De Vliet: vorstelijk onthaal Orde van den Prince/Den Haag

De Vliet, van links naar rechts: Bert Segier, (Int.Cie Missing Persons),Nicole Hermans (secretaris OvdP/den Haag), Peter Lasschuit en Marianne Visser van Klaarwater. met strohoed jurist Bram Martin,  Janneke Schaafsma

De Vliet, van links naar rechts: Bert Segier, (Int.Cie Missing Persons),Nicole Hermans (secretaris OvdP/den Haag), Peter Lasschuit en Marianne Visser van Klaarwater. met strohoed jurist Bram Martin,  Janneke Schaafsma

Hofwijck. Zo noemde Constantijn Huygens (1596-1687) zijn aan de Vliet gelegen buitenverblijf. In dienst van stadhouder Frederik Hendrik (1584-1647) ontweek hij in zijn vrije tijd het Hof van de Oranjes. Vandaar de naam. De locatie kreeg op zaterdag 17 juni bezoek van de Orde van den Prince/Den Haag tijdens een boottocht over de Vliet.

De Vliet, Hofwijck

De Vliet, Hofwijck

Alle weerprofeten waren op 17 juni de Orde van den Prince goed gezind. De zon liet zijn stralen neerkomen op het water van de Vliet. Samen nam ik met Peter plaats op de achterbank van de rondvaartboot.

Amicitia en Tolerantia

De tocht werd gezellig dankzij de vele vriendschappelijke ontmoetingen. Daarmee deden de leden eer aan de woorden van hun lijfspreuk ‘’amicitia’’ en ‘’tolerantia’’. Dat geldt ook voor de leden die vanavond tijdens het diner toe zouden treden.
Een van hen was Bram Martin. Hij droeg een overhemd met bretels met op zijn hoofd speels een strohoed. Een sprankelend persoon. Als jurist ondersteunt hij de advocaten van de sectie Bouw- en Aanbestedingsrecht. Daarbij staat hij steeds voor de uitdaging om te schakelen tussen talen en culturen.

Nazaat van Guido Gezelle

De tweede kandidaat was Bert Segier. Aan boord vertelde hij Peter en mij over zijn boeiende werk voor de International Commission on Missing Persons (ICMP). Hij is een verre nazaat van Guido Gezelle. ’s Avonds las hij een van diens gedichten voor.‘’Geluk en Schoonheid zit in kleine momenten.’’
De derde kandidaat was de muziekpedagoge Marleen Toebosch. ’s Avonds verraste ze ons samen met haar vriendinnen op een prachtig blokfluitconcert. Nu genoot zij zichtbaar van de boottocht over De
Vliet.

De Vliet, in restaurant Allemansgeest verraste Marleen Toebosch ons op een prachtig concert.

De Vliet, in restaurant Allemansgeest verraste Marleen Toebosch ons op een prachtig concert.

Langs het jaagpad naast De Vliet

Al pratende dwaalden mijn ogen af naar het jaagpad naast De Vliet. Op 12 februari 1642 reed een vrolijk gezelschap per koets vanuit Den Haag naar Hofwijck. Op deze dag ontving de dichter Constantijn Huygens daar zijn eerste gasten.
Vroeger was hij secretaris in dienst van prins Maurits(1565-1625). Na zijn overlijden werd hij secretaris van prins Frederik Hendrik (1584-1647). Om rust te vinden tijdens weekenden en zijn laatste levensdagen ontwierp hij Hofwijck. Toch hield hij liever afstand van het Hof van Oranje. Zoals blijkt uit onderstaand gedicht geschreven op 28 november 1656.

Rust op Hofwijck

Op Hofwijck slaap ik maar, en droom van alle dingen,
op Hoofse en Haagse na: die weet ik te verdringen
met al wat Hofwijcks is, en tong, neus, oog en oor
vermaak bestellen kan. Ik proef, ik ruik, ik hoor,
ik zie met de ogen op, als mensen doen die waken,
maar ’t gaat gelijk men slaapt, en allerhande zaken
zijn hart ontmoeten laat, bij zorgeloos geval.
Drie halve dagen duurt dat slapen, en dat ’s al.

Christiaan Huygens

Ook Constantijns zoon Christiaan Huygens (1629-1695) verbleef graag op Hofwijck, Op zolder staat nog zijn telescoop, Daarmee speurde hij niet naar vrouwelijk schoon aan de oevers van De Vliet.
Integendeel: met de telescoop verruilde hij het aardse voor het hemelse door in de ruimte te staren. Zo ontdekte hij de eerste ring rond Saturnus.
Christiaan Huygens was naast sterrenkundige ook wis-en natuurkundige en uitvinder. Op zolder zien we het door hem bedachte slingeruurwerk. Als een van de eersten schreef hij over sciencefiction. Ook was hij een van de leidende figuren van de zeventiende eeuwse wetenschap.

De Vliet, Hofwijck, de ring van Saturnus

De Vliet, Hofwijck, de ring van Saturnus

Grootste dichter van de Gouden Eeuw

Constantijn Huygens behoort tot de grootste dichters van de Gouden Eeuw. Zijn taalgebruik is complex. Zijn gedichten zijn tijdloos.
Constantijn speelde met woorden. Zichzelf noemde hij in het Latijn ‘’Constanter’’(de Standvastige). Zijn buiten noemde hij ‘’Hofwijck’’, (weg van het hof).

De Vliet, Constantijn Huijgens, living history

De Vliet, Constantijn Huygens, living history

Componist

Hij schreef niet alleen in het Nederlands gedichten. Hij beheerste ook zes andere talen. Naast dichter was Constantijn ook diplomaat en geleerde.
Hij speelde niet alleen op het klavecimbel maar ook op vele andere instrumenten. Als amateur- componist schreef hij ‘Pathodia sacra et profana’ (1647). Als architect bouwde hij het aan De Vliet gelegen Hofwijck. Kortom: zowel vader en zoon zouden waardig lid zijn geweest van de Orde van den Prince.

Orde van den Prince bij Hofwijck, vlnr Nicole Hermans, Marleen Toebosch, voorzitter Willem Gijssels, Peter Lasschuit, Marianne

Orde van den Prince bij Hofwijck, Nicole Hermans, Marleen Toebosch, Janneke Schaafsma, pro-gewestpresident Johan Draulans, voorzitter Willem Gijsels, Peter Lasschuit, Marianne, mevr Cees de Wit, Hendrik Lokere

Tips van 10tips4trips

Hofwijck: door Constantijn Huygens gebouwd buiten. Geopend in 1642. Zowel museum als trouwlocatie. Mooie tuin. Interessant zijn kleine briefjes van Amalia van Solms aan haar man Frederik Hendrik. Ze staan vol adviezen met het oog op diens gezondheid aan het front.
• Rondvaart over de Vliet. De Orde van den Prince/den Haag koos voor haar vaartocht voor Rederij van Hulst.
• De boot vertrok vanaf restaurant Allemansgeest in Voorschoten. Goede keuken en vriendelijke bediening. Hofweg 55, Voorschoten. 55, 2251 LP Voorschoten, tel. 071 576 4175. ’s Avonds vond daar een terugblik plaats over 40 jaar afdeling Den Haag van de Orde van den Prince. Een boeiend verslag staat in de PrincEzine.

Wist je dat?

Wist je dat de afdeling Den Haag de oudste afdeling van Nederland? Een van haar hoogtepunten is de organisatie van de Algemene Ledendag in 2016. Ingrid Rollema hield toen een interessante lezing over Bertha von Suttner, stichtster van het Vredespaleis.
Wil je meer weten over erfgoed aan de Vliet? Kijk dan op de website Erfgoed van Leidschendam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.