Huizer Museum en klederdrachten rond de Zuiderzee

7 november, 2017: opening ‘’jong gekleed, oud gedaan’’ in Theater de Boerderij te Huizen. Achteraan: links Thijs Adriaans (Theodorus Johannes), performer, presentator, filmer, ontwerper. Achteraan rechts: Kasper Jongejan, ontwerper uit Almere. Midden: Emmy Zitman, collectie coördinator Huizer Museum; Adrie Kruijmer, dracht deskundige Huizer Museum Kids: Charlotte en Reinout Uiterst rechts, pop in Huizer dracht van ca 1870.

Huizer Museum: 7 november, 2017: opening ‘’jong gekleed, oud gedaan’’ in Theater de Boerderij te Huizen. Achteraan: links: Thijs Adriaans (kunstenaar), rechts Kasper Jongejan (ontwerper). Midden: Emmy Zitman (collectie coördinator Huizer Museum); ;Adrie Kruijmer (deskundige Huizer Museum), Kids: Charlotte en Reinout. Uiterst rechts, pop in Huizer dracht van ca 1870.

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen startte een op 4 november een nieuw initiatief. Dat is een reizende expositie over klederdrachten rond de Zuiderzee tot en met 21 juli 2019. Op 4 november opende de eerste in het Huizer Museum. Deze is in Huizen te zien tot en met t/m 6 januari 2018.

Huizer Museum: Charlotte en Reinout

Huizer Museum: Charlotte en Reinout in Huizer kinderkostuum

7 november 2017. In Huizen voert de Tom Tom ons over de boerenwegen van Huizen. Al  kronkelend langs eeuwenoude boerderijen en knotwilgen komen we bij Theater de Boerderij. Het is nog te vroeg voor de opening van de expositie over klederdrachten. Dus wandelen Peter en ik naar het Huizer Museum.

Huizer Museum: het Huizer Melkmeisje

In het wapen van Huizen zie ik een Melkmeisje. Ze is een stille getuige van het Mirakel van het Melkmeisje uit 1514. Het boerendorp Huizen was toen nog straatarm wegens de slechte grond. Toch verkocht de rijkste boer zijn melk tegen woekerprijzen.
Op een dag pakten zich donkere wolken samen boven zijn boerderij. Opeens trof een bliksemschicht de waterput. Deze scheurde in tweeën. Over de gebroken randen kolkte kokende melk. Midden in deze kokende massa stond een ‘’het Melkmeisje’’.
Geschrokken stortte de boer zich in de kokende melk. Na zijn snelle dood verdwenen de donderwolken. Het Melkmeisje vestigde zich in zijn boerderij en voorzag de arme boeren van melk. Nadat het volk was aangesterkt, verdween ze.

Bakkerij Kruijmer in Huizen

Bakkerij Kruijmer in Huizen

Huizer Museum: expositie ‘jong gekleed, oud gedaan’

Met de komst van de haven (17e eeuw) werd de visserij het hoofdmiddel van bestaan. ‘’Er kwam meer geld’’, zegt Adrie Kruijmer, Gekleed in Huizer dracht is ze voor mij het boegbeeld van de expositie ‘’jong geleerd oud gedaan.’’ Hartverwarmend zijn haar kleinzoontje  Reinout (6) en kleindochtertje Charlotte (9) in hun Huizer kinderdracht,
Foto’s van vroeger in het Huizer Museum tonen groepen vrouwen allemaal gekleed in Huizer dracht. Die tijd is voorbij. Nu zien we de Huizer dracht alleen nog in musea, waaronder uiteraard ook het Huizer Museum. En nu  tijdens de expositie ‘’Jong gekleed, oud gedaan’’.

Huizer Museum: boeiende informatie over Huizer dracht

De Huizer dracht met een eigen kinderkostuum ontstond rond 1850. Van 4 – 15 jaar droeg een meisje een jurk met korte pofmouwen en een hoog schort. Op zondag droegen de meisjes een heuse hoed met struisvogelveren.
Vanaf haar 18e was ze volwassen. Ze kreeg nu een vrouwenkostuum met een jak en lange pofmouwen. Deze waren onderhevig aan de mode lijkt het. Terwijl Adrie zelf wijde mouwen heeft staat, voor haar een model uit 1870 met strakke mouwen.
Maar er speelde meer dan alleen maar mode, Het verschil kwam ook door een andere levenswijze. ‘’Heel vroeger hoefden de vrouwen minder te werken. En kon dracht met strakke mouwen volstaan. Om zich niet te vervelen, borduurden ze bijvoorbeeld. Later werden ze meer betrokken in het arbeidsproces zoals manden vlechten.Toen vrouwen harder moesten werken, werden de mouwen breder voor het comfort.’’

Huizer Museum: meisjeshoed voor de zondag

Huizer Museum: meisjeshoed voor de zondag

Huizer Museum en Jan de Hartog

Wat ook veranderde, was de hoogte van de kraag. Die werd hoger en meer gesloten, Wellicht komt het door het streng gereformeerde karakter van Huizen, Dat bepaalde en bepaalt nog voor een groot deel de identiteit van Huizen.
Zoals Jan de Hartog schreef: ‘’Het was het grootste mooiste dorp met de grootste mooiste botters van de Zuiderzee. Het was het dorp met de sterkste mannen en de liefste meisjes (zoals het Huizer melkmeisje), de hoogste bomen, de grootste kerk, het zuiverste geloof in de ene ware God.’’

Huizer Museum. wandeling ''het Huizer Melkmeisje''

Huizer Museum. wandeling ”het Huizer Melkmeisje”

 

Het Huizer Mannetje

De klederdracht van toen gaf aan bij wie je hoorde, ‘’Vroeger bestond de wereld van ons dorp uit Huizen, Blaricum en Laren. Dat verbreedde zich later naar de provincies. Door de TV  bestaat de wereld nu vooral uit landen,” vertelt Lucas Kruijmer.
Lucas Kruijmer is niet alleen de man van Adrie en de opa van Charlotte en Reinout. Hij is ook bakker van de legendarische speculaas ‘’het Huizer Mannetje.’’ Vanaf de 16e eeuw was dat het handelsmerk van de Huizer bakkers. Ieder had zijn eigen geheime recept met als hoofdbestanddeel kaneel en andere kruiden.
Bakker Kruijmer bakt dit nog steeds volgens het oude recept. ‘’Vroeger waren er 26 bakkers met elk hun eigen recept. Nu ben ik nog de enige.’’

https://www.youtube.com/watch?v=sOT9EAGr9cE

Huizer Museum: fictieve klederdracht van Almere , een ontwerp van Kasper Jongejan

Huizer Museum: fictieve klederdracht van Almere , een ontwerp van Kasper Jongejan

Tips van 10tips4trips voor een bezoek aan Huizen:

• Huizer Museum; Schilderijen, historische foto’s, krantenartikelen en decors van poppen geven een beeld van het vroegere vissers-en boerendorp Huizen. Tip: kijk ook even bij de folders. Als informatiepunt van de VVV vind je hier ook allerlei folders, zoals de wandeling ‘’Het Huizer Melkmeisje’’.
Theater de Boerderij, , cabaret, muziek, toneel en een prima bar met lekkere wijnen en Gulpener pils.
Expositie ‘’Jong gekleed, oud gedaan’’:  wat vertellen klederdrachten over levensfases, over het seizoen, over de leeftijd en meer van de draagster/drager. Een initiatief van het samenwerkingsverband Zuiderzeecollecties.
Historische Kring Huizen;  voor nog meer informatie over Huizer klederdracht en geschiedenis.
•Geïnspireerd door dracht van vroeger en het nu bedacht Kasper Jongejan een dracht voor Almere.

Wist je dat?

Wist je dat Thijs Adriaans van een onderzoek doet naar de vraag hoe de streekdracht  toen het huidige modebeeld beïnvloedt? Met visuele vertellingen inspireert deze  mensen van nu om te spelen met hun  identiteit en te luisteren naar hun  eigen stem.
Zoals Thijs zegt: ‘’Door middel van onze kleding stralen we uit hoe we behandeld willen worden en waar we bij willen horen.‘’
Kijk voor meer informatie op de website van het Huizer Museum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *