Pokerprinses Molly veegt zoete kerstfilms van tafel : filmrecensie

Pokerprinses Molly met haar advocaat  (Jessica Chastain en Idris Elba)

Pokerprinses Molly met haar advocaat  (Jessica Chastain en Idris Elba)

Pokerprinses Molly Bloom (Jessica Chastain) schittert in de verfilmde biografie Molly’s Game.  Vanaf 26 december draait de film in Nederlandse bioscopen. De tijd van vreedzame en zoete kerstfilms lijkt daarmee voorbij te zijn.

Molly's game, naar de biografie van pokerprinses Molly Bloom

Molly’s game, naar de biografie van pokerprinses Molly Bloom

In de film neemt pokerprinses Molly me mee vanuit de kerstdrukte naar de harde wereld van het gokken. De eenvoud van het kerstkind maakt plaats voor de honger naar geld. Met minimale inzetten van 250.000 dollars gaan vermogens verloren. ‘’Ik vind dit geen film voor de kerst’’ moppert mijn man Peter ‘’te veel geweld en ruw woordgebruik’.”

Pokerprinses Molly Bloom: hard maar ook ontroerend

Vergeleken met mijn jeugdjaren verloor de maand december haar karakter van toen. De vanzelfsprekendheid van het woordje kerst en van uit de protestperiode van de jaren ’60 verdween. Wat bleef zijn kerstfilms die ontroeren, zoals ook Molly’s game.
Op ontroerede wijze geeft  pokerspeelster Molly  de film een duidelijke  boodschap. Ondanks alle keiharde tegenslagen  blijft ze trouw aan zichzelf. Vanaf het struikelen over een grassprietje tijdens een belangrijke skiwedstrijd tot de wraak van de Russische Maffia.

Jessica Chastain speelt rol van pokerprinses Molly Bloom

Jessica Chastain speelt rol van pokerprinses Molly Bloom

Pokerprinses Molly geeft nooit op

Een andere rode draad is nooit opgeven maar altijd zien te winnen van je rivalen. Opgevoed in een gezin zonder verliezers ondergaan de kinderen een keiharde training door hun vader (Kevin Coster).
Tijdens een urenlange skitraining klaagt ze als kind over moe worden. Dan stelt haar vader (Kevin Costner) een vraag. ‘’Wat is het synoniem voor moe zijn?’’ Na enig nadenken antwoordt Molly ‘’zwak zijn’’. Met als gevolg dat ze toch doorgaat. Zoals ze tijdens deze film steeds weer getuigt van een ijzersterk karakter.
Karaktervol  is ook de rol van haar advocaat Charlie Jaffey (Idris Elba). Door een enorme rust uit te stralen wint hij  het vertrouwen van pokerprinses Molly. Bieden spelen hun karakterrol ijzersterk. Karakter-en emotieloos vind ik de rol van de vader.  Er komt bij hem pas een ommekeer dankzij Molly’s biografie.

Jessica Chastain speelt rol van pokerprinses Molly Bloom

Jessica Chastain speelt rol van pokerprinses Molly Bloom

De biografie  Molly’s game

Het idee voor het boek ontstond al in 2014. Op een dag nam de auteur Leopoldo Gout plaats aan de speeltafel. Hij raakte onder de indruk van Molly Bloom. Hij noemde haar “een buitengewoon slimme vrouw in een mannenwereld.’’
Pokerprinses Molly inspireerde hem tot het schrijven van een boek over haar leven. Ook zijn uitgever vond dat een goed idee.  Zelfs filmmaker Aaron Sorkin las het manuscript. Dat gaf tenslotte de doorslag om niet alleen een boek maar ook film uit te geven.

Verfilmen van Molly’s game

Het verfilmen van de autobiorafie Molly’s game vroeg wel om de nodige moed van filmmaker Aaron Sorkin. Hij deinsde  vooral terug voor de in het boek genoemde namen van beroemdheden. Zoals; Leonardo DiCaprio  Alex Rodriquez and Tobey Maguire en belangrijke Wall Street financiers.
“Met sommige bij naam genoemde personen werkte ik zelf. En met anderen zou ik graag willen werken. Een paar van hen zijn zelfs vrienden van me. En ik peinsde  er niet over om een film te maken me allerlei roddels over hen of over wie dan ook,” aldus Aaron Sorkin.

Ambitieus gezin

Zoals al vermeld komt Molly Bloom uit een zeer ambitieus gezin. Zo won haar broer tot twee keer toe Olympisch goud, Een andere broer werd een aan Harvard afgestudeerd chirurg.
De lat om te presteren lag voor Molly Bloom hoog. Om haar gokpraktijken werd ze veroordeeld tot een boete van $ 125.000. Haar advocaat hoopt dat ze dit kan afbetalen met de verkoop van haar boek.

Jessica Chastain speelt rol van pokerprinses Molly Bloom

Jessica Chastain speelt rol van pokerprinses Molly Bloom

Nog meer tips voor de kerstperiode

• Op woensdag 13 december gaat in World Forum Den Haag de musical Westside Story in première.
• Het Vrouwtje van Stavoren komt tot leven tijdens een boeiend klank-en lichtspel in het Zuiderzeemuseum.
• Voor fans van Elvis Presley komt er een speciale kerstshow: Christmas with the King.   

Voor meer ideeën verwijs ik naar mijn evenementenagenda op 50plusser.nl 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *