MeyerBergman Erfgoed Groep nieuwe eigenaar van Paleis Soestdijk

MeyerBergman Erfgoed Groep verkreeg op[ 20 december 2017 Paleis Soestdijk. Aan de ondertekeningstafel van links naar rechts: Staatsecretaris R.Knops, noataris, de heer A.Th.Meijer met zijn vrouw Maya Meijer-Bergmans

MeyerBergman Erfgoed Groep verkreeg op[ 20 december 2017 Paleis Soestdijk. Aan de ondertekeningstafel van links naar rechts: Staatssecretaris R.Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijk Relaties), notaris, de heer A.Th.Meijer met zijn vrouw Maya Meijer-Bergmans

Paleis en landgoed Soestdijk wisselden op 20 december van eigenaar. Voor 1,7 euro verkocht de staat het aan de MeyerBergman Erfgoed Groep. ”Een koopje” vertrouwde de heer Ton Meijer mij toe na het tekenen van de koopovereenkomst.

Willem II kreeg Paleis Soestdijk cadeau als ''held van Waterloo'' paleis Soestdijk cadeau

Willem II kreeg Paleis Soestdijk cadeau als ”held van Waterloo” paleis Soestdijk cadeau, foto Marianne Visser van KLaarwater

Een veel hoger bedrag zijn de kosten voor de renovatie van Paleis Soestdijk.  De renovatie duurt tot 2030.

Sprookjespaleis Paleis Soestdijk

Als een soort sprookjespaleis blijft Paleis Soestdijk zoals het nu is. Zoals onder andere de prachtige stijlkamers. Tijdens het bewind van koningin Juliana vonden daar de Koninklijke ontvangsten plaats, Na het overlijden van prins Bernhard heerste er vaak doodse stilte,
Met het plan ”Made by Holland” van de MeyerBergman Erfgoed Groep gaat het paleis weer bruisen van de activiteiten. Zoals ook Maya Meijer (73) dat doet.
Ze luistert goed naar de raad van haar man. Hij zegt: ”Denk als een man, gedraag je als een dame. Zie eruit als een jong meisje en werk als een paard.” En dat doet Maya. Met haar jeugdige elan heeft ze duidelijk zin in het project. Zoals trouwens het hele team van MeyerBergman Erfgoed Groep.

Maya Bergmans-Meijer heeft er zin in

Maya Meijer heeft er zin in, vertelde ze tijdens de feestelijke bijeenkomst op 20 december 2017 in Paleis Soestdijk.

Made in Holland

Hun idee ”made by Hollland” kreeg de voorkeur van de jury uit maar liefst 120 inzendingen. Voorzitster Sabina Dekker zegt daarover. ”We wisten als jury niet wat we zagen. Maar liefst 120 partijen leverden ideeën. Daaruit alleen al blijkt de grote betrokkenheid van Nederlanders met Paleis Soestdijk.”
De doorslag voor ”Made by Holland” gaven de zorgvuldige restauratie en duurzaamheid. Het ontwerp maakt nieuwsgierig en spreekt tot de verbeelding.

Spannend verhaal

Centraal in het plan ”Made by Holland” staat het spannende verhaal van historie en koninkrijk. Deze krijgt een plaats in het monumentale middenstuk van het paleis, ”Door het koninkrijk zijn we stabiel en een van de beste landen ter wereld”, vertelt Maya Meijer-Bergmans.

Koningin Juliana en Prins Bernhard woonden vanaf 1937 tot aan hun dood in Paleis Soestdijk. Portret geschilderd door Gustave Nouel,. voor het boek ''Het geloof van Oranje: vrijheid, verbondenheid, toleratie" (Marianne Visser van Klaarwater, Den Haag,,U2pi, 2015)

Koningin Juliana en Prins Bernhard woonden vanaf 1937 tot aan hun dood in Paleis Soestdijk. Portret geschilderd door Gustave Nouel,. voor het boek ”Het geloof van Oranje: vrijheid, verbondenheid, toleratie” (Marianne Visser van Klaarwater, Den Haag,,U2pi, 2015)

Complexe opgave

“De herontwikkeling van Soestdijk is een heel eervolle en complexe opgave. Een plek als deze, met zoveel historie, vraagt behalve om een professionele, vooral ook om een respectvolle en duurzame aanpak. En een invulling die alle Nederlanders iets te bieden heeft.
Om recht te doen aan de rol die dit paleis in de geschiedenis heeft vervuld, hebben we besloten ook een permanente plek te geven aan een expositie over het koninkrijk der Nederlanden. Maar dan uiteraard wel op een wijze die bij deze tijd past; een deels digitale expositie met animaties en projectietechnieken die vooral uitnodigen tot interactie,” vindt Maya.

Willem II tijdens de slag bij Waterloo, Paleis Soestdijk, foto: Marianne Visser van Klaarwater

Willem II tijdens de slag bij Waterloo, Paleis Soestdijk, foto: Marianne Visser van Klaarwater

MeyerBergman Erfgoed Groep is trots op Nederland

De Meyer BergmanErfgoed groep is trots op Nederland, Als verworvenheden ziet ze watermanagement, duurzame energie en digitalisering, mode en design, agricultuur en voeding. Deze krijgen een plaats in de vleugels.
Zoals Maya stelt: ”Nederlandse bedrijven, wetenschappelijke instituten en kennisorganisaties onderscheiden zich internationaal op meerdere terreinen. Op Soestdijk presenteert Made by Holland deze organisaties aan elkaar, de Nederlanders en buitenlandse bezoekers.”

Lichtshow op Paleis Soestdijk

Lichtshow op Paleis Soestdijk

Een plek voor alle Nederlanders

Het plan ”Made by Holland” koestert de ambitie om van Paleis Soestdijk een plek te maken voor alle Nederlanders, Na het onderteken wandel ik met de andere genodigden naar de paleistuin voor een indrukwekkende lichtshow op de voorgevel van het Paleis. Als wapen tegen de kou krijgen we een glas Glühwein.
Intussen dwalen mijn gedachten af naar mijn jeugdjaren. Nog zie ik de marechaussees onbeweeglijk staan voor de ingang van het paleis. Alleen op uitnodiging mocht je het paleis bezoeken, Nu beoogt het plan ”Made by Holland” paleis Soestdijk te maken tot een plek voor alle Nederlanders.

MeyerBergman Erfgoed Groep stelt Paleis Soestdijk ook in 2018 open

Op de vraag of paleis en landgoed in 2018 open blijven, antwoordt Floris de Gelder volmondig ja, Als directeur team Paleis Soestdijk/Made by Holland vertelt hij enthousiast.
‘De komende jaren blijft Paleis Soestdijk open voor publiek. Rondleidingen, evenementen, exposities, concerten en opera’s in de paleistuin. We doen er alles aan om Soestdijk zoveel mogelijk toegankelijk te houden.
Vanaf morgenavond is de Oranjerie geopend met een nieuw restaurant. Begin 2018 gaan we een escaperoom openen in het paleis en de paleisbioscoop toegankelijk maken.

Gevarieerd programma

We maken voor 2018 een gevarieerd programma voor een breed publiek. Vanwege vergunningsprocedures verwachten wij pas ver in 2019 te kunnen starten met renovatiewerkzaamheden.
Voorlopig is iedereen dus van harte welkom in het paleis en de paleistuin voor individueel bezoek, maar ook voor besloten diners en ontvangsten.’

Paul Rem (conservator Paleis het Loo) is als adviseur betrokken bij het project ''Made in Holland''. Hier in gesprek met de burgemeester van Baarn.

Paul Rem (conservator Paleis het Loo) is als adviseur betrokken bij het project ”Made in Holland”. Hier in gesprek met de burgemeester van Baarn, Jhr. Mark Alexander Röell (rechts zonder bril).

Paleis Soestdijk: culturele tips voor de feestdagen en daarna:

– De paleistuin met indrukwekkende lichtprojectie van zes minuten is gratis toegankelijk voor publiek tot en met 7 januari 2018 tussen 17 – en 20 uur. M.u.v. 24, 25, 31 december en 1 januari. Producent van de lichtshow is Jurlights.
– Vineyard is de nieuwe de horeca-exploitant van Oranjerie Soestdijk die m.i.v. 21 december geopend zal zijn. Vineyard werkt op ongeveer 20 onderscheidende locaties in Nederland, als cateraar en/of horeca-exploitant.
– Evenementen, culturele activiteiten en zakelijke events blijven onderdeel uitmaken van de nieuwe programmering. Tot het vaste programma op Soestdijk behoort de realisatie van een hotel, horeca en overige publieks- en verblijfsfuncties.
– Koning Willem II kreeg Paleis Soestdijk in 1815 cadeau als dank voor zijn deelname aan de slag bij Waterloo. Hij liet het paleis uithreiden met twee vleugels naar het voorbeeld van het tsarenpaleis in Pavlovsk in Rusland, het geboorteland van zijn echtgenote Anna Paulowna. Door hun buitensporig dure levenswijze ging het Paleis bijna voor de Oranjes verloren. Lees hier hoe de tsaar van Rusland dit voorkwam.

Wist je dat?

Wist je dat Cornelis de Graeff, de burgemeester van Amsterdam in 1650 de basis legde voor het huidig Paleis Soestdijk? In 1650 liet hij het middenstuk bouwen als particulier jachthuis en buitenverblijf.
Daarna kwam Soestdijk in handen van de Oranjes. Sinds 1971 is het Rijksvastgoedbedrijf eigenaar en beheerder van het paleis. Met het overlijden van prins Bernhard (2004) verloor het paleis zijn functie als woon- en werkpaleis van de Oranjes.
Het Rijksvastgoedbedrijf stelde het paleis en de tuin open voor publiek met een veelheid aan activiteiten. Nu, meer dan 350 jaar later, is de cirkel rond en is het landgoed dus weer in particuliere handen .

MeyerBergman Erfgoed Groep: wie zijn ze?

MeyerBergman Erfgoed Groep bestaat uit meerdere onderdelen: ontwikkeling, programmering en erfgoedspecialisten. De gemeenschappelijke missie is een actieve inzet voor het behoud, herontwikkeling en herprogrammering van monumentaal erfgoed.
MeyerBergman Erfgoed  heeft bijna 50 jaar ervaring met complexe (binnen)stedelijke ontwikkelingsopgaven. Actuele voorbeelden van projecten van MeyerBergman Erfgoed zijn de Westergasfabriek in Amsterdam en Landgoed Doornburgh in Maarssen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *