Chopin Stichting Nederland verrast met pianoconcert van Prima la Musica

Chopin Stichting Nederland, Ambassade van Oostenrijk en Prima la Musica, pianoconcert 1 december 2017, Oostenrijkse ambassade, quatre-mains duo ToFi

Chopin Stichting Nederland, Ambassade van Oostenrijk en Prima la Musica, pianoconcert 1 december 2017, Oostenrijkse ambassade, quatre-mains duo ToFi. (Toya Lukas Graf en Filip Trifu, beiden 13 jaar)

Ongelooflijk, maar toch waar. Dat was op 1 december het pianoconcert van Filip Trifu(13), Toya Lukas Graff (13) en Dominik Zhang (16).  Het concert vond plaats in de Oostenrijkse ambassade dankzij een samenwerking met de Chopin Stichting Nederland en Prima la Musica Wien.

Polka Leichtes Blut gespeeld door ToFi opende het concert van Chopin Stichting Nederland en Prima la Musica in de Oostenrijkse Ambassade op 1 december 2017.,

Polka Leichtes Blut gespeeld door ToFi opende het concert van Chopin Stichting Nederland en Prima la Musica in de Oostenrijkse Ambassade op 1 december 2017.,

Alle lof aan de Chopin Stichting Nederland, Prima la Musica en de Oostenrijkse Ambassade voor het organiseren van dit concert. Het werd een bijeenkomst  om nog lang van na te genieten

Polka Leichtes Blut

Filip Trifu enToya Lukas Graff zetten er als quatre-mains duo Tofi meteen de vaart in met de polka ‘’Leichtes Blut’’ van Johann Strauss. Hun vingers vlogen over de toetsen in een nauwelijks bij te houden tempo. En dat terwijl Filip daags tevoren nog met zijn hand in verband liep.
Want wat was er gebeurd? Twee dagen voor het optreden sloegen drie jongens van 16 de dertienjarige Trifu in elkaar. Met zijn handen beschermde het jochie zijn hoofd. Daarbij kneusden de drie onverlaten zijn vingers.
Het feilloze pianospel van Filip is dus een groot wonder. Trouwens, het woord ongelooflijk geldt voor alle drie pianisten tijdens dit concert. Alsof Chopin zelf de toetsen beroert, lijkt het tijdens het spel van Filip Trifu, Toya Lukas Graf (13), Dominik Zhang (17). “Ik ben daarom razend trots op ze’’, vertelde Angelika Persterer-Ornig als voorzitster van Prima la Musica.

Chopin Stichting Nederland, Ambassade van Oostenrijk en Prima la Musica, pianoconcert 1 december 2017, Oostenrijkse ambassade, quatre-mains duo ToFi

Chopin Stichting Nederland, Ambassade van Oostenrijk en Prima la Musica, pianoconcert 1 december 2017, Oostenrijkse ambassade, quatre-mains duo ToFi

Chopin Stichting Nederland en Prima la Musica

Het contact tussen Chopin Stichting Nederland en Angelika Persterer-Ornig kwam spontaan tot stand tijdens het Oostenrijkse Chopin Festival in Gaming. Angelika is directeur van Prima la Musica Wien, de grootste muziekwedstrijd voor jongeren tussen de 5 en 19 jaar.
Alle drie jongeren van het concert wonnen al verschillende keren de eerste prijs van Prima la Musica, Toch ontstond er enige consternatie. De jonge pianisten dachten dat het concert iets later zou beginnen.  ‘’Ik schrok‘’’, zei Philip. ‘’want we hadden nog niet eens alles ingestudeerd.’’
Dankzij het talent van deze drie tieners en de leiding van Presterer- Oring  werd het een ongelooflijk mooi concert. Ongelooflijk omdat Filip Trifu, Toya Lukas Graf en Dominik Zhang alles uit hun hoofd speelden. Ongelooflijk ook gezien hun jonge leeftijd.

Hartelijk bedankt voor deze mooie avond. Van links naar rechts: Dhr. Douwes, Chopin Stichting Nederland, HE, Heidemaria Gürer, Ambassadrice van Oostenrijk, Mw. Angelika Persterer-Ornig, Voorzitster prima la musica Wien, Clara Biermasz, NL pianiste, artistiek leider Chopin Stichting Nederland, Petra Douwes-Draijer, bestuurslid Chopin Stichting Nederland.

Hartelijk bedankt voor deze mooie avond. Van links naar rechts: Dhr. Douwes, Chopin Stichting Nederland, HE, Heidemaria Gürer, Ambassadrice van Oostenrijk, Mw. Angelika Persterer-Ornig, Voorzitster prima la musica Wien, Clara Biermasz, NL pianiste, artistiek leider Chopin Stichting Nederland, met haar zoontje Aron, Petra Douwes-Draaijer, bestuurslid Chopin Stichting Nederland.

Het duo ToFi: Toya Lukas Graf en Filip Tufu

Toya Lukas Graf en Filip Trifu krijgen al vanaf hun 5e jaar pianoles. Sindsdien zijn ze ook vrienden. Met hun quatre-mains openden ze de avond met ‘’Leichtes Blut’’ .  In hun spel voerde ToFi me mee in een steeds meer opvoerend ritme tot de uiteindelijke climax.
Na deze klassieker van Johann Strauss volgde Sonate 6 van Beethoven. Ondanks de uiterst technisch ingewikkelde compositie speelde ToFi het foutloos. Dan weer razendsnel en dan weer als in een gesprek. En met de zware bassen vooral ook heel romantisch.
Als romanticus was dit optreden van ToFi voor mij een groot feest om te beleven. Zoals dit hele door Chopin Stichting Nederland en de Oostenrijkse Ambassade georganiseerde concert in het teken stond van de romantiek.
Dat gold ook voor de twee laatste quatre-mains van Tofi: de Slavische dansen  van Dvorak met zijn vele loopjes en ‘’’le  Bal’’ uit Bizets ‘’Jeux d’enfants’. Terecht luidt de leuze van het duo ToFi: ‘’We love to ENTERTAIN you’’.

Alspf Chopin zelf tijdens het pianospel van Toya Lukas Graf (13) zelf achter de vleugel zat (foto: Flickr : Ggabriela Kostesky)

Alsof Chopin zelf tijdens het pianospel van Toya Lukas Graf (13) zelf achter de vleugel zat (foto: Flickr : Ggabriela Kostesky)

Toya Lukas Graff

Het uitzonderlijke van Toya Lukas Graf bleek duidelijk uit het door hem gespeelde ‘’Fantasie impromptu’ van Frederic Chopin. Sommige delen deden me denken aan de Moonlight Serenade van Beethoven. En dat terwijl het me halverwege deed denken aan filmmuziek zoals van ‘’Tom en Jerry’’.
Mooi uitgevoerd speelde Toya de enorme afwisseling in dit meesterwerk van Beethoven Vanuit ‘’windstilte’’ naar een enorme storm met snelle trillers, zo klonk het voor mij. En dan weer opeens die haast nonchalante kalmte.

Chopin Stichting Nederland, Ambassade van Oostenrijk en Prima la Musica, pianoconcert 1 december 2017, Oostenrijkse ambassade, Dominik Zhang

Chopin Stichting Nederland, Ambassade van Oostenrijk en Prima la Musica, pianoconcert 1 december 2017, Oostenrijkse ambassade, Dominik Zhang

Filip Trifu

Daarna was alle eer aan Filip Trifu. Hij speelde Nocturne 32 van Chopin. Zelf vind ik dit als pianiste een van de technisch meest ingewikkelde composities van Chopin. Dat Filip dit stuk aandurfde vond ik een getuigenis van bijzondere moed. En van een sterk karakter, zo kort na zijn mishandeling door drie knapen van 16 in het centrum van Wenen.
Bij het aanslaan van de eerste noten hoorde ik enkele schoonheidsfoutjes, Maar al snel voelde ik me opgenomen  in het pianospel van Filip Trifu. Als in een droom beleefde ik technisch ingewikkelde nocturne 9 en de ballade-achtige nocturne 32.1 van Chopin.

Chopin Stichting Nederland, Ambassade van Oostenrijk en Prima la Musica, pianoconcert 1 december 2017, Oostenrijkse ambassade,Filip Trifu (13)

Chopin Stichting Nederland, Ambassade van Oostenrijk en Prima la Musica, pianoconcert 1 december 2017, Oostenrijkse ambassade,Filip Trifu (13)

Chopin Stichting Nederland, Oostenrijkse ambassade, Prima la Musica; briljante finale

Briljant was tenslotte de door Zhang gespeelde Ballade nr 1 van Chopin als finale van dit verrassende concert van Prima la Musica. Melancholiek en romantiek vloeiden in elkaar over in soepele loopjes met hier en daar iets van een echo. Beheerst en snel. Dan weer sterk en dan weer bijna de toetsen aaiend. Kortom: briljant.

https://www.youtube.com/watch?v=2h6OyIOIS2w

Chopin Stichting Nederland, Ambassade van Oostenrijk en Prima la Musica, pianoconcert 1 december 2017, Oostenrijkse ambassade, Angelika Persterer-Ornig (directeur Pro Musica) is trots op de drie pianisten

Chopin Stichting Nederland, Ambassade van Oostenrijk en Prima la Musica, pianoconcert 1 december 2017, Oostenrijkse ambassade, Angelika Persterer-Ornig (directeur Pro Musica) is trots op de drie pianisten

Het concert kwam tot stand dankzij:

Prima la Musica;  Al 24 jaar organiseert ze wedstrijden voor jonge musici tussen 5 en19 jaar oud. .Veel bekende Oostenrijkse musici en talrijke leden van het Weens Philharmonisch Orkest en de Weense Symphonie danken hun bekendheid aan Prima la Musica.
• Chopin Stichting Nederland organiseert culturele manifestaties rondom Chopin en zijn tijdgenoten. Ze maakt deel uit van de internationale federatie van Chopin. De Stichting is ook lid van de International Music Council Unesco in Parijs.
• Kerstconcert Wienersangerknaben, Het beroemdste jongenskoor ter wereld, verzorgt op 17 december een kerstconcert in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht
en op 19 december in het Concertgebouw van Amsterdam.
• Op 18 december treden de Wiener Sängerknaben tijdens de lunch in het Kurhaus op, omlijst door musica antica. De entree ins gratis maar wel met aanmelding .
.• Op vrijdag 9 februari viert Het Wiener Ball haar gouden bruiloft in het Grand Hotel Huis te Duin in Noodwijk. Speciaal voor deze 50e verjaardag komt het Ensemble Johann Strauss o.l.v. Ruth Muller vanuit Wenen naar Noordwijk.

Wist je dat?

Wist je dat Toya Lukas Graf (13). Filip Trifu (13) en Dominik Zhang (16) ondanks hun jonge leeftijd al wereldberoemd zijn?  Zo wonnen Toya en Fiip in Osaka in oktober 2017 de eerste prijs in de categorie ‘’piano voor vier handen.’’ Dominik won vier keer de eerste prijs van Prima la Musica.

Kijk voor meer info over Chopin Stichting Nederland op hun website. Chopin Stichting Nederland stelt zich ten doel culturele manifestaties te organiseren rond werk en leven van Frédéric Chopin en aan hem gerelateerde kunstenaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *