Oud hoezo? Festival of Older People wil af van verschil tussen jong en oud.

Hoezo zou je te oud zijn voor passie?  Op mijn 58e raakte ik (Marianne Visser van Klaarwater) in 2011 stapelverliefd op Peter Lasschuit. En hij werd dat als 75-jarige ook op mij. Op mijn 61e begon ik een eigen blog,

Hoezo zou je te oud zijn voor passie?  Op mijn 58e raakte ik (Marianne Visser van Klaarwater) in 2011 stapelverliefd op Peter Lasschuit. En hij werd dat als 75-jarige ook op mij. Op mijn 61e begon ik een eigen blog over onze avonturen,

Onze maatschappij ziet ouderen vooral als problematisch. En dat ondanks wereldleiders  zoals paus Franciscus (1936) en Donald Trump (1946).  En ondanks artiesten zoals Jeroen Krabbé (1944), Paul Verhoeven (1938)  en mijn eigen man Peter (1935). Je bent oud zoals je je voelt, toch?  Met als slogan ”ouderen bestaan niet’ bindt Festival of Older People de strijd aan. 

Hoezo te oud? Nationale Opera, dank je wel voor deze ongelooflijk mooie avond Peter en Marianne

Hoezo zou je te oud zijn om te trouwen. In 2017 trouwden Peter Lasschuit (81) en ik (64) met elkaar.

Het verschil tussen oud en jong leidt tot uitsluiting, vinden Dr. Martijn van Oorschot en Drs. Sabya van Elswijk. Beiden zijn antropoloog. Samen organiseren ze het Festival of Older People om het verschil tussen oud en jong op te heffen. Vandaar hun slogan:’’Ouderen bestaan niet.”

Hoezo oud? We staan nog midden in het leven

De ene oudere is de andere oudere niet. Neem nu mijn eigen man Peter (1935). Op 22 december 2016 en 2 februari 2017 trouwde hij met mij (1952) voor wet en kerk. Hij zegt: ‘’Je wordt pas oud als je de belangstelling in het leven verliest.’’
Samen staan we nog midden in het leven. Samen genieten we van het leven. Samen zijn we elk voor zich actief op internet. Peter leest daarop veel over oud Haarlem. Zelf schrijf en plaats ik artikelen om mensen bewust te maken van cultuur. De ene ouder is de ander niet.

Verschil tussen oud en jong zijn vooral veroorzaakt door cultuur

Volgens Festival of Older People bepaalt cultuur de manier waarop wij met ouderdom en ouderen omgaan. Volgens Martijn en Sabya verschilt dat per maatschappij. Neem bijvoorbeeld het door hen bezochte Cambodja.
“Een maatschappij zoals Cambodja heeft er geen cent voor over. Een maatschappij als Nederland had er in 2016 ongeveer 17 miljard voor over. Er worden dagelijks hooglopende ruzies tussen populisten, overheid en specialisten uitgevochten in de media.’’ In Cambodja is armoede een klassenprobleem en heeft weinig te maken met leeftijd.

Hoezo zou je te oud zijn om iets nieuws te beginnen? Als 60+ begon Marianne Visser van Klaarwater in 2014 haar cultuurblog 10 tips4trips.info

Hoezo zou je te oud zijn om iets nieuws te beginnen? Als 60+ begon ik in 2014 mijn cultuurblog 10 tips4trips.info

Verschil tussen oud zijn en jong zijn leidt tot uitsluiting

In de westerse maatschappij worden ouderen vooral gezien als een kostenpost. Door mensen ten onrechte in een hokje ‘’oud’’en ‘’jong’’ te stoppen ontstaan ook sociale problemen.
• Sociale uitsluiting; uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat als je 40 bent, ze stoppen met je om te scholen.  Zelf behoor ik tot de zeer weinig 60 plussers met een eigen blog. Waarom zou een eigen blog alleen iets zijn voor jongeren?
Ik pieker er niet over om aan de zijkant te gaan staan. Zoals dat wel gebeurt in de maatschappij. Daar moeten ouderen plaats maken voor jongeren.  Zoals Sabya en Martijn ook stellen. ‘’Hoe ouder je wordt, hoe minder je bijdrage wordt gewaardeerd. Je moet letterlijk plaatsmaken voor de jongeren.’’
• Eenzaamheid; Als vervolg op de sociale uitsluiting raken mensen contacten kwijt. Veel mensen leerden nooit om nieuw contact te maken. Ze verliezen de moed als ze als ouderen worden behandeld. “Op een dag kijk je in de spiegel en kijkt er opeens een oudere in de spiegel”, stellen Sabya en Martijn.
Toegegeven, in ons 55+ appartement Roomolen zien we al deze ellende ook om ons heen. Maar ziekte, armoede, sociale uitsluiting en eenzaamheid komen ook voor bij jongeren. Dat is niet typisch iets voor ouderen. Niet de omstandigheden bepalen je leven, maar de wijze waarop je ermee omgaat.

Initiatief Festival of Older People en ouderenbonden

Ouderenbonden wijzen al jarenlang op de noodzaak om het heersende beeld over oud zijn te veranderen. Maatschappelijk bezien behoren ze ook tot het hokje ‘’oud’’. Eigenlijk houden ze daarmee de doelgroep ouderen in stand. “En dat terwijl het tijd wordt dat dat verschil veel minder nadrukkelijk is”, zeggen Martijn en Sabya.
Als organisatoren en initiatiefnemers van het Festival of Older People streven ze wel naar samenwerking. Het wereldwijde onderzoek van Festival of Older People leidde tot het concept dat ‘’ouderen niet bestaan’’. Zoals Festival of Older People schrijft: ‘’ Voor ons zijn ouderen gewoon mensen. En mensen kunnen ziek zijn. Dementie begint al bij mensen van 27.”

Oud zijn, het leven in een gescheiden wereld

In Nederland leven jongeren en ouderen in gescheiden werelden.  Dat zie ik in het klein ook bij Peter. Contact met zijn kinderen en kleinkinderen is er niet. Hoewel veel mensen Peter veel jonger dan 81 schatten, zien zijn kinderen en kleinkinderen hem vooral als oud.
Zo vonden ze het ook maar raar dat hij op zijn 75e stapelverliefd werd op mij van 58. Voor mij was het liefde op het eerste gezicht. Zodra ik hem voor het eerst zag bond ik hem een leuke vent. Korte tijd daarna vertelde ik hem een leuke man te vinden. Dit jaar stapten we samen zelfs in het huwelijksbootje. Hij 81 en ik 64. Waarom zou verliefdheid en liefde alleen iets zijn voor jongeren?
Volgens het Festival of Older People wordt het uiterlijk verval direct gekoppeld aan een innerlijk verval. Ofwel het niet meer geestelijk, spiritueel en emotioneel ontwikkelen.

paus Franciscus I luistert aandachtig naar mijn verhaal over Roel

Hoezo oud? In 2012 ontmoette ik paus Franciscus I (1936). Hij maakte op mij een sprankelende en inspirerende indruk.

Ten onrechte afgeschreven

Als oudere raak je ten onrechte afgeschreven. En dat terwijl contacten met ouderen juist het leven verrijken. Oud zijn is niet alleen maar problematisch. Integendeel. Oud zijn betekent ook: levenswijsheid, rust, kalmte, kennis, ervaring.
Uiteraard zie je deze eigenschappen ook bij jongeren. Evenals niet alleen jongeren maar ook ouderen vitaal, dynamisch en onbevangen kunnen zijn. Kortom: jongeren en ouderen kunnen van elkaar leren.

Hoe zo oud? Het is tijd voor andere verhalen

Volgens de huidige verhalen is oud zijn vooral problematisch. Onzin. We hebben behoefte aan ander verhalen stelt het Festival of Older People. ‘’Ouderen zijn mensen die heel veel bij te dragen hebben. In de waanzin van een wereld waarin wij innoverend moeten zijn, hebben zij de verhalen over hoe het was. In een wereld waarin mensen doordraven in het behartigen van hun eigenbelang, kunnen zij komen met verhalen waarin eigenbelang niet meer zo’n rol speelt.
Vanuit beeldvorming lijkt het dat ouderen irrelevant zijn geworden en dat hun levensverhaal al eindigt voor hun dood. De maatschappij veroordeelt de oudere buiten de maatschappij met luide namen tot het niet meer tot de maatschappij behoren: opa, ouwe, grijsaard, oud besje, oud lijk, verzin het maar.’’

Festival of Older People rekent af met het maatschappe;ijk verschil tussen oud en jong zijn

Festival of Older People rekent af met het maatschappelijk verschil tussen oud en jong zijn

Beelvorming over oud zijn moet anders en wel door:

  • Nieuwe verhalen.  We hebben nieuwe verhalen nodig. Verhalen die meer in overeenstemming zijn met de wereld van nu, de moderniteit. Die afrekenen met verhalen die oud zijn ziet als een stemloze zorg behoevende massa.
  • De ouderen zelf. Nederland telt begin 2017 3,1 miljoen 65-plussers, waarvan 0.7 miljoen 80-plussers. Dat aantal zal nog toenemen. Festival of Older People hoopt op een kleine revolutie? ”Zodat  ouderen  hun plek als mens claimen en ruimte krijgen om hun levensverhaal voort te zetten.’’
  • De wetenschap. Hoe is het om oud te zijn? Dat soort onderzoeken komt er steeds meer. Dit zal een ongekende dynamiek opleveren in de richting van het hele menselijke leven.Het bewustzijn dat oud zijn een continuïteit is, verandert ons levensverhaal.
  • Maatschappelijk debat. Leven is voortdurend leren is voortdurend ontdekken, is voortdurend veranderen. Bijdragen van oudere mensen aan het maatschappelijk debat en de openbare ruimte in brede zin, zal een andere maatschappij creëren.
  • Filosofie. De filosofiegeeft “antwoorden” op vragen die we niet kunnen beantwoorden. Zoals, waar komen we vandaan, waar zijn we nu en waar gaan we naar toe. Of over het al dan niet zijn van de werkelijkheid.  Stel nou toch eens voor dat ouderen mensen blijken te zijn. Zoals Martijn stelt: ”Verschil mag er zijn als we het maar niet bedacht hebben.”

Wist je dat?

Wist je dat Peter me in 2011 als 75 jarige meenam op zijn jacht om een bootreis van drie maanden te maken? En dat terwijl we elkaar amper drie maanden kenden! Over deze reis schreef ik het boekje ‘’een schuit vol verhalen’’ (Bookscout, 2013).

Met medewerking van kunstenaars wil Festival of Older People de beeldvorming rondom ouderen veranderen. Kijk voor meer info op de website van Festival of Older People.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *