beperking. Zo bleek uit de lezing van Wouter Schelvis, van stichting Zet (schakel naar sociaal resultaat).
De werkwijze van Zet gaat uit van directe betrokkenheid van de doelgroep van mensen met een beperking bij de ontwikkeling van beleid. Het resultaat is een uitvoerbaar plan dat door alle partijen wordt gedragen. Zoals Zet stelt: “IEDEREEN MOET MEE KUNNEN DOEN, ONGEACHT LEEFTIJD, SOCIALE KLASSE, AFKOMST, OF BEPERKING.”

Eisen voor toegankelijkheid

Schelvis wees ons op het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 betreffende het toegankelijk maken van publieke gebouwen in Vlaanderen. Aanvragen tot stedenbouwkundige vergunningen moeten voldoen aan de eisen voor toegankelijkheid.
Zo ver is Nederland nog niet op het gebied van ’inclusief beleid’’. Integendeel: Nederland loopt voor wat dat betreft ongeveer tien jaar achter. Daarom koos het Hollandia Netwerk voor het thema ‘’toegankelijkheid en gelijke behandeling voor iedereen.

Gewoonweg erop uit

Hoog tijd dus om dat te gaan veranderen. Mensen met een beperking moeten gewoonweg eropuit kunnen. Net als ieder ander. Zoals bij Hotel De Rijper Eilanden met zijn 155 aangepaste kamers. Je voelt je er meteen op je gemak. Ook mensen met een handicap.

Drie vragen bij inclusief beleid

  • Wouter Schelvis wees ons op drie essentiële vragen bij inclusief beleid:
  • Fysiek: met o.a. de vragen: kan ik er komen en er binnen. Kan ik gebruik maken van wat er te doen is? Kan ik er uit?
  • Sociaal: word ik goed geholpen en hoe voel ik me? Voel ik me welkom? Word ik op een juiste manier aangesproken?
  • Informatie: kan ik info lezen en begrijpen? Is het duidelijk wat ik er wel en niet kan doen?
Tenslotte smulden we van een lekker buffet uit de open keuken van de Rijper Eilanden.
Tenslotte smulden we van een lekker buffet uit de open keuken van De Rijper Eilanden.

Tips van 10tips4trips

  •  Gewoon weg. Betrouwbare informatie over de toegankelijkheid van voorzieningen voor mensen met een beperking, hun begeleiders en mantelzorgers.
  • Wij zijn zet. Over participatie voor iedereen aan de samenleving.
  • Bij Hotel De Rijper Eilanden kan je je ook inschepen in rolstoeltoegankelijke boten.
  • Graft-De Rijp zijn mooie plaatsjes om te bezoeken.

Wist je dat?

Wist je dat  Nederland op 14 juli 2016 een belangrijk verdrag ondertekende? Het betreft de VN-resolutie over gelijke behandeling. Ieder mens heeft dezelfde rechten en mogelijkheden om mee te kunnen doen in de maatschappij. Niemand mag meer worden buitengesloten.

Wil je meer weten over Museumhotel De Rijper Eilanden? Kijk dan op de website van de De Rijper Eilanden.

De Stichting Promotie Recreatie en Toerisme vierde op 18 mei 2022 haar 75e Hollandia Netwerk Bijeenkomst. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.