West Side Story: musical over zinloos geweld, recensie 13 december 2017

West Side Story; om een recensie te schrijven voor cultuurblogger.nl woonden Peter Lasschuit en ik (Marianne Visser van KLaarwater) op 13 december 2017 de premiere bij in het World Forum van Den Haag

West Side Story; om een recensie te schrijven voor cultuurblogger.nl woonden Peter Lasschuit en ik (Marianne Visser van KLaarwater) op 13 december 2017 de premiere bij in het World Forum van Den Haag

Laaiend enthousiast zijn Peter en ik over de musical the West Side Story. Wegens haar 30e verjaardag is deze klassieker nu te zien in Den Haag en Amsterdam. In aanwezigheid van bekende Nederlanders beleefde ze op 12 december haar première in het World Forum theater. Hierbij mijn recensie over de West Side Story, een musical over zinloos geweld.

West Side Story met in de hoofdrol Natalie Balenger (Maria) en Kevin Hack (Toni), foto: Johan Persson

West Side Story met in de hoofdrol Natalie Balenger (Maria) en Kevin Hack (Toni), foto: Johan Persson

Een brok nostalgie maar ook helemaal van nu. Wreed maar ook superromantisch. Te mooi om met enkele woorden te beschrijven. Na een beetje langzaam op gang komen zit de vaart er meteen helemaal in. Swingend en met fabelachtige sprongen. Prachtig gezongen. Op de muziek van bekende klassiekers en .

West Side Story; met muziek van Leonard Bernstein

Zinloos geweldGlaszuiver sopraan en diepe tenor Fabelachtig mooi is het door sopraan Natalie Ballenger (Maria) en tenor Kevin Hack (Toni) gezongen duetten ‘’tonight’ en ‘somewhere’’. Zij met haar glaszuivere hoge sopraanstem en hij met zijn diepe warme tenorstem.

West Side Story: geïnspireerd door Romeo en Julia van Shakespeare

Als een eigentijdse Romeo en Julia spelen ze samen de hoofdrol over deze door Shakespeare geïnspireerde liefdesdrama. Scenes van de straatbendes Sharks en Jets wisselen af met scenes in de bruidswinkel van Maria en haar vriendin Anita (Keely Beirne).
Dat maakt deze musical over zinloos geweld zowel bloedstollend als super romantisch. De ruwe werkelijkheid en de zoete droom van de liefde. Tony is als oprichter van de Jets de straatbendes ontgroeid. Hij droomt van een betere toekomst. Zij is als een koesterende Madonna temidden van al het straatgeweld.

West Side Story, foto Nilz Boehme

West Side Story, foto Nilz Boehme

West Side Story: Liefde op het eerste gezicht

De liefde tussen Maria en Tony is liefde op het eerste gezicht. Zijn liefde voor haar bezingt hij in het ontroerende ‘’Maria’’. Zij is het mooiste meisje wat hij ooit ontmoette. Samen willen ze met elkaar trouwen. Alleen is er wel een probleem. Hij behoort tot de Jets en zij tot het kamp van de Sharks.
Tegen de achtergrond van New York en een decor van houten raamwerk ontwikkelt zich hun liefde. Tegelijkertijd maken de straatbendes zich op voor een beslissende slag. De leider van de Jets wil de Sharks van hun grondgebied verjagen.
Maria vraagt aan Tom om het gevecht te voorkomen.In het vlak voor de pauze gezongen ‘’tonight’’leiden alle contrasten tot een explosieve climax  van  wraak en liefde.

West Side Story, foto Johan Persson

West Side Story, foto Johan Persson

Toenemende dreiging tijdens West Side Story

Na de pauze van deze musical over zinloos geweld voel je de dreiging toenemen. Midden tussen alle haat en agressie zingen Maria en Toni het hartverscheurende somewhere. Het door Leonard Bernstein gecomponeerde lied met tekst van Stephen Sondheim raakt me. Vooral de zin ‘’there is a place for us’’.
There’s a place for us,
Somewhere a place for us.
Peace and quiet and open air
Wait for us
Somewhere. 

Maar helaas. Ondanks hun wens om zonder vooroordelen van hun liefde te genieten, is de realiteit anders.
Uiteindelijk valt het fatale schot. Na de moord op haar broer Riff (Lance Hayes) verliest Maria nu ook Toni. Ze steekt het pistool in haar mond. Zal ze schieten?
Een staande ovatie van een volgeboekt World Forum is de beloning voor deze musical over de zinloosheid van geweld en moorden.

Met dank aan Maxim Bezembinder van TEC-entertrainment. Hier op de foto met Natalie Ballenger tijdens de After Party

Met dank aan Maxim Bezembinder van TEC-entertainment. Hier op de foto te zien met Natalie Ballenger tijdens de Afther Party

Meer tips voor de kersttijd 2017

• Film: Molly’s game
Het Vrouwtje van Stavoren komt tot leven tijdens een boeiend klank-en lichtspel in het Zuiderzeemuseum.
• Voor fans van Elvis Presley komt er een speciale kerstshow:
Klassiek kerstconcert door Philharmonie en koor uit Praag

Wist je dat?

Wist je dat het Nederlandse publiek vijfenvijftig jaar geleden voor het eerst kennis maakte met the West Side Story? Dat was dankzij de met maar liefst tien Oscars bekroonde film. Eerst werden Elvis
Presley en Audrey Hepburn gevraagd om de rollen van Toni en Maria te spelen. Uiteindelijk speelden Richard Beymer en Natalie Wood deze rollen. Nu vormen Natalie Ballenger en Kevin Hack het liefdespaar.

Kijk voor meer info en producties van  TEC-Entertainment op hun website.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *