Jubileumconcert André Rieu: in het teken van zijn liefde voor de Roemenen

Jubiluemconcert André Rieu, 21 juli, Vrijthof Maastricht, Marianne Visser van Klaarwater
Jubileumconcert André Rieu, 21 juli, Vrijthof Maastricht, Marianne Visser van Klaarwater

“Wat of mijn geheim is? Hoe kies ik mijn muziek, muzikanten, solisten? Met mijn hart. Als het mijn hart raakt, dan doet het dat bij jou ook.’’ Met deze woorden sprak André Rieu zijn duizenden fans toe tijdens zijn jubileumconcert op 21 juli. Het werd een feest om nooit te vergeten.

Jubileumconcert André Rieu, 21 juli 2017. Vooraan zitten Roemeense dames in klederdracht.
Jubileumconcert André Rieu, 21 juli 2017. Vooraan zitten Roemeense dames in klederdracht.

Maastricht 21 juli 2017. Vanaf het podium kijkt André Rieu uit over het Vrijthof. Tijdens zijn concerten zit het plein steeds weer vol. Ook nu tijdens deze negende avond in een serie van tien concerten ter ere van 30 jaar André Rieu en het Johann Strauss Orkest.

Massale toestroom vanuit buitenland naar Jubileumconcert André Rieu

Uit meer dan 80 landen stroomden mensen naar Maastricht om het Jubileumconcert bij te wonen. Sommige dragen vlaggetjes bij zich om ermee naar André Rieu te zwaaien. Vooraan zitten ook mensen uit Roemenië. Je herkent ze zo. Ze zijn in klederdracht.
Op rij 18 zit ik. Al snel raak ik in gesprek met de man naast me.Tot mijn grote verrassing is hij Sjef Jansen. Hij is de promotor van André Rieu en het Johann Strauss Orkest in Roemenië.

Boekarest: megasucces voor André Rieu en het Johann Strauss Orkest

Weet je hoeveel mensen er in 2015 in Boekarest waren om het concert bij te wonen van André Rieu en het Johann Strauss Orkest? Maar liefst 84.000. Dat is circa 11.500 per avond. De Roemenen en André Rieu zijn stapelverliefd op elkaar.
De eerste dag waren er al 33.000 kaarten verkocht. Het concert bracht zelfs de in vergetelheid geraakte Gheorghe Zamfir weer helemaal aan de top. Sjef Jansen herinnert het zich nog goed. ‘’Tijdens zijn optreden bij André Rieu en het Johann Strauss Orkest stond iedereen op. Ze huilden bij het horen van de klanken van de panfluit.’’ Enkele weken later traden Gheorghe Zamfir met zijn 50 Roemeense dansers en jonge panfluitspelers op in Maastricht op het Vrijthof.

Vrijthofconcert 2015, Gheorghe Zamfir
Vrijthofconcert 2015, Gheorghe Zamfir, foto Marianne Visser van Klaarwater

Diep geraakt door discotheekbrand in Boedapest

Een paar maanden later huilde André Rieu zelf. Want wat was er gebeurd?  In november 2015 en de dagen erop verloren 63 mensen het leven tijdens een discotheekbrand in de Colectiv Club in Boekarest.
André Rieu bedacht zich geen moment. Hij reisde meteen naar Boekarest om te helpen en de nabestaanden te troosten.
De opbrengst van zijn nieuwste DVD schonk hij aan de slachtoffers. Dit met de woorden: ‘’Het enige wat ik wilde was hiernaartoe komen en met jullie huilen. Het enige dat ik jullie kan geven is mijn muziek. Ik hoop dat het jullie kan helpen.”

Ambassadeur van Boekarest

Kort daarna ontving hij uit handen van Burgemeester Razvan Sava het Ambassadeurschap van Boekarest. Een eer die onder andere eerder te beurt viel aan presidenten Clinton en Nixon.

Onder de indruk

Onder de indruk van de woorden van Sjef Jansen dacht ik terug aan mijn vele reizen naar het Oostblok. Samen met mijn man Roel (1946-2008) reisden we met onze eigen auto zelfs van Weesp naar Moskou.
We bezochten alle Oostbloklanden. Maar in Roemenië kwamen we niet. Onder de knoet van Nicolae Ceaușescu heerste daar van alle Oostbloklanden de meeste armoede. Er was bijna niets te koop. Nu zijn de tijden veranderd. De armoede verdween, Wat bleef is de muziek. Muziek rechtsreeks uit het hart, zoals bij André Rieu.

Jubileumconcert André Rieu; Roemenen hopen op een snel weerzien

Jubileumconcert André Rieu opent met zither

Dan begint het jubileumconcert André Rieu en het Johann Strauss Orkest. Na een korte terugblik naar 1987 kondigt André de eerste solist van vanavond aan. De eer valt toe aan Frederic Jenniges. Met zijn komische act bracht hij in 1987 de humor in het eerste concert van André Rieu en het Johann Strauss Orkest.
Al flirtende met de vrouwelijke schoonheden van het orkest bespeelt Frederic de zither. De Roemenen glimlachen. De zither behoort tot hun cultuur. Het speelt een belangrijke rol in al hun zwart-wit films.
Zelf vind ik de act langdradig. Liever hoor ik alleen de klanken van dit bijzondere instrument. Zonder die gekke bekken en als donderslag bij heldere hemel de eerste noten van Tschaikowsky’s pianoconcert.

Jubileumconcert André Rieu en twee Chinese nachtegalen

Verder niets dan lof voor het Jubileumconcert André Rieu en het Johann Strauss Orkest. Vooral de twee Chinese sopranen ontroerden me. Als twee nachtegalen bezongen ze de door China stromende Gele Rivier als een rivier met alle emoties van mensen. Vreugde en verdriet. Zoals in elk mensenleven. Zoals ook in het leven van de Roemenen.

Jubileumconcert André Rieu met een knipoog naar Roemenen

Verliefd

Ook verliefd zijn hoort daarbij. Zoals de maestro zelf zegt aan het eind van het jubileumconcert André Rieu en het Johann Strauss Orkest. ‘’Op mijn 6e jaar raakte ik voor het eerst verliefd op de opera. Ik zag alle kostuums, het decor en hoorde de muziek.’’
Vooral het Luccia di Lammermoor raakte hem. Nu zong Donij van Doorn met haar kristalzuivere sopraanstem dit lied van Gaetano Donizetti.

Maastricht en haar drie burgemeesters

Love is the heartbeat of the universe. Liefde is de hartslag voor het universum. Dat geldt ook voor de Maastrichtenaren. Ook zij laten zich raken door de muziek van André Rieu en het Johann Strauss Orkest.
Na het concert laat ik me voortduwen door de massa op weg naar de bus. Onderweg raak ik in gesprek met een Maastrichtenaar. ‘’Ondanks de roem bleef Andre Rieu gewoon zichzelf’’, zegt hij.
“Trouwens, weet je dat we in Maastricht drie burgemeesters hebben? Het hele jaar door de officiële. Met carnaval Prins Carnaval. Tijdens de Vrijthofconcerten André Rieu.’’

Geraakt door André Rieu en het Johann Strauss Orkest

Het Jubileumconcert André Rieu en het Johann Strauss Orkest is voorbij. Eenmaal terug in het Parkhotel Valkenburg praat ik tot ’s ochtends drie uur na met andere fans. Onder hen is ook Jeannette Verhoef-Snel.
Als financieel manager bij JM Beheer BV – Heemskerk bezocht ze het concert in Boekarest samen met Roemeense collega’s. ‘’Ze wilden liever naar een modern popconcert. Wij (ons bedrijf) namen ze mee naar André Rieu en het Johann Strauss Orkest. Zeer tegen hun zin. Maar tijdens de voorstelling verscheen er op alle gezichten een brede glimlach. Ze genoten zichtbaar.’’
Ik denk terug aan de woorden van Andre Rieu aan het begin van het jubileumconcert van André Rieu en het Johann Strauss Orkest. ‘’Als het mijn hart raakt, dan doet het dat bij jou ook.’’ En dat doet het ook nog steeds bij jongeren.

André Rieu en de Roemenen verliefd op elkaar, maar waarom?

Toch blijf ik worstelen met die ene vraag. Waar komt de liefde van André Rieu voor de Roemenen vandaan? Dat antwoord geeft hij zelf. ‘’Ik bereisde met het Johann Strauss orkest de hele wereld. Maar de wijze van ontvangst door de Roemenen was onvoorstelbaar.
Ik trad op in Boedapest, Wenen en Praag. Zoals altijd vraag ik de mensen uit welk land ze komen. Doorgaans komen ze vanuit de hele wereld, Maar in deze steden bestond de helft van het publiek uit Roemenen, Daarom besloot ik naar Roemenië te gaan.”
De zeven concerten van André Rieu en het Johann Strauss Orkest in Boekarest noemt hij zelf de beste van zijn leven. ‘’Roemenen schonken me altijd een onvoorstelbare warmte. Elke keer als we daar optraden.”

30 jaar André Rieu en het Johann Strauss Orkest, foto: Marcel van Hoorn
30 jaar André Rieu en het Johann Strauss Orkest, foto: Marcel van Hoorn

Tips van cultuurblogger.nl

• De muziek van André Rieu en het Johann Strauss Orkest loopt als een rode draad door mijn leven. Ik schreef daarover in ‘’30 jaar André Rieu: momenten om voor altijd te koesteren.”
• Wat doe je wanneer je een uitnodiging ontvangt voor het jubileumconcert van André Rieu en het Johann-Strauss concert. Dan boek je zo snel mogelijk een hotel in Maastricht. Maar wat als alle hotels zijn volgeboekt? Dan ga je naar Valkenburg. Zo kwamen we terecht in Parkhotel Valkenburg. Bij aankomst bleek dit aangesloten te zijn bij André Rieu Travel. Dat betekende: een André Rieu menu en shuttlebus Parkhotel-Vrijthofconcert vv. Kortom: André Rieu travel is echt een aanrader.
Marc Rieu (de zoon van André Rieu) maakt prachtige schilderijen. Ze zijn tijdens de concerten van André Rieu en het Johann Strauss Orkest op het Vrijthofconcert te zien in Theater aan het Vrijthof.

Wist je dat?

Wist je dat een werk van Marc Rieu de cover siert van mijn boek ‘’een schuit vol verhalen?’’ Het beschrijft de drie maanden durende vaartocht op het jacht van mijn huidige man Peter Lasschuit.

Kijk voor meer informatie over de concerten van André Rieu en het Johann Strauss Orkest op hun website van A.Rieu.

2 gedachten over “Jubileumconcert André Rieu: in het teken van zijn liefde voor de Roemenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *