Lapland: de ongerepte wildernis van ‘t pure noorden

Lapland; onderweg met de Hurtigruten bezoeken we voorbij de Poolcirkel een boerengezin op de Lofoten

Lapland; onderweg met de Hurtigruten bezoeken we voorbij de Poolcirkel een boerengezin op de Lofoten

Voel jij dat ook? De aantrekkingskracht van ongerepte natuurgebieden? Als kind al voelde ik me aangetrokken door de Noordpool. Later vloog ik erover heen. Van Amsterdam naar Tokio en terug. Ik had wel pech. Het was november en stikdonker. En ik vroeg me af: hoe het is om in Lapland te leven?

Lapland: aan boord van de Hurtigruten, voorbij de poolgrens

Lapland: aan boord van de Hurtigruten, voorbij de poolgrens

Iets daarvan proefde ik tijdens een reis met de Hurtigruten. Met deze postboot voer ik vanaf Bergen via de Poolcirkel naar Kirkeness.

Lapland: Een wereld van rust en stilte

Nog zie ik de groene fjorden en het blauwe water voor me. De mysterieuze bergen in een wereld van rust en stilte. De overweldigende natuur badend in het noorderlicht. Zeearenden en dolfijnen.
Langs de enorme ramen van de Hurtigruten gleden de mooiste zeegezichten aan mij voorbijglijden. Zelfs in de sauna! Ook daar waren enorme ramen zonder gordijnen. Toegegeven, dat was wel even schrikken. Sta je daar in je blootje.

Op weg naar Lapland: Culinair genieten

Genieten deed ik. Vooral ook van al die culinaire hoogstandjes. Bij elke halteplaats stond eten uit de regionale keukens op het menu. Zoals mosselsoep en forel gegrild met kruiden en sandefjordsaus.

Lapland: Naar het kamp van de Sami

We beleefden waanzinnige natuur en maakten boeiende excursies. Zoals naar een kamp van de Sami. Een natuurvolk dat leeft in Lapland. Dit gebied strekt zich uit over het noordelijkste gedeelte van Noorwegen, Zweden, Finland en een gedeelte van Rusland.Hier zien we hoe de Sami leven in de ongerepte natuur boven de poolcirkel.

Lapland, foto Voigt Travel, ''Portretten uit pure Noorden"

Lapland, foto Voigt Travel, ”Portretten uit pure Noorden”

Lapland: de natuur als medicijnkast

We kunnen veel van ze leren. Zo gebruiken ze de natuur als een medicijnkast vol geneeskrachtige kruiden en bessen. Hoe ze overleven, leerden we tijdens de excursie ‘Survival in the Arctic’.
We leerden vissen en onze eigen vangst te bereiden. Ook gaan ze bessen plukken en een houtvuur maken. Ook zochten we natuurlijke ingrediënten om daarvan thee te zetten.
Wat ik me vooral ook herinner is de stilte. De eenzaamheid in de ongerepte natuur. Waar het een half jaar lang stikdonker blijft. Zowel overdag als ’s nachts. En waar in de zomer de zon maar niet wil ondergaan! En weer overviel me de gedachte: hoe is het om hier te leven?

Portretten uit het Pure Noorden

Hoe is het om echt te leven in het gebied boven de Poolcirkel? Niet als toerist maar als bewoner. Dat lees ik in het gratis boekje ‘’portretten uit het Pure Noorden’’ van Voigt Travel. Auteur Caroline Vlietstra neemt me mee op reis door Fins Lapland. De laatste wildernis van Europa. Van Rovaniemi op de poolcirkel dwars naar Nuorgam in het uiterste noorden. Een reis van 1570 kilometer.
Voorbij het toeristengedruis opent zich de ziel van de natuurmens. Zoals de Sami. Hun cultuur zou volgens sommige 200 jaar oud zijn. Dat klopt niet. De cultuur is minstens 2000 jaar oud gezien de hier gevonden rotstekeningen.

Lapland: de trots van de Sami

Johanna Alatorvinen is er trots op een Sami te zijn. ‘’Vroeger dachten de Finnen dat het Sami volk dom was. Ze keken op ons neer. In het openbaar mocht je geen Samisch spreken.
Je werd geacht Fins te praten. Ongevraagd vertelde je liever ook niets over je afkomst. Mijn oma heeft daarom de taal van de Sami niet doorgegeven aan mijn moeder. Zelf ben ik trots op mijn afkomst. Ik ben zelfs Samisch gaan studeren. Dat is inmiddels een officieel erkende minderheidstaal.’’

Lapland, aan boord van de Hurtigruten

Lapland, aan boord van de Hurtigruten

Tips van 10tips4trips

• Het boekje ‘Portretten uit het Pure Noorden’. Een boekje met levensverhalen van bewoners uit Fins Lapland. Gratis aan te vragen via de mail: info@voigt-travel.nl of via het contactformulier op de website van Voigt Travel.  
• Saunayoga. In Fins Lapland geniet je van Saunayoga. Dat is een sauna met een hitte van zo’n 50 graden. Een weldaad voor lichaam en geest. Je doet zes speciaal voor de sauna aangepaste oefeningen.
De Hurtigruten. Adembenemend mooie zeereis langs de Noorse kust vanaf Bergen via de Noordpoolgrens naar Kirkeness. Mooie excursie: de Lofoten.

Wist je dat?

Wist je dat het noorden van Noorwegen en/of Finland zich op nog geen drie uur vliegen van Amsterdam bevindt? Voigt Travel vliegt 1 x in het weekend en 1 x door de week rechtstreeks op Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland en op Tromsø in Noord-Noorwegen. Dit in de periode tot en met 29 juli 2017. Kijk voor meer informatie op www.voigt-travel.nl

Al zin in de winter? Kom voor meer info over Fins Lapland, Zweeds Lapland en Noord-Noorwegen naar het Voigt Travel WinterEvent. Tijd en plaats: 30 september en 1 oktober 2017 in het Naarderbos. Iedereen is van harte welkom en de entree is GRATIS. Maak kennis met de reisspecialisten van Voigt Travel, de reisleiders en noorderlicht expert Ruben Weytjens. Er zijn doorlopend presentaties en partners uit komen speciaal over voor deze dag, dus je kunt echt ál je vragen stellen! Kijk voor meer informatie op de website van voigt-travel winterevent..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *