Haagse Kerstcircus 2017: passie, sensatie en vooral vernieuwend

Haagse Kerstcircus 2017, deze keer met orkest van Manferd Huber

Haagse Kerstcircus 2017, deze keer met orkest van Manfred Huber uit Oostenrijk

 

Circus zonder leeuwen en andere wilde dieren. Kan dat? Nee, vreesde ik na het verbod van 2 maart 2014. Ja, zeg ik nu na het zien van het Groot Kerstcircus den Haag 2017 . Op 27 december genoot ik van een wervelende show vol spanning, humor en passie. De show duurt tot en met 7 januari 2018.

Haagse kerstcircus 2017, duo Alambria

Haagse kerstcircus 2017, duo Alambria

Toegegeven, helemaal zonder dieren werkt het Haagse Kerstcircus 2017 niet. Voorafgegaan door een Arabische dans met exotische danseressen volgden zes kamelen. Ongelooflijk maar waar, de dieren dansten op de maat van de muziek met als dresseur de Zwitser Louis Knie jr.

Haagse Kerstcircus 2017: lastdieren van De drie koningen

Aan het eind beval Louis Knie de kamelen stuk voor stuk de piste te verlaten.
Verbeeldde ik het me? Volgens mij keken de meeste kamelen licht verontwaardigd. Hoe dan ook, zo te zien worden ze bij Groot Kerstcircus Den Haag goed verzorgd. Na deze lastdieren van de Drie Koningen uit het kerstverhaal volgden twee schattige lama’s.

Arabische hengsten

Voorafgegaan door een Weense wals met danseressen in het wit toonde Louis Knie jr. ook een show met Arabische hengsten. Ooit begon het circus als kunstvorm met paarden. Nu toonde paardenfluisteraar Louis een nieuwe vrijheidsdressuur.
Dit weerspiegelde het vertrouwen tussen mens en paard en tussen paard en mens. Ook al waagde een wit-zwart gevlekte merrie zich niet aan een bepaalde stunt. Ook paarden hebben een eigen mening.

Haagse Kerstcircus 2017:sensatie

De ontroerende en hilarische clown Frenky zorgde in de persoon van Jan-Zeger Plug voor sensatie. Niet uit een grote hoed maar uit een grote doos toverde hij een wit, een zwart konijn, een wit-zwart konijn en tenslotte enkele kippen.
Je ziet het voor je ogen gebeuren en vraagt je af: hoe kan dit? Dat gold trouwens ook voor de act ”Illusies” van het Duo Monastrysky uit Moskou. In enkele seconden wisselden ze van kleding. Van een prachtige witte galajapon naar een pikante cocktailjurk, bijvoorbeeld. Heel fascinerend en dat met een garderobe om jaloers op te worden.

Haagse Kerstcircus 2017, duo Monastrysky uit Moskou

Haagse Kerstcircus 2017, duo Monastrysky uit Moskou

Haagse Kerstcircus 2017: passie voor luchtacrobatiek

Bloedmooi was de Nederlandse acrobate Anke de Boer in haar adembenemend mooie act. Hangende aan een ring zweefde ze door de nok van de tent. Een uniek en  gevaarlijk nummer vol passie begeleid door gepassioneerde muziek van het orkest van Manfred Huber.

Haagse Kerstcircus 2017 : humor

Tussen diverse acts door zagen we het Belgische duo ”Bert & Fred”. Aangekondigd als de grote sterren van het Groot Kerstcircus Den Haag deel ik deze mening niet. Ik noem het eerder bizar. Het deed me ook denken aan koning Hendrik de VIII (1491-1547).
Om te scheiden van zijn vrouw Anna Boleyn (1501-1536) liet hij haar eenvoudig onthoofden. Fred probeert dit zelf op te lossen. Met diverse wapens van mes tot geweer brengt ze het leven van haar man in gevaar. Tevergeefs, want blijkbaar houdt ze toch te veel van hem.
Hun act met hun stunts (Fred) en acrobatiek (Bert) hebben een ongelooflijk hoge moeilijkheidsgraad. Terecht wonnen ze diverse prijzen, zoals In 2012 wonnen een ‘Silver Star’ tijdens het International Circus Festival Young Stage in Bazel.

Haagse Kerstcircus 2017, Clown Frenky

Haagse Kerstcircus 2017, Clown Frenky, Zelf keek ik liever naar Frenky dan naar Fred en Bert

Groot Kerstcircus den Haag: circus van de toekomst

Ondanks mijn voorkeur voor een menslievender act behoren Fred & Bert wel tot het Circus van de toekomst. Het duo wordt zelfs omschreven als de absolute top van het nieuwe circus. Voor mij zelf zijn dat toch vooral de Dunking Devils met hun basketbal.
Dunking Devils traden onder andere eerder op tijdens de FIFA world cup in Spanje. Op het ritme van swingende muziek combineren ze basketbal met acrobatiek. Over elkaar heen duikelend weten ze toch nog de bal in de mand te krijgen. Totdat een van hen er zelf doorheen vliegt. Zo val je van de ene verbazing in de andere.

Haagse kerstcircus 2017, Kata Kiss

Haagse kerstcircus 2017, Kata Kiss

Kerstcircus den Haag 2017: vernieuwend

Tijdens zijn welkomstwoord zei spreekstalmeester Bert Simhoffer het al: ”Vergeet je zorgen, zet je hart open en laat je twee uur opnemen in de wereld van het circus.” En dat gebeurde. . Met alle vernieuwingen verdween mijn scepsis over een circus zonder wilde dieren.
Neem nu de lasershow van het Duo Lugo. De twee artiesten die deze act uitvoeren, laten laserstralen in verschillende kleuren door de tent dansen. Zowel uit de nok van de tent als vanuit de piste tijdens een allesomvattende disco.

Haagse Kerstcircus 2017, duo Lugo

Haagse Kerstcircus 2017, duo Lugo

Haagse Kerstcircus 2017, ontroerend

Voorafgegaan door Spaanse flamingo met danseressen in zwart en rood voerde het duo Alambria uit Spanje een ontroerende act uit op hoge draad. Hoog in de nok van de tent op het slappe koord deinsden ze er niet voor terug om te fietsen en touwtje te springen.
Onroerend was het slot. Vanuit de nok van de tent daalde de man over een kabel van acht meter terug naar de piste. Op zijn schouders stond trots zijn vrouw. Vol vertrouwen op haar man. Slechts zes maanden schonk ze hem een kind.
Na deze triller zette de spreekstalmeester in met ”I am dreaming of a white christmas”. Mensen zongen mee en zwaaiden met het lichtje van hun smartphone. En ik? Ik kreeg een brok in mijn keel. En besefte dat circus geen wilde dieren behoeft om intens van te genieten.

Ontroerende finale van Haags Kerstcircus 2017

Ontroerende finale van Haags Kerstcircus 2017

Groot Kerstcircus den Haag 2017 werkt met internationale prijswinnaars

Het Haagse Kerstcircus 2017  is een show om nog lang van na te genieten. Vooral ook dankzij de medewerking van internationaal bekroonde artiesten, zoals:
– Dede Larible met zijn act Tempo Jongleur. Hij won brons tijdens het Circusfestival ‘Next Generation’ in Monte Carlo. In razend tempo laat hij hoeden en kegels bijna achteloos in het rond vliegen. Stuntwerk van het hoogste niveau. .
– Robert Murraine, een electric dansend slangenmens. Hij won prijzen tijdens het Festival Mondial du Cirque de Demain in Parijs, het Nikulin Circus Festival in Moskou en het wereldberoemde circusfestival van Monte Carlo. Fascinerend en ongelooflijk soepel.
– Kata Kiss. Met haar wervelende hoepel maakte ze indruk tijdens het Circusfestival van Boedapest. Een plek waar vernieuwende artiesten hun nummer aan de internationale entertainment wereld presenteren. Daarna volgde een bliksemcarrière.

Wist je dat?

Wist je dat er voor het eerst sinds jaren weer een live orkest te zien en te horen is bij Groot Kerstcircus 2017 Den Haag? Dat is het bekende ‘Manfred Huber Orchestra’ uit Oostenrijk.  Grote hitst komen voorbij ter ondersteuning van de verschillende acts.
Extra Flair- showgirls geven extra flair aan de voorstelling. De meiden hebben internationaal veel ervaring in zowel de circuswereld als daar buiten. Tijdens het Haagse Kerstcircus 2017  dansen ze onder leiding van choreograaf Thomas Vajda.

Kijk voor meer informatie op de website van het Groot Kerstcircus den Haag

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *