Internationaal Koorfestival Haarlem: 10 dagen lang genieten

Internationaal Koorfestival Haarlem. Ilze Rūse, ambassadeur van Letland. Om te komen luisteren naar het Lets koor de Latvian Chamber Singers had ze zes ambassadeurs uitgenodigd.

Internationaal Koorfestival Haarlem. Ilze Rūse, ambassadeur van Letland. Op haar uitnodiging waren zes ambassadeurs aanwezig om te luisteren naar het Lets koor de Latvian Chamber Singers.

In de Grote Bavo te Haarlem vond op 30 juni 2017 de opening plaats van de 9e koorbiënnale. Dit internationaal koorfestival duurt tot en met 9 juli. Samen met zes ambassadeurs en de burgemeester van Haarlem genoot ik van deze eerste avond. 

Internationaal Koorfestival Haarlem werd geopend door het Nationaal Gemengd Jeugdkoor

Internationaal Koorfestival Haarlem werd geopend door het Nationaal Gemengd Jeugdkoor

De openingsavond van het Internationaal Koorfestival Haarlem vond plaats onder de noemer ‘’lost in space’’. Verloren in de ruimte. Dat was niets te veel gezegd. De hoge sopranen van het Nationaal Gemengd Jeugdkoor klonken als een hemels gezang.

Koorbiënnale geopend door Nationaal Gemengd Jeugdkoor

Samen met de bassen, de tenoren en alten van het Nationaal Gemengd Jeugdkoor ontstond een zeer verfijnde harmonie. Het droeg iets van onschuld in zich. Een pril ontstaan bewustzijn van het aardse bestaan. Zoals ook de zangers en zangeressen nog aan het begin van hun leven staan.

Surrexit Christus hodie

Innerlijk bewogen zongen ze het ‘’surrexit Christus hodie’’ van Urmas Sisask (1960). Voor mij klink het even mysterieus als het Maria Vespers van Monteverdi (1567-1674). Ook dit werk was opgedragen aan de Maagd Maria. Maar anders dan bij Monteverdi betrof het nu een lofzang aan de Maagd van Guadaloupe. Sisak schreef deze aubade voorafgaand aan een reis naar Mexico.
Verrassend en heel bijzonder vond ik Virgencita van Arvo Pärt (1935). Gezongen in fortissimo (heel sterk) en hoog bleven de klanken in de grote ruimte van de Bavo nog lang nagalmen. Dat verhoogde de mysterieuze sfeer nog meer.

Nationaal Gemengd Jeugdkoor: topniveau

De kwaliteit van hun zangkunst doet een opleiding op het conservatorium vermoeden. Maar dat is niet zo. De meeste van het Nationaal Gemengd Jeugdkoor volgen nog een middelbare schoolopleiding.
Zoals ook Sofiane van Welie. ‘’Ik zing al zolang ik me kan herinneren’’, vertrouwt ze me na het concert toe. “Zelf woon ik in Den Haag. Andere leden van het Nationaal Gemengd Jeugdkoor komen uit andere plaatsen in Nederland. We oefenen 1x per week. Maandelijks komen we voor een repetitie allemaal bij elkaar. Maar dat hangt vooral ook af van de beschikbare tijd en de intensiteit van het project.”

Geestelijke liederen

Wat betekent het zingen van geestelijke liederen in een kerk voor jou, wil ik weten. “Ik ben niet gelovig’’, erkent Sofiane van Welie. ‘’Maar als ik zing, geef ik alles wat er in me zit. En dat laatste geldt voor ons allemaal.”

Latvian Radio Chamber Singers

Na de pauze was het de beurt aan het Latvian Radio Chamber Singers. De twaalf zangers namen verschillende posities in. Een daarvan zelfs onzichtbaar voor het publiek.
De drie composities van Arvo Pärt (1935) deden me denken aan Gregoriaans met een Russisch Orthodoxe invloed. Breekbaar en teder van karakter met veel lange tonen. Heel bescheiden. Zoals we dat gewend zijn van deze hedendaagse componist van sacrale muziek.

Internationaal Koorfestival Haarlem. Latvian Chamber Singers. Foto: Melle Meivogel

Internationaal Koorfestival Haarlem. Latvian Chamber Singers. Foto: Melle Meivogel

Muziekgolven tijdens Internationaal Koorfestival Haarlem

Drie balletdansers bewogen zich sierlijk op de maat van het Oosters gezang. Twee heren cirkelden om een bloedmooie dame. Hun dans deed me denken aan muziekgolven.
Helaas leidde de dans de aandacht af van de prachtige koormuziek. Daarom sloot ik  op een bepaald moment  mijn ogen. Zo genoot ik intens van de Latvian Radio Chamber Singers.

Internationaal Koorfestival Haarlem, 1 juli, foto: Mellemei Vogel

Internationaal Koorfestival Haarlem, 1 juli, foto: Melle Meivogel

Internationaal Koorfestival Haarlem, lost in Space

Aan het eind van het concert doofde langzaam het licht in de Bavo. De zangers verdwenen. Zo ook Sigvards Klava, dirigent van het openingsconcert van dit Internationaal Koorfestival. En de dansers? Alleen overgebleven zochten ze elkaar op als een ontroerend slot van ‘’lost in space’’.

Droomwereld

Voor mij lag het hoogtepunt van dit concert bij het Nationaal Gemengd Jeugdkoor. Na de pauze vond ik het ballet te afleidend. Daarover dacht Floris Hurts anders. Hij zei; ‘’Je moet je als het ware laten meenemen in een droomwereld.’’
Floris Hurts is sinds twee jaar bestuurslid  van de Haarlemse Koor-biënnale. Als business consultant en management coach schreef hij het boek ’De Business-Compositie’’. Centraal staat daarin de vraag: ‘’wat kunnen bedrijven en instellingen leren van de manier waarop muziek wordt ‘’geproduceerd’’?’’

De Business-Compositie

Floris Hurts over zijn boek de Business-Compositie: ‘’In de sport gaat het om strijd en winnen. In muziek gaat het om harmonie, luisteren, ontroeren, raken. Wanneer een solist aan de beurt is, moeten de anderen hem/haar ondersteunen.’’
Anders dan in de sport en bedrijfsleven gaat het dus niet om het ikke, ikke, ikke. ‘’In de muziek kan je geen machtsspelletjes gebruiken’’, stelt Floris. ‘’Dit vond ik tijdens dit concert fantastisch uitgevoerd. Ik heb er volop van genoten ‘’

Internationaal Koorfestival Haarlem, 1 juli 2017, Grote Bavo.

Internationaal Koorfestival Haarlem, 1 juli 2017, Grote Bavo.

Tips van 10tips4trips

• Ondanks de ontkerkelijking zie ik een toename van sacrale muziek. Ook van het Gregoriaans. Zo vormde de Mariavespers van Monteverdi in 2017 de opening van het Holland Festival. https://www.cultuurblogger.nl/2017/06/06/nationale-opera-monteverdi-mariavespers/
• De Koorbiënnale is te beluisteren op NPO Radio 4 Max Avondconcert.
• Het internationaal Koorfestival in Haarlem beoogt een samenspel tussen zangers, ensembles, locaties en publiek. Daartoe organiseert ze ook de Korennacht, Dat is een fietstocht langs geheime locaties.
• De Koorbiënnale vindt ook plaats in muziekgebouw aan ’t IJ.
• Woodbirds: muzikale wandelingen in de natuur, Voor het eerst organiseert de koorbiënnale wandelingen in de natuur. Wishful Singing. Olga Vocal Ensemble en Ensemble Dialogos laten je genieten van verschillende muziekstijlen.
• Het boek ‘’de Business-Compositie” van Floris Hurts is een uitgave van Van Gorcum.

Wist je dat?

Wist je dat de Koorbiënnale in 2017 voor de 9e keer plaatsvindt. Biënnale betekent bi (2) ale (jaar) dus per 2 jaar.

Wil je meer weten over de locaties en programma? Wil je het Internationaal Koorfestival Haarlem volgen? Kijk dan op de website van de Internationale Koorbiënnale Haarlem.
Wil je meer weten over het Nationaal Gemengd Jeugdkoor? Kijk dan op de website van het Nationaal Gemengd Jeugdkoor.

2 thoughts on “Internationaal Koorfestival Haarlem: 10 dagen lang genieten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *